tiistai 26. huhtikuuta 2022

Verdant Putty

Verdant Putty

Olen jo hyvän aikaa sitten tippunut olutmaailman haippijunasta ja tunnen olevani paikoin aika pihallakin kaikkein trendikkäimmän menon juonista. Osin ihan laiskuuttani, osin siksikin, että ”ne tylsät perustyylit” ovat alkaneet kiinnostamaan aiempaa korostuneemmin. Ikämiesluokkaan siirtymisellä ei minusta ole asiaan silti vaikutusta, nuoriahan tässä vielä oikeasti ollaan.

Kävin pitkästä aikaa maakuntakeskuksen ytimessä ja tarkastin samalla Sokkarin Alkon tarjonnan. Kylmäkaapissa komeillut verdantilainen herätti mielenkiintoni melko suolaisesta hinnastaan huolimatta. Muistelinkin jokin aika sitten nähneeni maininnan, että vuosittain mukavaa virinää herättävää Puttya olisi saatu Alkon tilausvalikoimaan melko tuoreessa kunnossa ja purkitusleima näkyi näin myöhäisherännäisenkin kohdalla ikääntyneen vasta kahden kuukauden verran.

Oluen ajanhermoisuudesta trendikkyyden aallokossa en osaa isossa kuvassa sanoa, mutta on se ainakin innostunutta keskustelua kuplassani herättänyt. Ja miksei herättäisi, Verdanthan on panimona hyvinkin kehuttava ja asiansa osaava tekijä.

Putty on tosiaan 8,0-prosenttinen, samea ja dänkki tupla-IPA, jota on valmistettu vuosittain jo viiden auringonkierron ajan. Panimo kertookin, että oluen reseptiikkaan ei ole vuoden 2017 jälkeen tehty muutoksia, joten kyllähän sen voi yhdeksi vanhan mantereen sameiden keitosten klassikoksikin jo kohottaa. Galaxya, Mosaicia ja Azaccaa on lykätty keittoon siinä määrin, että oluen markkinatekstissä seisoo sanarimpsu: The hoppiest beer we have produced so far.

Verdant Putty

Tuhdin samea olut, hyvin hedelmäinen ja runsas näky... Tuoksu on raskaasti hedelmäpainotteinen, samalla aromaattisen trooppinen, havuinen. Passionia, persikkaa, sitruksia...

Runsas on makukin. Appelsiininkuori nousee runsaana esiin, myös sitrusta löytyy paljon. Maun edetessä päälle vyöryy persikkaista, passionmaista, erittäin runsasta tropiikin hedelmäisyyttä painokkaassa muodossa. Lopussa taas mäntyisempää särmää, vähän greippiäkin. Humalaa on ja sen kyllä huomaa. Dänkkiä menoa, ei mitään kepeää kesäkiskottavaa vaan solidimpaa trooppishavuista unelmointia.

Todella hyvä, ehkä jopa tarpeettomankin täyteen ahdettu, mutta silti kiehtova pakkaus. Toimii kaikessa hedelmäkaaoksisuudessaan hienosti.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti