perjantai 1. huhtikuuta 2022

Kukko Pils Juhlaolut

Kukko Pils Juhlaolut

Kukko Pilsin 20-vuotista taivalta juhlistamaan kehitetty Kukko Pils Juhlaolut tuli ensikertaa myyntiin jo viimesyksyn loppupuolella, mutta Olutkellariin asti rajattu erä ei etsinnöistä huolimatta tuolloin ennättänyt. Nyt Laitilassa on kuitenkin toteutettu varmasti monen muunkin oluenystävän salainen toive oluen uudelleenlanseeraamisesta ja tällä kertaa levikki näkyy olevan varsin hyvällä tolalla. Tätä näet löytyi Säynätsalon Salestakin.

Kukko Pilsin tarina on kotimaiseksi pienpanimo-olueksi kunnioitettavan pitkä ja se on sementoinut asemansa kauppavalikoimiimme läpi maan. Itselleni uutena triviana oluen kohdalla tuli tieto, että Kukko Pils lienee hyvin suurella todennäköisyydellä maailman ensimmäinen tölkkipakattu pienpanimo-olut. Sen kultakylkinen tölkkipakkaus näki päivänvalon 21.3.2002.

Laitilan tiedotteessa todetaan myös, että yleisesti maailman vanhimpana pienpanimotölkittäjänä pidettävä Oscar Blues aloitti omat purkituksensa vasta paria kuukautta myöhemmin. Tästä mieleeni juontuukin tilanne jostain vuosien 2009-2010 ajoilta, kun Kuopion Pannuhuoneen terassilla kummastelimme Oscar Bluesin nimeltä mainitsemattoman (eli en oikeasti edes muista) Pale Alen tölkkipakkausta. Olihan tuo vielä aika harvinaisempi muoto craft-oluiden kohdalla. Ja eipä tuo tölkkipakkaus niin vakiojuttu vielä viitisenkään vuotta sitten ollut, vaikka nyt painopiste tuntuu siihen suuntaan jo vahvasti kallistuneenkin.

Nyt kuitenkin ollaan suodattamattoman Kukko Pils -juhlaversion äärellä. Oluen juhlavuus on viimeistelty suodattamattomuuden lisäksi myös hienovaraisella kuivahumaloinnilla (Hallertau Hersbrucker), joka elävöittää Northern Brewerin napakampaa läsnäolevuutta.  Kokonaisuus onkin vallan mainio ja ehdottomasti maistamisen arvoinen, eikä toistettavuuttakaan sovi tässä kohtaa unohtaa. Kaiken alku ja juuri on kuitenkin kultakylkinen Kukko Pils, jonka 20:n vuoden takainen syntytarina menee lyhykäisyydessään seuraavasti:

Oluen kehittänyt panimomestari Jani Vilpas oli jo vierrettä maistellessaan ollut sitä mieltä, että valmistumassa oli erikoisen hyvää olutta. Vilpas oli saanut toimitusjohtajalta tarkan ohjeistuksen: ”Pane sellainen kunnon reippaasti humaloitu kultainen pils, sellainen kuin Aura oli silloin, kun sitä vielä tehtiin Turussa.” ”Mikäpä siinä, näin teen. En tosin ole koskaan kyseistä olutta maistanut”, vastasi Vilpas ja ryhtyi hommiin.

Kukko Pils Juhlaolut

Utuinen, vaaleankeltainen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on hieno. Yrttisyyttä, aromaattista kukkaisuutta, vaaleaa mallasta. Raikas ja kutsuva.

Maku on yllättävän monipuolinen Pilsiksi. Kuivahumaloinnin ja suodattamattomuuden ansioksi se voitaneen laskea. Vaaleaa menoa, sopivasti mutta asiaankuuluvan kevyesti mallasta. Pääsävy löytyy toki humaloinnista. Yrttisyyttä, napakkuutta ja aromaattisempaakin otetta. Mukavaa kukkaisuutta, taustalla ruohoisuutta. Hyvin mukaansa tempaava ja kiehtova kokemus. Selkeästi juhlaleimansa arvoinen olut.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti