maanantai 21. marraskuuta 2022

Cool Head Hard Knock Life

Cool Head Hard Knock Life

Cold IPAa voisi luonnehtia esimerkiksi westcoastimman IPAn ja vaalean lagerin raikkaaksi hybridiksi, jossa yhdistyy suoraviivaisen puhutteleva juotavuus sekä runsaan humaloinnin mukanaan tuoma särmikkyys ja aromaattisuus. Tyyli ei kuitenkaan ole onnistunut nostattamaan SUP-lautaa keikuttavaa haippiaallokkoa alleen, mutta jokunen panimo sitä Suomessakin markkinoille puskee. Ja hyvä niin, maistuviahan nämä ovat. Vaikka trendien aallonharjaa ei tässäkään alatyylissä ole onnistuttu saavuttamaan, velloo sen ympärillä jonkinasteista tyylimääritykseen takertunutta sanailua.

Tyylilajin oluet käytetään viileässä ja yleensä alehiivan sijaan pohjahiivalla. Reseptiikka sisältää myös runkoa keventäviä komponentteja, kuten maissia tai riisiä. Humalointi on IPA-tyyliin varsin railakasta ja modernin trooppista, ehkä havuistakin. Tyyliä rinnastetaan aivan syystä India Pale Lageriin, joskin määritelmältään tarkkasanaisemmin rajattuna: paikoin Cold IPA ajatellaan olevan eräänlainen tarkemmin rajattu lokero IPL-tyylirajojen sisällä. Ala-asteelta mieleen jäänyt lausahdus ”kaikki englantilaiset ovat brittejä, mutta kaikki britit eivät ole englantilaisia” kääntyisi tässä tapauksessa muotoon: ”kaikki Cold IPAt ovat India Pale Lagereita, mutta kaikki India Pale Lagerit eivät ole Cold IPOja”. Aihetta ruotii myös Tuopillisen Jouni ansiokkaassa blogituokiossaan. Erityisesti lopun lyijykynävertaus on kiehtova.

Tuopillinen: ”Hazyn perilliset”

En sinällään osaa olla aiheesta Jounin kanssa suorasanaisen eri mieltä, vaikka makumuistojeni perusteella olenkin kokenut Cold IPAt India Pale Lagereita sekä napakammiksi, että aromaattisemmiksikin - jollain tapaa runsaammiksi tyylejä yhdistävästä suoraviivaisuudesta huolimatta.

Tokihan IPL-tarjonta tuntuu painottuvan vahvuudessaan kaupparajamme ympäristöön, kun Cold IPA kolkuttelee usein ”aidon IPAn” vahvuuksia, mikä lienee ainakin osasyynä makurikkaampaan mielikuvaan. Tämäkään huomio ei toki poissulje perustelua, että Cold IPA olisi vain tarkkaan määritelty tapa tehdä tietynlaista India Pale Lageria.

Kompromissin vuoksi ehdotankin, että Cold IPAsta aletaan jatkossa käyttämään selkeämpää lajitermiä Imperial India Pale Lager, joka korostaa sivutyylin hieman vahvempaa vitamiinilukemaa, käymistapaa ja humaloinnin luonnetta. Lasissa oleva Hard Knock Life on ulkoasultaan myös hieman utuinen ja sen valmistuksessa on käytetty sumukaljojen tapaan myös vehnää ja kauraa. Imperial Hazy India Pale Lageria siis? Noniin.

Se on joka tapauksessa selvää, että Cold IPAn tyylillinen määritys on tarkkarajainen ja sen voisi hyvinkin ajatella olevansa oma lokeronsa India Pale Lagerien sisällä. Sen pidemmälle en osaa ajatusta syvällisesti tarkentaa, joten olkoon yllä ehdottamani tyylimäärityksen muutos panokseni tähän keskusteluun. Siirrytään seuraavaksi otsikossa mainitun oluen luonnehdintaan.

Cool Headin Hard Knock Life on tosiaan 7-prosenttinen Amarillolla, Centennialilla, Mosaicilla ja Simcoella humaloitu Imperial Hazy India Pale Lager, jonka rungosta löytyy ohramaltaiden lisäksi myös vehnää, kauraa, maissia ja riisiä. Maku on hyvä.

Cool Head Hard Knock Life

Sameanlainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa mandariinia, sitrusta, kepeää mangoa ja herukanlehteä.

Maku on hyvä. Kohtalaisen rapea, runsasmakuinen ja toimiva. Mandariinia, appelsiininkuorta ja sitruunaa löytyy läpi maun. Taustalla on kevyempää mangoisuutta, passionia ja kukkaisuutta. Lopetus on napakamman greippinen, hieman havuinen ja herukanlehtinen. Hyvä Cold IPA, jossa yhdistyy westcoastimpi IPA-maailma, lagereista kaikuja saava, suoraviivaisempi yleisolemus ja hyvä juotavuus. Tykkäsin.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti