perjantai 29. huhtikuuta 2022

HIISI Peri Cold IPA

HIISI Peri Cold IPA

  • Tyyli: Cold IPA
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

HIISI herätteli useamman vuoden uinuneen Perin talvihorroksestaan. Alkoihin tässä kevään myötä etsiytyneen oluen olemus ei kuitenkaan ole täysin samanlainen kuin viisi vuotta sitten, joskin perimmäisestä ajatuksesta yhtymäkohtia voi halutessaan hyvin löytääkin.

Juhannukseksi 2017 jakeluun saatettu Perihän oli alunperin Mosaicilla humaloitu India Pale Lager, joka yhdisteli tuon ajan uutta trendihumalaa ja kohtalaisen laajasti esiintynyttä -tyyliäkin. Nyt uudelleenlanseerattu Peri taasen tunnustaa Cold IPA -alatyyliä ja on prosentin verran vahvempaakin, kuin alkuperäis-Peri.

Cold IPA -tyyli soitteli päissäni jotain kelloja, mutta isompaa kosketuspintaa lajiin ei Olutkellaristin muistelmista näkynyt löytyvän. Oluttyylin kuvauksista löytyy useampiakin erilaisia vertauksia, jotka tuntuvat makukokemuksen ja perusteluidensakin myötä pitävän varsin hyvin paikkansa. Ne myös auttavat (ehkä) selventämään oluen olemusta ja taustaakin.

Monin paikoin Cold IPAn ruoditaan olevan West Coast IPAn kehityshaara, joka on saanut vaikutteita jo unohdetuista Brut IPOista. Se vertautuu katkeruudessaan (50-70 IBU) länsirannikon menoon, mutta on rungon keveydeltään ja hennommalta hedelmäisyydeltään lähempänä Brutin maailmankuvaa - ei yhtä kuivapiirteisenä kuitenkaan. Tyyliä voidaan lähestyä myös historiallisemmasta suunnasta ”adjunktilagerin” tai tässä kohtaa tarkemmin sanottuna USAssa kieltolain ympärillä suositun Cream Alen kautta.

Cold IPA poikkeaakin muista India Pale Ale -suvun oluista siinä, että se on yleensä käytetty lager-hiivalla hieman kevyempien Cream Alejen tapaan. Weihenstephanerin 34-70 lager-hiiva näkyy saavan paljon osumia, mutta myös kölsch-hiivat mainitaan. Adjunktilla viitataan tässä kohtaa runkoa keventäviin ainesosiin, kuten riisiin ja maissiin, joista Perissä on käytetty jälkimmäistä. Mallasrunko muutoin rakentuu pitkälti Pilsner-maltaan varaan, eli vaaleaa ja kepeän juotavaa menoa on sitä myöten tarjolla. Perin viileää, jos sallitte.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että Cold IPA on lagerhiivalla käytettyä rapeaa ja suoraviivaista IPAa, jonka runkoa on kevennetty riisillä tai maissilla. Menee ikeniin ja tunnustaa Cold-etuliitettä virkistävyytensä kautta todella hyvin.

HIISI Peri Cold IPA

Kauniin keltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on napakka ja sitruksisen suoraviivainen. Mukana on myös greippiä ja kevyttä yrttisyyttä.

Maku on tuoksun linjoilla ja puhuttelee kovin. Napakasta kiinni tarraava tunnelma tarjoilee sitruksista menoa yrttisyyden ja lopun greippisen katkeruuden kyllästämänä. Cold IPA onkin aika osuva alanimike tälle oluelle. Se on suoraviivainen, rapea ja napakka kokonaisuus ilman turhaa rönsyilyä. Toki taustalta löytyy pientä aprikoosin pehmeyttä, mikä on aivan aiheellista ja jopa suotavaa.

Tyylikkäästi koottu, asiaankuuluvat palaset mukaansa nostava ja pirteä IPA. Aika rehdin rapeaa menoa, tykkään.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti