tiistai 19. huhtikuuta 2022

Olari Another Swig of Brew, Another Night of Chaos Black IPA

Olari Another Swig of Brew, Another Night of Chaos Black IPA

  • Tyyli: Black IPA
  • Alk.%: 7,2
  • Panimo: Olarin Panimo, Espoo, Suomi

Olarilta on kuulemma pyydelty Black IPAa, joten Otaniemessä tartuttiin tuumasta toimeen. Täytyy myöntää, että vuosikymmenen vaihteeseen mennessä lähes tyystin hiipunut tyyli on ruvennut kiinnostelemaan taas itseänikin, vaikken sen ylimpiin ystäviin aiemmin kuulunutkaan. Toki tuote- ja tilannekohtaisia poikkeuksiakin matkalta löytyy.

Black IPA:ssa jäin usein kaipaamaan tuntuman runsautta, johon oli tottunut muiden paahtomaltaisten tyylien tarjonnassa. Jykevä ja pehmeämpi tuntuma olisi toki koko oluen idean tietty vesittänyt, mutta omakohtainen makukokemus oli kuitenkin tuon suuntainen. Nyt kun tykeimmät Imperial Stoutit ja vastaavat ovat jääneet vähän vähemmälle, on mieleen virinnyt ajatus takavuosien tummista IPOista. Olarissa oltiin siis ajan hermolla ja pitkän puhuvasti nimetty Black IPA on kaiken lisäksi vielä kääntänyt raikkautensa ja tuntuman mehevyyttömyytensä eduksi. Paahteisuus ei määritä olutta, vaikka se vahvasti läsnä onkin. Raikkaus ja humalointi vetää tätä venettä ja tekee sen tyylillä.

Sitä en osaa sanoa, olisinko vuosia sitten haikaillut lisärunkoa tähänkin keitokseen (varmaan olisin), mutta tänä päivänä en oikein keksi, mitä tästä kannattaisi edes yrittää muuttaa. No, en minä mitään olutta tuosta näkökulmasta yleisestikään halua lähteä tarkastelemaan, joten edetään nautinto edellä tämänkin kohdalla. Ja mikäpäs siinä siemaillessa, kun homma toimii ja lasi tyhjenee.

Meistä IPOjen - myös Black IPOjen - tulee olla raikkaita. Siksi tehtiin meidän ekasta Black IPAsta freesi ja sellainen, että sitä voi juoda parikin tuoppia. Mallaspuolella paahteisen marjaisen sekä kahvisen espressomainen, mutta ei todellakaan maltailla tukotettu. Tämä mallaspohja yhdistettynä humalapuolen Citraan saa aikaan hennon sitruunalakritsisen maun. Simcoe taas antaa kivaa raakaa havuisuutta ja kuusenkerkkää!


Olari Another Swig of Brew, Another Night of Chaos Black IPA

Tummanpuhuva olut hyvällä vaahdolla. Tuoksu on taustaväritykseltään paahtomaltainen, hieman kahvinenkin, muttei paksurunkoinen tai mitenkään pääpainotteisesti "paahtuneen maltainen". Sitrusta on hyvin, samoin havua ja aika raikas tunnelma tuoksusta välittyy. Humalkärry vetää tätä olutta kohti maistokokemusta

Maussa paahteisuutta ja kahvisuutta on tuoksun tapaan tarjolla selkeästi erottuvan makujen värityksenä, muttei niinkään stoutmaisen jykevänä jalustana tai muutoinkaan leimaavan painokkaana mallaslastina. Raikkaus edellä siis mennään, mikä toimii tässä kyllä hyvin. Humaloinnin kärkenä toimii Citran sitrusmainen tunnelma, mutta myös havua löytyy, lopun napakkaa greippisyyttä unohtamatta. Taustalla pientä salmiakin virettäkin...

Black IPAt olivat aikanaan itselle haastavia, koska kaipasin usein runsautta ja syvyyttä runkoon, kun paahteisissa sävyissä siihen olin tykästynyt. Olarin veto on kuitenkin rehdisti IPA-maailmaan kallellaan oleva esitys, jossa paahteisen värit ovat hyvä lisä, eivät runkoa tai muhkeuden määrää määrittävä elementti.

Kunnollinen Black IPA. Saisi olla enemmänkin tarjolla.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti