maanantai 21. lokakuuta 2019

Lähimuistoja Lahdesta – Trendioluita Anttilan naapurista!


Olutta lahtelaisesta marketista.
Tämän taivaan alta...

Totta se on: Lahdesta katukuvasta voi edelleen bongata Anttilan! Konsepti, jonka jyväskyläläisnuori hädin tuskin enää muistaa. No, eipä ole Anttilaa oikeasti enää Lahdessakaan, vaan punakyltti on vain jäänyt  muistoksi purkua odottavan rakennuksen kylkeen. Sen naapurista sen sijaan löytyy viikontakaisen Lahden visiittini taukopaikka, keidas lahtelaisen oluterämaan keskellä: K-Citymarket Paavola. Tokihan Lahti on perinteinen panimokaupunki, mutta ainakin omaan kuplaan on kantautunut tasaista päivittelyä sen oluttarjonnan yllätyksellisyydettömyydestä. Tirra taitaa olla se sananmukainen keidas kuppilapuolella ja nyt sen tarjontaa tukemaan on noussut myös keskustamarket Paavola.

Paavolasta löytyy nimittäin pieni palanen Helsingin Ateneuminkujaa: Powered by Pien -olutkaappi. Hetki tuli kaupan olutosastolla kuitenkin pyörittyä, ennen kuin hoksasin janoamani kaapin paikan. Sijoittelussa ei totisesti ole ajateltu kauppaa vastapäivään kiertävää, suoraan oluthyllylle suuntaavaa asiakasta. Oma oli häpeäni.

Värikästä ja sisällöltään hyvin mielenkiintoista olutkaappia esiteltiin aiemmin jo lahtelaisemman Bönthöö Bönthöö -blogin sivuilla, josta itsekin sen olomassaolon hoksasin. Jutussa oli myös mielenkiintoinen tiedonjyvä siitä, ettei Pien tee Alkon kanssa yhteistyötä lainkaan. Sen tosin näkee jo Alkon valikoimia tarkastelemalla, mutta itselleni uutta oli tieto, että ”boikotti” on ihan päätetty juttu Pienen taholta. Ja ei, kyse ei ole keskenkasvuisesta änkyröinnistä, vaan myyntituotteen laadun takaamisesta:

Alko ei meille ole kuitenkaan vaihtoehto, koska he eivät säilytä vahvasti kuivahumaloitujakaan oluita kylmässä, joka on lopulta kyseisten tuotteiden elinehto. Olemme täten tehneet periaatepäätöksen olla tekemättä monopolin kanssa yhteistyötä – tämä jos joku on muiden maahantuojien mielestä lähes käsittämätön ajatus. Mutta, oluen laatu on meille, sekä edustamillemme panimoille, tärkeintä. – Erkki Häme (Bönthöö Bönthöön jutussa)
Väriloistoa ja muuta kivaa.

Alkon ulkopuollelakin on onneksi elämää ja sinne Powered by Pien -konsepti iskeekin. Kesällä espoolaisen K-Supermarket Lasihytistä alkanut Pienvallankumous on levittäytynyt nyt jo K-Market Kallioon ja Paavolaan, mutta kiinnostusta kuuluu heränneen jo laajemmallakin säteellä. Toistaiseksi laajennusta on tulossa vain kahden kaupan verran, jonka jälkeen konsepti hiotaan pieteetillä uomiinsa ennen levikin mahdollista laajentamista. En pistäisi pahakseni, jos tuollainen kaappi vaikkapa K-Supermarket Länsiväylään tai Seppälän Citymarkettiin ilmestyisi.

Lahtelaismalli Pienen maahantuontikaapista.
Ja mikä siinä kaapissa on nyt niin ihmeellistä? Se on täynnä Pienen maahantuomia, harkiten valikoituja janojuomia laatupanimoilta kuten Brekeriet, Wylam, Alefarm, Cloudwater, Morgondagens, tai Brewski. Kaappi myös helpottaa kauppojen omaa taakkaa alati kasvavan tarjonnan läpikäymisessä ja mikä parasta: tarjoaa aromaattiset tuoretuotteet asiakkaalle asti asiankuuluvan viileinä.  Kaapin myötä kaupalla on aina taatusti tuoretta, haluttua ja laadukasta tavaraa panimoilta, joita ei hevin olutravintolatarjonnan ulkopuolelta löydy.

Tämä tuli todettua itsekin ja mukaan lähti kaksi kepeähkö humalapommia Wylamilta ja Garagelta. Ainakaan jälkimmäistä toimijaa en ole ruokakaupasta koskaan ennen yhyttänyt. Joten: onnea Lahti!


Näillä eväillä kotia kohti.

4 kommenttia:

 1. Ei sitä Anttilaa siinä ole konkurssin jälkeen enää ollut, heheh. Kyseinen talokin on tarkotus purkaa ja/tai rakentaa asuntoja tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hemmetti. Korjasin tekstiä hitusen. Mutta kyllä maar hölmistytti nähdä ne TopTen-teippaukset ikkunoissa :D

   Poista
  2. Mitä sitä turhia kiirehtimään. Konkurssista kuitenki vasta se kolme vuotta. Heheh

   Poista
  3. Näinpä. Ja itseasiassa tuntuu, että siitä olisi jo paljon kauemmin. Tosin ainakin meikäläisten Anttila oli jo pitkään vähän semmoinen unohdettu mesta, jossa "tuskin kukaan" edes kävi. Ehkä siinä juurta konkallekin....

   Poista