tiistai 1. marraskuuta 2022

Aldaris Luksus

Aldaris Luksus

Kaverini päätteli taannoin, että kaipaisin elämääni purkillisen Luksusta, jota oli kulkeutunut hänen haltuunsa yli tarpeiden. Kyllähän tämänmoinen huomioiminen aina lämmittää mieltä, etenkin kun pitkää iltaa syksyn sateissa omalla raksalla painaa. Lisäliitteellä ”Super Premium” täydennetty Aldaris Luksus on siis latvialainen peruslagertuote, joka toimii takkatulen ääressä pitkän päivän päätteeksi juuri sillä tapaa, kuin sen on tarkoituskin. Eli hyvin ja hyvin mutkattomasti.

Aldaris on ilmeisen perinteikäs panimotoimija, jonka pääpaikka löytyy Riikasta. Panimoyrityksen juuret ovat vuodessa 1865, joskin se on nykyisellään osa suurempaa Carlsberg-konsernia. En muistaakseni ole aiemmin Aldariksen tuotteita maistanut, joskin panimon paahteinen Aldaris Porteris herättelikin nimenä vahvoja muistikuvia. Luksusta en sen sijaan muista aiemmin edes nimenä kohdanneeni.

Panimo on tosiaan ollut osa Carlsbergia vuodesta 2008 lähtien. Sen toimintaan panostettiin miljoonainvestoinnin muodossa kymmenisen vuotta sitten, kun Aldaris valjastettiin premium- ja craft-tuotteiden valmistukseen. Samalla myös Luksuksen reseptiikka uudistui. Ennen carlsbergoitumistaan latvialaiset seilasivat Hartwallin ja ruotsalaisen Prippsin perustaman Baltic Beverages Holding -yhtiön alaisuudessa. Hartwallista tuli yrityskauppojen myötä Scottish & Newcastlen suurin yksittäinen omistaja 2003 ja kun S&N vuonna 2008 jaettiin Carslbergin ja Heinekenin kesken, päätyi Aldaris BBH-emofimoineen osaksi Carslbergia, kun taas lahtelaisten Hartwall siirtyi hollantilaisten käsiin.

Siinäpä hieman triviaa oluen taustajoukoista. Luksus itsessään on varsin maistuva ja kepeästi kumottava vaalea lager, josta löytyy mukavasti makuja, muttei silti liikaa rouheutta ”tavallisenkaan” oluen ystävien makuun. Varsin mukavaa hörpittävää, jolla keksisi käyttökohteen jos toisenkin.

Aldaris Luksus

Vaaleaa, kauniin ja kestävän vaahdon nostava olut. Tuoksussa kepeää, vaaleaa maltaisuutta, jossa on olkisuutta ohella vienoa makeuttakin. Yrttinen humalointi pääsee myös esiin.

Maku on hyvä. Helposti vedettävä kokonaisuus, jossa kevyt, viljava maltaisuus antaa tilaa yrttiselle, hieman ruohoiselle humaloinnille. Taustalla kevyttä makeutta, kevyen katkerassa jälkimaussa ehkä aavistuksen metallinen kaiku, muttei tunnu isommin häiritsevän. Tiettyä pehmeyttäkin löytyy maun alkuvaiheilta, vaikka hiilihappoja aika paljon onkin. Näitä joisi kesäyön saunamaratonilla helposti useitakin. Kelpo lager.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti