keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Dry Hopped Amber Ale

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Dry Hopped Amber Ale

Tajusin tässä kevään myötä, etten ole aikoihin asioinut Panimoyhtiö X:n olutpuodissa. Äksähän on toistaiseksi kaupungin ainoa panimo, jolla on ulosmyyntiluvat suoraan panimolta, jolloin mukaan saa markettitarpeita vahvempiakin makuja. Ja onhan panimokaupoissa aina mukava käydä vähän ihmettelemässä menoa ja tunnelmia.

Panimolla onkin tässä väliaikana alettu keittelemään koemuotoista Xperimental-sarjaa, jonka tuotoksia on ollut tarjolla panimokaupan kylmäkaapeissa. Olutpuodin yksi monista hienouksista onkin tämänmuotoinen koe-erien ketterä myyntiinsaaminen ja ruohonjuuritason kuluttajapalautteen kerääminen uusien visioiden toimivuudesta. Tai palautteen tarpeista en tietenkään varma ole, mutta tässä sellaista olisi kuitenkin nyt tulossa.

Nappasin näet mukaan otsikossa mainitun, kuivahumaloidun Amber Alen. Kuusiprosenttinen, jo tuoksusta lähtien humalantäyteinen testiolut osuukin kohdilleen jo varsin hyvin, enkä ainakaan oman maun perusteella keksi syytä, miksei tätäkin sopisi isompaankin tuotantoon ottaa.

Panimoyhtiö X Xperimental Series: Dry Hopped Amber Ale

Punakanruskea, pihkaisen sävyinen ja samea olut runsaalla vaahdolla. Tuoksu kertoo, ettei humalassa ole säästelty. Hyvin voimakas, aromaattinen hedelmäisyys hallitsee ilmanalaa sitrussävyt hyvänä veturinaan. Myös havuja löytyy...

Maku on hyvä. Oikeastaan todella hyvä. Humalaa on tuoksun tapaan liikkeellä paljon. Tunnelma on varsin aromaattinen, paikoin sitrusmaisen suoraviivainen, mutta myös syvempää hedelmää löytyy.  Havuisuus korostuu maun loppupuolella. Mallasta on myös esillä, muttei dominoivasti. Siinä mukavan punakkaa, hieman leipäistä ryhdikkyyttä ja jos ei suoranaista makeutta, niin pientä keksimäisyyttä ainakin. Oluen yleisilme on kuitenkin enemmälti kuiva, eli yletöntä makeutta siitä ei löydy, ennen kuin lasin loppupuolella oluen jo lämmetessä hieman enemmän. Ajan mittaan pientä mausteisuuden tuntuakin vaikuttaisi suuhun nousevan, mikä toimii katkeruuden kanssa hyvin.

Mauiltaan olut on runsas ja tuntuma pysyy varsin hyvin mukana. Humalaa on reilusti, muttei minusta missään nimessä överisti. Rungon sävyt erottuvat selkeästi, vaikka kuivahumalointi se pääväri tässä onkin. Juotavuus on todella hyvä, mikä vähän ihmetyttääkin aika ponnekkaan makumaailman äärellä. Jotenkin tämä vain iskee niin hyvässä kulmassa makuhermoon ja lasi hupenee hyvää tahtia.

Tätä voisi tehdä kyllä lisää...

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti