keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Swannay Old Norway Orcadian Barleywine

Swannay Old Norway Orcadian Barleywine
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Swannay Brewery, Orkney, Swannay by Evie, Skotlanti
Orkeyn saaret, kuten Skotlannin muutkin saaret kuuluvat kohteisiin, joille haluaisin lähteä ihmettelemään luonnon karua kauneutta ihan ajan kanssa. Ja ehkä kenties tutustua samalla myös paikallisiin arvojuomaperinteisiin. Esimerkiksi. Ehkäpä Swannaynkin kutkuttavuus panimona perustuukin tuotteita enemmän sen syrjäiseen sijaintiin ja sen mielessä nostattamiin tuntemuksiin. Toki nuo oluetkin ovat hyviä tavanneet olla, mutten voi väittää, etteikö mielikuvat syventäisi makukokemuksia tässä kohtaa.

Orkneyllä on sijaintinsa myötä myös vahvaa viikinkihistoriaa ja saarten virallinen lippukin on Norjan ristilipun lähes täyskaima – ainoa visuaalinen ero näet on lippujen siniristin taustaväri, joka Norjalla on valkoinen, Orkneyllä haaleankeltainen. Tästä nippelitiedosta pääsemmekin sujuvasti päivän olutaiheeseen, Alkoistamme löytyvään Old Norway Barley Wineen.

Swannay Old Norway Orcadian Barleywine
Viikinkiaihe näkyy myös oluen etiketissä. Hivenen hölmistyneiltä ja näännyksissä olevilta vaikuttavat luontokappaleet kuvastavat muutama vuosikymmen sitten Orkneyn rannikolta paljastunutta arkeologista löytöä, valaanluista Scar Dragon -laattaa, josta voi lukea tarkemmin esimerkiksi tästä Ancient Pagesin artikkelista.

Kasipinnaiseksi talven lämmittäjäksi Old Norway on varsin sopuhintainen (3,89€/0,33l) tapaus ja saanee esiintymisaikaa lasissani vielä useammankin kerran. Brittimaltaiden varaan rakennettu runko ei välttämättä ole se lajityylin tuhdein esiintyjä, mutta kokonaisuus on kuitenkin hienosti kasassa, eikä sen tarjoamasta Strong Ale -tunnelmasta tarvitse suotta lähteä änkyröintiä kaivelemaan. Jenkkivetoinen humalointi (Cascade, Citra, Nelson Sauvin ja Simcoe) pelaakin hyvin yhteen miellyttävän maltaisuuden kanssa. Toimivaa ja tunnelmarikasta tekemistä tuulen muovaamilta saarilta Skotlannin pohjoisnurkilta.

Swannay Old Norway Orcadian Barleywine
Meripihkainen, valkeavaahtoinen ja aika kirkas olut. Tuoksu on aika kiva. Karamellinen, kypsän kuivahedelmäinen, toffeinen ja hivenen yrttinen kokonaisuus soljuu nenässä mukavan tahmeana, muttei lajin muhkeinta päätä kuitenkaan tunnustavana.

Maku on aikas kiva. Karamellinen, kypsän hedelmäinen ja edelleen toffeinen pääväri toimii hienosti. Mallaspohjassa on myös kuivakakkuista tuntua, lopusta löytyy kohtalaisen katkeron lisäksi myös mausteisuutta jälkimaun ollessa karamellimaltainen, hieman yrttistä purevuutta antava ja kuivahedelmäinen.

Ei tuntumaltaan suinkaan se muhkein tai soljuvin ohraviini, mutta siitä huolimatta erittäin toimiva syysajan tunnelmaolut vahvemman alejuoman puutteeseen.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti