keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Alkon Pienpanimo-oluet 2017: Mustan Virran Pistolekors Porter

Mustan Virran Pistolekors Porter

Alkon tämänkeväinen pienpanimosetti on jo saatavilla ja yksi entisestään kasvaneen kattauksen ensikertalaisista on savonlinnalainen Mustan Virran Panimo porttereineen. Olut saapui Olutkellarin käsiin jo ennen virallista Alkoon tulemista panimon toimittaman, pienimuotoisen näytepaketin myötä. ”Hienoiset”, kohta toivonmukaan selätetyt kameraongelmat hieman hillitsivät etukäteisnäytteiden läpikäyntiä, mutta jonkinlaista kuvamateriaalia rikkinäisellä linssillä sai onneksi raavittua kasaan.

Pistolekors jatkaa panimon tuttua, olavinlinnalaiseen tarinankerrontaan keskittyvää linjaa. Olut lainaa nimensä Olavinlinnan päällepäsmäreinäkin vaikuttaneen, Ruotsissa 1645 aateloidun Pistolekorsin jo sammuneelta suvulta. Hallertau Hersbruckerilla, Saazilla ja Northern Brewerillä humaloitu olut on pakattu silmää miellyttävään yskänlääkepulloon, joka erottuu mukavasti oluthyllyn korkeakaulaisemmista kumppaneistaan. Tähän on tosin pakko todeta, että Red Stripen kohdalla sama sympatiantunne ei ole koskaan mieltäni vallannut, mutta ehkä tämä vain sopii paremmin historiasta tarinaa ammentavan, pienen nyrkkipajan ilmeeseen paremmin.
”Keskellä 30-vuotisen sodan taistelua vuonna 1626 sääminkiläinen sotilas Yrjö Ollinpoika huomasi vihollisen lurjusmaisen sotilaan saaneen tähtäimeensä itsensä kuningas Kustaa II:sen. Ollinpoika ryntäsi vihollista päin sysäten hänet kumoon omalla pistoolillaan. Tarinan mukaan sotilaiden pistoolit olivat tappelun tuoksinassa ristikkäin. Tästä sattumuksesta kerrotaan saadun ajatuksen Pistolekors-nimeen ja sukuvaakunassa olevaan kahteen ristissä olevaan pistooliin. Ollinpoika aateloitiin ja näin sai alkunsa Pistolekorsien aatelissuku. Suvun jäsenistä monet toimivat myös Olavinlinnan päällikköinä.”
Mustan Virran Pistolekors Porter
Tumman puhuva, varsin tyylikäs olut iltahämärässä. Tuoksu on paahteisen maltainen, kevyen kärventynyt mutta myös vienon makeakin. Mukava, hennosti savua muistuttava tuiverrus leijuu taustalla ja ensinuuhkaisut lupailevat muutoinkin hyvää kokemusta.

Makukin on hyvä, hieman tuoksua monipuolisempi ja kohtalaisen monivivahteinen. Paahtunut maltaisuus on selkeässä roolissa saaden reunoilleen kärähtänyttä siirappisuutta, rehtiä limppuisuutta sekä hentoa suklaisuutta. Keskirunsaan katkeron lomasta nousee myös kevyttä salmiakkia. Jälkimaku jää lopulta harmillisen vaisuksi ja yksipuoliseksi. Kokonaisuutena paahteen ystävää puhutteleva ja tasapainonsa hyvin pitävä olut, jonka robusti paahdepuoli nostaa osakkeita kummasti.

Tuomio: Mukava paahdenautinto Savonlinnasta, joka hivenen jykevämpänä tanssittaisi hekuman porteille. Nyt perusvarmaa tasoa mikä sekin on hyvä juttu.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti