lauantai 26. lokakuuta 2019

Jackie O's Bourbon Barrel Wood Burner

Jackie O's Bourbon Barrel Wood Burner
Syksyn tunnelmalliset ja hämärästä jo pimeään tummuneet illat ovat täällä ja mökkikauden satorikkain aika alkaa olla auttamatta ohi ainakin keräilykulttuuria harjoittavan kansanosan piirissä. Siksipä piti vielä yhdet rantasaunan löylyt käydä kokemassa ennen loskalumen saapumista ja pakkasherran kotiutumista. Tunnelmansyventäjäksi tuli valikoitua pullollinen ohiolaisen Jackie O’sin bourbontynnyröityä Imperial Smoked Stoutia.

Jackie O's Bourbon Barrel Wood Burner
Bourbon Barrel Wood Burner on jyhkeä 11-prosenttinen, nimestään huolimatta aika vähäsavuinen Imperial Stout, jonka syntyaikaan liittyy myös oma, savunkatkuinen tarinansa. Athensilaispanimolla oli jo jonkin aikaa ollut mielessä savuisen paahdenautinnon lanseeraminen. Kun sen aika lopulta vuoden 2014 lopulla vihdoin koitti, raivosi panimon kadulla neljä rakennusta tuhonnut tulipalo. Läheltä pitikin, ettei myös panimo ja etikettejä vaille valmis savuoluterä saanut liekeistä osaansa. Panimon paloa seurannut aamu kuitenkin valkeni helpottuneena uuteen viikkoon ja kuin ennalta suunnitellusti, myös uuden oluterän etiketit saapuivat valmiina liimattavaksi. Wood Burnerilla onkin näiden sattumusten kautta tärkeä tarina kerrottavana ja se toimii myös muistutuksena tuosta tuhoa ympärillä aiheuttaneesta päivästä.

Olut ei itsessään hirveästi savua esille anna, vaan sen tunnustelu jää hitaamman makusession selviteltäväksi. On sitä siellä, muttei ylettömästi. Sen annetaan kypsyä tammitynnyreissä kokonaisen vuoden verran ennen pullotusta ja on kaiultaan hyvin tunnelmarikas, moniulotteinen ja mieltä rauhoittava. Hieno juoma pimeän syysillan jakamiseen arvoisessaan seurassa.

Jackie O's Bourbon Barrel Wood Burner
Mustanpuhuva, kevyen vaahdon nostava olut. Tuoksu tarjoilee hyvää bourbonaromia, tiiviin lakritsista ja paahtunutta mallasta. Savun tupruttelua saa alkuun vähän metsästellä, mutta kait sitä sitten jonkin verran löytyy.

Maku on tuoksun tavoin melko intensiivinen, vahvuudenmukaisesti lämmittävä, syvä ja monisyinen. Paahtunut mallas antaa tummaa siirappia, limppuisuutta sekä kypsää hedelmää. Takana kumisee hennon vaniljainen, bourbontynnyriä mukaileva katku. Savua on edelleen aika kevyesti. Katkerahko, tiiviin siirappinen jälkimaku sitä ehkä eniten antaa. Suutuntuma voisi tahmeudesta huolimatta olla vähän muhkeampi, mutta kyllä tälläkin kelpaa iltaa vietellä.

Lämminhenkinen syysillan hidastava nautinto...

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti