perjantai 4. lokakuuta 2019

Olvi Winter Ale

Olvi Winter Ale
Slippery Slopes From Iisalmi
  • Tyyli: Scotch Ale
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi
Olvin skottisuuntainen syysuutuus valikoitui talvisesongin suunnannäyttäjäksi yleisöäänestyksen myötä. Pint Please -sovelluksen ja iisalmelaispanimon keväällä järjestämä huutoäänestys kohahti kovimmin Scottish Export Alen merkiksi. Itseasiassa äänestys oli kolmiportainen eli siinä päätettiin vuorollaan tyylin lähtömaa, sen alle linkitetty oluen alatyyli ja lopulta katkerotaso. Omaa äänestyskäyttäytymistä en enää muista, mutta ainakin lopputulos kuulostaa varsin hyvältä vaihtoehdolta, etenkin kun näitä skottityylejä ei tarjonnasta kauhean runsaasti ole tavannut löytyä.

Huutoäänestys toi siis laseihimme oluttyylin Skotlannista. Scottish Export Alen lipun alla purjehtivan juoman maltillinen katkeropitoisuus on asetettu 25:een IBUun ja se on humaloitu Fugglesilla, East Kent Goldingilla sekä Progressilla. Rungosta löytyy ohramaltaan lisäksi ”ohraa” ja vahvuus asettuu viiden prosentin tasalukemaan. Mallaspainotteista makumaailmaa kalvaa hieman kohollaan oleva hiilihappopitoisuus, mikä on ollut varsin tunnusomainen piirre näissä olvin ei-lager-tölkeissä. IPAan ja muihin humalavetoihin tuo on toiminutkin, mutta nyt terävyyttä soisi saatavan napsun tai pari matalammalle tasolle.

Panimo toimitti oluesta näytekappaleen blogisteille. Omani tosin meni vanhaan osoitteeseen, jonne annoin tuhoamisluvan. Tämän purkin noudin lähikaupasta, koska sen verran paljon kuitenkin kiinnosteli.

Olvi Winter Ale
Punakan ruskea, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on leipäisen maltainen, hienoisen toffeinen ja kypsän kuivahedelmäinenkin. Yrttisyyttä, ei ehkä aivan sitä pehmeyttä, mitä lajilta voisi odottaa. Ei hassumpi siltikään.

Maku on varsin hyvä. Edelleen vähän kolho, eli tuntuman syvyyttä ja pehmeyttä voisi olla enemmänkin, hiilihappoja vähemmänkin. Mallaspainotteinen tunnelma tarjoaa kohtalaisen imeltynyttä limppuisuutta, kevyemmin kypsää kuivahedelmää, yrttistä humalaa ja taustalla hienosta mausteisuutta sekä pähkinää. Hyvää brittitunnelmaa syksyisessä paketissa. Pientä lisäpehmeyttä jään tosiaan kaipaamaan.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti