sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Boon 2-Year Unblended Oude Lambiek


Dark Starin jenkkijuomaa tapaillessani huomasin pöydässä edesmenneiden Belgeviikkojen juomalistan. Trendityylejä tarjoilleet belgipanimot eivät tässä vaiheessa hirveästi innostaneet, mutta hanalistan puolella piti ihan tarkentaa katsettaan.  Seinälle kirjaillun tankkikirjon vilkaisu kuitenkin paljasti, ettei esimerkiksi Caractère Rougesta ollut enää tippaakaan jäljellä, mutta monien loppuneiden rinnalla sinnitteli vielä kovasti kutsuva boonilainen. Sekoittamaton, yhdestä tynnyristä valutettu, kaksi vuotta kypsynyt Oude Lambiek. Sitä kiitos!

Sekoittaminenhan ei sinällään ole lambikien kohdalla huono asia. Eri erien hallittu yhteensaattaminen näet tasapainottaa makumaailmaa, sillä nuori lambik mahdollistaa käymisen jatkumon ja hiilihapot, pidempään kypsynyt osanen taas takaa kypsyneiden makujan vivahteikkaamman kirjon ja elegantin lopputuleman. Siksipä oikeastaan yllätyin, kuinka tasapainoinen olut tämä kaksivuotias natu-Lambik (anteeksi hätäisesti lisäämäni etuliite) oikeastaan olikaan. Ei toki huippuunsa hioutunut suoritus, mutta taattua Boonin laatua joka tapauksessa.

Boon 2-Year Unblended Oude Lambiek
Sameankeltainen, käytännössä vaahdoton ja lähestulkoon stilli lambik. Tuoksu enteilee hyvää. Se on hyvin kuiva, happaman omenainen, kirpeän rypäleinen ja valkoviinin vivahteisen tamminen. Yllättävän vivahteikas ja kuivuudesta huolimatta hedelmäinenkin. Vaalean hedelmäinen. Happamahkon vaalean hedelmäinen. Todella hieno ja arvokas aromi.

Maku... on myös hyvä, muttei aivan tuoksun mittoihin yltävä. Koristeomenainen happamuus värittää palettia, josta löytyy vaaleita tammen sävyjä, kuivan valkoviinin kirpeää hedelmäisyyttä sekä loppua tasoittavaa vehnän pyöreyttä. Ja johtuuko tynnyristä vaiko mistä, mutta ripaus vaniljaakin leijuu taustalla.

Kokonaisuus on yllättävänkin tasapainoinen, makuhermoa kutkutteleva, joskin siitä huomaa, ettei sitä kulmia hiovaa ja ehkä syvyyttäkin tuovaa sekoittelua ole tehty. Sitikin: yksi maistamisen arvoinen Boon lisää.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti