maanantai 18. huhtikuuta 2022

YMIS Lastu Witbier

YMIS Lastu Witbier
  • Tyyli: Witbier
  • Alk.%: 4,9
  • Panimo: YMIS Panimo, Tikkala, Jyväskylä, Suomi

Jyvässeutu ratsastaa olutelämänsä korkeimmalla aallonharjalla. Melko vaatimattoman panimohistorian omaava sisämaakaupunki ei varmastikaan nouse kansan huulille, kun olutkaupunkeja aletaan laittamaan perinteikkyytensä mukaan järjestykseen, mutta nykypäivän kuntopuntarissa maakuntakeskus loistaa kirkkaammin kuin monet verrokkinsa.

Muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon. Pitkään kansallisesti hyvinkin tunnustetun Hiisin varassa porskuttaneesta pitäjästä löytyy jo viisi pienpanimoa sekä yksi vakuuttavaa jälkeä tekevä kiertolainenkin. Panimoyhtiö X:n tulo HIISIn seuraksi laittoi isomman pyörän pyörimään ja varsin ripeällä aikataululla kaupunkikuva täydentyi Aalto Panimon ja 1000 Lakesin läsnäololla - kiertolaisduo Hangaround & Nobodyä unohtamatta. Uusimpana tekijänä paikalliskaartiin tuli mukaan Tikkalan maalaismaisemista inspiraationsa saava YMIS.

Ohelan Aukeen tilalta majapaikkansa löytänyt YMIS on pieni maaseudun rauhassa toimiva paikallispanimo, jota Ylä-Muuratjärven rantamilla asuvat Karri, Aki ja Samuli pyörittävät muiden töiden ohessa. Ensimmäinen oluterä tuli myyntiin pääsiäisen alla ja sitä sai itseoikeutetusti alkuun vain Tikkalan omasta kyläkaupasta, K-Market Mehtosesta. Hiljaisella kylänraitilla oli tapahtumaa ilmeisesti osattu jo odottaa ja kuuleman mukaan kaupan varastoa saatiin täytellä uudemman kerran jo ensituntien aikana, kun paikallisolutta kannettiin ulos kahden minuutin pullotahtiin.

Tikkalasta Korpilahden suuntaan kaartavan hiekkatien varresta löytyvän panimon alkutavoitteena on valmistaa n. 1200 olutlitraa kuukaudessa. Oluenvalmistuksessa syntyvä mäski menee Ohelan tilan eläinten rehuksi tai leipomusten raaka-aineeksi ja keiton aikana syntyvää vesihöyryä kondensoidaan pesuvedeksi.

Olutkellarissa panimon alkutaivalta on seurattu tavallista suuremmalla mielenkiinnolla paitsi mielenkiintoisen sijainnin, myös taustavaikuttajien vuoksi. Akin kanssa on nuorena poikana juostu useampikin kesä pyöreän pallon perässä ja Karrikin on komennellut allekirjoittanutta yhden kesän ajan rakennustyömaalla. Ihan hyvässä hengessä kylläkin ja aika varmaan kultaa vähän muistojakin…

YMIS Lastu Witbier

Entä se ensiolut sitten? Panimon kaupallisen toiminnan käynnistäjänä toimii Ohelan naapurista nimensä saava Lastu Witbier, josta yleisesti tunnettujen wittimausteiden sijaan löytyykin aimo annos mango- ja aprikoosisoseita. Tuhdin samean ja runsaan hedelmäisen oluen humalpuolikin nojailee etukenoisesti nykytrendien suuntaan Cascaden ja Mosaicin voimin, joita Hallertauer Mittelfrüh tukee.

Rungosta löytyy Pilsener- ja vehnämaltaiden lisäksi myös vehnää hiutalemuodossa ja mukavan paksuvetoiselta olut suussa sen ja pyreisyyden myötä tuntuukin. Seuraavaksi keittovuorossa on Patajärvi Golden Alea, jota jäädäänkin Lastun myötä mielenkiinnolla odottelemaan.

Vuosia sitten rankkasade nostatti Vuojoessa sijaitsevan lammen pintaa niin paljon, että Lastun kalanviljelylaitoksen pato murtui. Vesimassan synnyttämä hyökyaalto huuhteli valtavan määrän lohia kuohujensa mukana suoraan Muuratjärveen. Tämä on oluen arvoinen tarina!

YMIS Lastu Witbier

Hazya kamaa. Tasaisen sameaa, hedelmäisen keltaista olutta valkealla vaahdolla. Menisi trendi-NEIPAsta heittämällä. Syvimmät sakat jätän suosiolla kaatamatta. Tuoksu on hedelmäinen. Mangosose on vahvana esillä, aprikoosi tukee taustalla. Mallas paljastaa olueksi.

Maku on tuoksun tavoin runsaan mangososeinen ja aprikoosinen. Pehmeää, hedelmäistä, lopussa hieman karheampaa. Humalointikin pääsee hyvin esiin sitrussävyisenä ja loppumaussa myös Mosaicin marjapensaanlehtisenä aromina. Ei turhaa makeutta, vaan aika kuivana mennään.

Makumaailma on runsas, lopetus terävöityy niin maun kuin hiilihappojenkin puolesta. Pyrehedelmien tuttu kärkevöityminen jälkimaun porteilla tuo tällä kertaa pehmeyteen kaivattua särmää, joka pelaa yksiin sitruksisen puolen kanssa.

Ei mikään perus-wit. Perinteisiä Wit-mausteita ei tästä keitosta löydy, eikä niitä sen myötä makumaailmastakaan esiin nouse, mutta esimerkiksi rungon vehnälisän voi makustelun lomassa hyvin poimia. Hyvä aloitus uudelta panimolta. Erinomaisen kesäinen olut.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti