keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Mustan Virran Panimo Neito Golden Ale

 Mustan Virran Panimo Neito Golden Ale

Savonlinnalaisen Mustan Virran Panimon oluita rantautui viime vuoden loppupuolella Jyväskyläänkin ja hain napakasti humaloidun Pässi IPAn aiemmin hyväksi havaitun St. Olafin jatkoksi. Kehuin oluessa olevan potentiaalia maitokauppojen CCCCC:ksi, mikäli makua etenkin kaappikylmänä leimannut, ylilyövän terävä ja voimakas, mentholimaisen yrttinen karheus saataisiin aisoihin. Olut sai balanssiaan paremmin kasaan pienen odottelun jälkeen, mutta melko voimakas vastaanotto viesti joka tapauksessa pienestä viilaustarpeesta. Tämän tiedosti myös panimon väki.

Saamansa kansalaispalautteen myötä prosessin virhe saatiin jäljitettyä ja kolmeen laatikolliseen vaikuttaneen sivumaun aiheuttaja poistettua. Pahaksi onnekseni jouduin tässä arvonnassa ”uhrin” asemaan, mutta suoraselkäinen panimo toimitti pahoittelunsa parin oluen ja panimogearin voimin.

Uutta Pässiä ei tällä kertaa päästetty irti, vaan saamisina oli juhlakuosiin puettua, pullotustuoretta Neito Golden Alea. Suomen 100-vuotistaivalta kunnioittava etikettitaide sopii panimon jo tuttuun linjaan ja toimii hyvin vanhoja yskänlääkepulloja mukailevien pakkausten kyljessä. Neito on sopuisasti El Doradolla, Cascadella ja Citralla humaloitu Golden Ale, joka kertoo Olavinlinnan linnanherran Ingel-tyttären traagista tarinaa:
Olavinlinnan linnanherralla oli kuvankaunis tytär, Ingel. Eräänä yönä hän avasi linnan portin rakkaalleen, joka oli vihollisen upseeri. Mies petti neidon ja päästi portista joukkonsa linnaan. Seuranneessa taistelussa viholliset kuitenkin surmattiin ja rangaistukseksi neito muurattiin elävältä linnan muuriin. Hautapaikan kohdalle kasvoi kaunis pihlaja, joka sai alkunsa neidon kyynelistä ja jonka marjat hehkuivat neidon sydänveren punaa.
 Mustan Virran Panimo Neito Golden Ale
 Mustan Virran Panimo Neito Golden Ale
Vaaleankeltainen, hivenen utuinen olut valkealla, varsin mittavalla vaahdolla varustettuna. Pullon pohjalla sakkaa, otan lasiin vain osan. Tuoksu on pehmyt, aromaattisen hedelmäinen, kukkainen ja hivenen sitruksinen. Vaalea mallasrunko on kevyen leipäinen, hillitysti esiin nouseva ja tasapainoinen.

Maultaan olut on mutkaton, virkistävä ja helposti lähestyttävä. Kukkaisuus lienee aromaattisesta pääväreistä eniten esillä trooppisen otteen tukiessa vaaleana taustalla. Lopussa oman osansa hyvin näyttelevä sitruksinen, kevyen yrttinen rapeus viimeistelee kokonaisuuden oivallisesti. Mallaspuoli on tuoksun tavoin vaalean leipäistä, hillittyä ja kevytluontoista. Kokonaisuus on puhdas, virkistävä ja keskirunsaan aromaattisuuden nojalla miellyttäväksi osoittautuva Golden Ale. Lajissaan hyvä, mutkaton ja onnistunut esitys.

Tuomio: Hyvin toimiva, keskirunsas ja pirteä Golden Ale.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti