sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Whiplash Sandstorm Micro IPA


Whiplash Sandstorm Micro IPA
  • Tyyli: New England Micro IPA
  • Alk.%: 2,8
  • Panimo: Whiplash, Dublin, Irlanti
Nythän on niin, että jättipotti napsahti ilman lottoamistakin. Tai ehkä juuri siksi. Joku aika sittenhän Irlannista kantautui uutinen, jossa oli käytännössä aika vahva Suomi mainittu -fiilis. Se, oliko maininta positiivissävytteinen vaiko eikö, riippuu varmaan siitä, mitä mieltä kukin Darudesta maamme tahattomassa mielikuvamarkkinoinnissa on. Kyllä minua ainakin hymyilyttää.

Mutta pääasia, että olutta on. Maininta nimittäin liittyi laatuoluistaan tunnetun Whiplashin uuden Micro IPAn lanseeraukseen. Panimohan on jo jokusen vuoden tehnyt ansaitun kulttiaseman saavuttanutta Northern Lightsia, 2,8-prosenttista, sameaa ja runsaan aromaattista Micro IPAa, jonka kysyntään irlantilaiset eivät edelleenkään pysty vastaamaan. Mikä ratkaisuksi? Uusi, entistä sameampi, muhevampi ja humaloilla leikittelevämpi Micro IPA – Sandstorm.

Panimon ulostulossa mainittiin suomalaiset oluthörhöt, sauna ja ”kaikki Darudeen liittyvä”. Uskon, että vahvana osasyynä maamme saamaan oluttribuuttiin on ansiokasta työtä kotimaisen oluttarjonnan eteen tehnyt, myös Whiplashia maahan hartiavoimin kantava Pien-olutkauppa-baari-maahantuonti-olutviihdeyrityksen väki. Tarkemmin kuviosta en siis tiedä, mutta näin rohkenen kuitenkin epäillä ja kyseistä olutta on otettu Pienen mittapuulla levitykseen aika iso määrä.

Whiplash Sandstorm Micro IPA
Sandstormia kehutaan eräänlaiseksi Northern Lightsin kehitysmuodoksi. Siitä on tehty paitsi muhkeamman tuntuinen, myös humalkattauksella on haettu entistäkin syvempää ja kattavampaa kokemusta, mikä näissä prosenteissa on varsin mahtipontinen tavoite. Siinä tunnutaan kuitenkin onnistuneen erittäin hyvin.

Olut lähtee jakeluun Suomessa aivan näillä näppäimillä. Se rantautui Pienen varastoilla menneen viikon loppuhetkillä, mutta taistelu sen äärellä tulee varmasti olemaan kovaa. Olin itse kovin hätäinen tämän suhteen ja laitoin pari purkkia tulemaan jo Tanskasta, koska olen kuitenkin taas jossain mökkeilemässä kun ne kolme Keski-Suomeen eksynyttä purkkia hyllytetään jossakin. Etukäteishamstraus kannatti ja aion hakea lisääkin, sen verran hienosti nimittäin osuu ja uppoaa. Jos tämä bändiolueksi laskettaisiin, olisi se kyllä helposti sen leimakkuuden kärkikastissa.

Humalina tosiaan Amarillo, Sultana ja Idaho, rungossa panimon suosimaa Vienna-mallasta, Caramalttia sekä ohra- ja vehnämaltaita.
"Our ode to the seshlords of Finland, Sandstorm is our new Micro IPA designed for sauna drinking and all things Darude. Built on our big base grist for Northern Lights, we've pushed Sandstorm that little bit further with the oat and wheat viscosity bulk up mouthfeel to a firm 11 on this one.
Sandstorm hops wise is a deeper, bassier counterpart to Northern Lights - focusing on all that's wonderful and supercharged in Idaho 7, Sultana (formally Denali) but still thrown that top notes to end all top notes - a massive helping of Amarillo - the tangerine queen.
All that Idaho 7 and Sultana throws a bigger, rounder mouthfeel and gives off spades of stone fruits, pineapples, a hint of grape with a big complimenting nose of candied orange peel and tangerines bellowing from the nose and following thorough as you'd hope they would to the body."
Whiplash Sandstorm Micro IPA
Supersamea, tasaisen tuoremehumainen, jopa smoothiesta menevä, varsin runsaan, kestävän ja kauniin vaahdon kruunaama olut.

Tuoksusta huomaa oluen runsaan kuivahumalalatauksen. Se iskee alkuun jopa aika tiukkana ja tiiviinäkin sikermänä päin kasvoja. Pieni, tai jopa kohtalainen odottelu kuitenkin antaa sille mahdollisuuden avautua. Tunnistan itseni eli sopinee siis Suomi-teemaiselle oluelle hyvin. Vaaleaa trooppisuuttahan sieltä alkaa löytymään ja pääasiassa aprikoosin, mandariinin, sitruksen ja ananaksen tahdissa siellä liikutaan. On toki muutakin, mutta sinne sekaan ne sekoittuvat.

Maku on hieno. Kehtaako sanoa, että ehkä parempi kuin Northern Lights? Kehtaa, koska kevyeen olueen on saatu kyllä hienon muhevaa tuntumaa ja tunnelmaa mukaan roppakaupalla. Humalointi on toki leijailevan aromaattista, mutta siitä löytyy yllättävänkin paljon syvyyttä ja konkreettisempaakin hedelmäisyyttä, vaikkei varsinaista mehukkuutta mehumaisessa mielessä esiinnykään. Hyvin kuivaksi on vedetty muutenkin, mikä toimii. 

Sitrus, ehkä greippikin tukee hienosti appelsiinin kuoren, mandariinin ja aprikoosin sävyissä leijailevaa hedelmätarhaa. On kyllä hieno kokonaisuus, jossa voi melkein aistia hedelmäisyyttä tursuavien humalmuhjujen leijailun…

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti