Hapan yö panimolla... |
alla säihkyvien valojen... |
Viime lauantainen visiitti
paikallispanimolle jätti suuhun taas varsin happaman maun. Kyseessä oli HIISIn ”jokakeväiseen
tapaan” isännöimä hapanolutiltama, joka keräsi yhteen väkeä panimojuomien
valmistuksen, myynnin, anniskelun ja nautiskelun monenkirjavasta joukosta. Kaikkiaan
meitä taisi olla paikalla parisenkymmentä. Osa oli saapunut panimolle jo
lähes aamutuimaan keittelemään mestarillista gose-erää, joka itseasiassa oli
koko tapahtuman koolle kutsunut voima ja iloittelun ihana tekosyy.
Two Sour Night at Hiisi jatkoi
viime kevään One Sour Night at Hiisin tarinaa, josta oikeastaan koko
jyväskyläläispanimon menestyksekäs ja maistuva bretta-sour-wild –virittely sai
alkunsa. Tällä kertaa työn alla oli kolmen olutharrastajien arvostusta
nauttivan tahon yhteinen makumatka. HIISIhän valittiin Olutoppaan vuosiäänestyksissä (taas) maamme ykköspanimoksi ja niinpä olutta lähdettiin
visioimaan kahden muun oman sarjansa voittaneen edustajan kanssa: parhaan
olutravintolan tittelin vieneen One Pint Pubin sekä kotimaista olutkauppaa ison
askeleen eurooppalaiseen suuntaan johdattaneen Pienen. Viime kesänä
ovensa avannut olutpuoti arvostettiin Oppaan äänestyksissä ylivoimaisesti
parhaaksi olutkaupaksi, mikä on aika kova teko vain puoli vuotta toimineelta yritykseltä.
HIISI x One Pint X Pien –kollaboa
on siis tuloillaan ja myyntipaikat voikin tästä nohevasti jo päätellä. Palkitsin
vielä nimeämättömän projektin ”Mestarit panimolla” tittelillä, vaikka kyseessä
onkin aikalailla Pepeä, Hectoria ja kumppaneita fressimpi pumppu. Aamulla
tulille laitettu keitos oli saapuessani jätetty jo hapattumaan yön yli. Keittovaihe eli tapahtuman virallisempi pääosuus
jäi siis meikäläiseltä väliin, mutta nähtävää, maisteltavaa ja kuultavaa riitti
vielä illallakin ihan mukavissa määrin. Marjamaustettua, kattilahapatettua
Gosea kuitenkin tuleman pitää, mutta osallistuneet tahot tiedottanevat siitä sitten
tarkemmin ajan ollessa kypsä.
Vankan HIISI, One Pint ja Pien
edustuksen lisäksi mukana menossa oli väkeä olutkulttuurin paikallisostolta, mutta
myös pienpanimorintaman uudemmilta sekä tulevilta kasvoilta Cool Head Brewin
Pietarin sekä omaa ”underground” panimoaan valmistelevan Jasonin ja Elinan muodossa.
Jason on tuttu hahmo Olutkellarinkin sivuilta viimekesäisen 8-Bit Brewingin
taustoja ja parivuotisen perustamistyön vaiheita esittelleen jutun myötä:
Panimoa perustamassa: 8-Bit Brewing
Tällä kertaa pääsin
jutustelemaan miekkosen kanssa ihan livetilassa ja hän kertoikin viimeiseen
puolivuotiseen mahtuneen jos jonkinmoista tapahtumaa, joiden mollivoittoinen sointu on vihdoin kääntymässä iloisempaan tunnelmaan. Kahden kariutuneen tilakatselmuksen
jälkeen panimolle vaikuttaa löytyneen sopivat tilat syvältä Helsingin ytimestä.
Matkassa on vielä pieniä muuttujia ja varmistuksia, mutta toteutuessaan 8-Bit
tulee osaltaan vahvasti määrittelemään kotimaan undergroundskeneä.
Tulipa siinä illan aikana nähtyä tilamuutosten arkkitehtisuunnitelmiakin ja kieltämättä aika kutkuttavalta vaikuttaa. Selkeät tavoitteet tuotteidenkin lanseerausaikataulusta on olemassa, mutta kuten edeltävät vuodet ovat Jasonille opettaneet, on aina hyvä olla myös toimiva varasuunnitelma. Näin on nytkin ja arcade-henkiset oluet tulevat saamaan jatkumoa tavalla tai toisella. Tästä sitten lisää myöhemmässä vaiheessa. Melko uniikkia panimoa on joka tapauksessa lupa odotella rakentuvaksi.
Tulipa siinä illan aikana nähtyä tilamuutosten arkkitehtisuunnitelmiakin ja kieltämättä aika kutkuttavalta vaikuttaa. Selkeät tavoitteet tuotteidenkin lanseerausaikataulusta on olemassa, mutta kuten edeltävät vuodet ovat Jasonille opettaneet, on aina hyvä olla myös toimiva varasuunnitelma. Näin on nytkin ja arcade-henkiset oluet tulevat saamaan jatkumoa tavalla tai toisella. Tästä sitten lisää myöhemmässä vaiheessa. Melko uniikkia panimoa on joka tapauksessa lupa odotella rakentuvaksi.
Herpertti-duon exclusive -keikka panimon ytimessä... |
Pullotuskone heräsi henkiin välivalojen myötä. |
Aika jytää... |
Illan taiteellinen kohokohta
oli tuotantohallin lauteille nousseen Herpertti-duon konsertointi värivalojen
leikitellessä käymistankkien rosterisella pinnalla. Hämyinen panimotila tuntuu öisin
elävän omaa elämäänsä ja tankkirivistöjen takaiset sivukujat henkivät aivan
omanlaista tunnelmaansa eri väristen valojen halkoessa pimeyttä. Bluesisoinnin
jo hiljennyttyä pääsin itsekin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni, eli
täräyttää poppivehkeistä panimohalli täyteen Wu-Tangin katu-uskottavia
sulosointuja.
Myös tarjoilu pelasi hyvin ja oluita käytiin läpi aika rennolla ohjauksella. Esillä oli kunkin mukanaan tuomia
olutelämyksiä sekä HIISIn tankeista valutettuja näytteitä sun muita koe-eriä.
Kaikkea ei tullut ylös dokumentoitua, mutta ainakin näistä oluista jäi selvät
muistijäljet mieleen kummittelemaan. Lisää tarinointia löytyy myös
menossa mukana olleen kollegablogisti-Rollen Huurteinen-sivuilta.
BFM Abbaye de Saint Bon-Chien
2014
Pieni pullo Sveitsin makuja.
Kyseinen biere de gardehan oli jokunen vuosi sitten tarjolla Alkon
erikoisvalikoimassa eli Arkadian hyllymetreillä vuoden 2010 versionsa voimin.
Tuolloin isoon pulloon pakattu, happaman marjaisa olut oli ihan miellyttävä,
joskin kokonsa puolesta turhan suuri pala haukattavaksi. Tarkkaa muistivertailua
en tässä tilanteessa lähtenyt edes harrastamaan, mutta ehkä maistojen välisenä
aikana koettu sourorientoituminen on antanut enemmän näkemystä tämänkin oluen
hienouden ymmärtämiseen.
Bon-Chienin 2014 versio
tarjoilee maistajalleen karamellista, toffeista maltaisuutta käärittynä
punertavan marjaisaan, keskirunsaan happamaan verhoon. Sana ”lakkamainen” nousi
esiin väkijoukon keskuudessa ja ehkä tuotetta niinkin voisi osittain kuvailla.
Aikas kiva ja maistuva paketti, ehkä edelliskertaa toimivampi mielikuva tästä
jää. (37/50)
|
Tokihan tankillakin pitää käydä että jaksaa... |
Iltaan mahtui myös
omakohtainen ensimaisto HIISIn panoksesta Alkon pienpanimokattaukseen. Aluksi
vähän mitäänsanomattoman tuntuiselta vaikuttanut Pirunpelto sai lisäpontta
Herpertin musisoinnista eli nosti profiiliaan pienen odottelun ja käsissä
lämmittelyn jälkeen. Rustiikkinen bock-elämys ansaitsee oman juttunsa
myöhemmällä ajalla. Pari pulloa eteläisten kansojen mukanaan tuomaa Pihamaan
Sahtiakin illan aikana nautittiin ja kyllähän se vain toimii…
Uutta kuhinaa tuntuu olevan vireillä vähän joka suunnalla ja kevät tuokin tullessaan mitä erilaisempia olutuutuuksia eri jakelukanaviin. Kuulin myös, että Bull Mentulan aamupalat olisi pihistetty, mitä sekään sitten ikinä tarkoittaakaan. Näihin kuviin,
näihin tunnelmiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti