maanantai 25. huhtikuuta 2022

Tornion Pienet Helles

Tornion Pienet Helles

Torniolaisten keväinen helles-uutuus, Pienet, on kaikin puolin erittäin mielenkiintoinen olut. Sen raaka-aineet kun ovat tyystin kotimaista alkuperää, mitä ei kovinkaan usein ole tullut vielä koettua. Ala-Temmeksessä, Kelhän tilalla viljelty ohrasato on mallastettu pienessä Pehkolan Mallastamossa ja oluen humalat on poimittu talteen ilmajokilaisen Arctic Hopyardin viljelyksiltä.

Pienet Helles on myös gluteeniton ja sen mainostetaan olevan ensimmäinen täysin kotimaisella humalalla maustettu, valtakunnalliseen jakeluun päässyt olut. HIISIhän on vastaavaa paikallisuutta vaalinut Nyrö-lagerinsa kanssa. Siinä Nyrölän kylän lähihumalat taisivat olla astetta villimpää sorttia niin taustoiltaan kuin makumaailmaltaankin ja oluen levikki oli hyvin paikallista, joten varsin poikkeuksellinen tuotehan tämä Pienet Helles kaiken kaikkiaan on.

Mallaspuolelta löytyy siis alatemmesläistä Pilsner-mallasta ja humallajikkeiksi mainitaan harvinaisemmat Suntti sekä Hulla Norrgård Ilmajoelta.

Tornion Pienet Helles

Kirkas, kauniin olkinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on olkisen maltainen, kevyen keksinen ja hieman yrttinen, ruohoinen ja ehkä villikukkainen.

Maku on varsin hyvä. Maltaisuus on vaaleaa ja viljavaa, mutta myös mukavan pehmeää. Humalointi on omaleimaista, muttei samoissa määrin kuin esimerkiksi Hiisin Nyrössä. Villiyrttistä, ruohoista ja vähän mausteistakin tunnelmaa. Suht napakkakin on. No mutta, laatu-Helles kotimaisella otteella. Hienoa!  

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti