torstai 7. huhtikuuta 2022

Rye River Nocturne Export Stout

Rye River Nocturne Export Stout

Nappasin hetken mielijohteesta pullollisen irlantilaisvetoista stouttia matkaan, kun Alkon hyllytarjontaa kävin katsomassa. Rye River onkin itselleni vielä maistamaton toimija, joskin panimon oluita muistelen nähneeni jokuseen otteeseen aiemminkin. Panimo valmistaa myös mm. McGargles-olutsarjaa, mitä lienen niinikään nähnyt jossakin. Tupla IPA taitaa olla edelleen myös Alkon valikoimissa, mutta on jäänyt itseltäni kokonaan maistamatta ja ehkä isommin huomiottakin.

Panimo sijaitsee Dublinin ulkopuolella, pienehköön Celbridgen asutuskeskittymään vievän maalaistien varressa. Kamalan kaukana metropolin taajama-alueesta ei kuitenkaan vielä olla ja esimerkiksi trendipanimo Whiplashin pihaan tulee matkaa vain parisen kilometrin verran.

Nocturne on kuuden eri maltaan (Carafa Special II, Chocolate Malt, Munich II Malt, Pale Malt, Special W, Smoke Malt) ja Columbuksen liittoon nojaava, varsin toimiva lajin edustaja. Kuivanlainen stouttyyli ei ole niitä suosikkejani yleisesti hienojen paahdeoluiden maailmassa ja vaikken sieluani tämänkään kokemuksen myötä myymässä olekaan, täytyy ruisjokisten kunniaksi todeta, että varsin mainiota kevättalven hörpittävää ovat pulloon kyllä saaneet.

Ehkei lopputulos ole aivan niin kuiva, kuin mitä ehkä odottelin, mikä kenties sujauttaa oluen paremmin toimivampaan makulokeroon. Makeutta tästä on kuitenkin turha etsiskellä, vaan ehkä tuo epäkuivuus on paremmin esillä tuntuman muodossa, kuin suoranaisena makuvivahteena.

Rye River Nocturne Export Stout

Tummanpuhuva olut runsaalla ja riittoisalla, vaalean beigellä vaahdolla. Tuoksu on mukavan paahteinen, kuivan suklainen ja salmiakkinen. Havua, kevyttä nokea, nahkaa ja mokkaa.

Maussa on kaksi puolta. Paahtunut, hieman suklainen maltaisuus versus havuinen, hieman greippinen humalan puraisu. Taustalla nahkaa, mokkaa, ehkä vähän kahviakin. Myös hentoa nokisuutta. Runsas, muttei ylettömän soljuva, huulet silti kevyesti tahmaava olut. Varsin hyvä.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti