sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Plevna Severin Extra I.P.A.

Plevna Severin Extra I.P.A.
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 5,9
  • Panimo: Koskipanimo, Tampere, Suomi
Pitkän, jo yli kymmenvuotisen taipaleen tallannut Plevnan Severin Extra I.P.A. taisi olla tallikaverinsa Smörren kanssa niitä ensimmäisiä todella kolahtaneita IPA-oluita, mitä olen lasiini saanut. Kohtaamispaikka taisi olla helteisen kostean loppukesän illan tunnelmoittama Kaisla joskus vuosikymmenen alkuhetkillä.

Amarillolla, Tomahawkilla ja Nuggetilla humaloitu IPA on 90 IBUn voimakkuudellaan yksi kotimaisen jenkkiaallon uranuurtajia. Muistan nähneeni otsikon, jossa panimomestari Sam Viitaniemi toteaa Severinin olevan paras hänen koskaan tekemänsä olut. Onkin hienoa, että sen tarina jatkuu ja on voimissaan vielä nykyajan sameampinakin aikoina. Olut on yksi lukuisista Pikkulinnun kanssa tehtailluista yhteistyöoluista, joihin lukeutuu oluita kuten Siperia, Petolintu ja Barley Wine.
Panimomestarimme ovat keittäneet “perinteisen” Plevnan I.P.A.: n tilalle jenkkityylisen Indian Pale Alen. Todella terävästi humaloitu pintahiivaolut = suustaladattavaa kuivaruutia…
Plevna Severin Extra I.P.A.
Meripihkainen, kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksussa on jotain rehtiä tekemistä muutamien vuosien takaa. Keksimäinen mallas on läsnä, muttei liioittele, humalointi nojaa terävänlaiseen greippisyyteen, tuoreeseen yrttisyyteen sekä muutoinkin tuonne sitrushedelmien kirpeämpään särmään.

Maku on juuri niin mainio kuin muistelinkin. Keksimäinen mallas on taas esillä, mutta maku ei makeudella kuitenkaan ilakoi. Melko kuiva kokonaisuus saa arvoisensa, rehdin katkeran ja kipakan greippisen lopetuksen, jossa yrttinen tuoreus tehostaa purentaa. Alkupuolelta löytyy mallasta torppaavana värinä sitruksisempia sävyjä, kipakan napakassa muodossa sielläkin. Varmaotteinen ja maistuva klassikko-IPA.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti