maanantai 7. marraskuuta 2022

Laitilan Savu IPA

Laitilan Savu IPA

Laitilan syysuutuuksiin lukeutuva Savu IPA kuulosti etukäteen sellaiselta makujen yhdistelmältä, josta en ehkä itse ensimmäisenä olutvalinnoissani lähtisi. Pidän savuoluista kovin, mutta haen niistä humalan katkeroa enemmänkin syvän maltaisia ja tuhdin savuisia tunnelmia. Savun ja katkeruuden yhteenliittymä oletetun sitrussävyisillä vivahteilla ei siihen lokeroon oikein sujahda. Toisaalta tämä on Laitilassa kuitenkin koettu tekemisen arvoiseksi jutuksi, mikä kieltämättä hieman kiehtoo maistomielessä. Kuitenkin vain kertakuriositeetin verran noin niin kuin lähtökohtaisesti.

Rohkea rokan sitten joi ja täytyy kyllä todeta, että oluen tasapainoinen makujen kirjo pääsi yllättämään skeptikon. En tiedä, olisiko tätä näissä vahvuuksissa voinut juuri paremmin saada pelaamaan yhteen, vaikka aika kaukana siitä omasta savuoluiden optimipisteestä edelleen ollaankin. IPAsta nyt puhumattakaan. Veikeä esitys, mutten ole varma, olisiko tälle omakohtaisesti kertamaistoa enempää käyttöä. Testimielessä kiintoisa tapaus kyllä.

Laitilan Savu IPA on vienosti punertava ja suodattamaton täysmallasolut. Sen valmistuksessa on käytetty runsain mitoin savustettua mallasta, joka tulee suoraan Etelä-Saksan Bambergista, jossa savuoluen valmistuksen juuret ovat syvällä perinteissä. Humaloinnissa on käytetty amerikkalaisia humalalajikkeita, joissa painottuvat sitrusmaiset ja hedelmäiset aromit. Maussa erottuu selkeästi voimakas katkeruus ja täyteläinen mallaspohja. Oluen kirjava makuprofiili pysyy kuitenkin juuri sopivasti miellyttävässä tasapainossa.

Raaka-aineet: vesi, ohramallas (Smoked Barley, Carared), humala (Columbus, Citra, Pekko), hiiva.

Strategiset mitat: 49 EBU / 14 EBC

Laitilan Savu IPA

Vaaleankeltainen, kevyen utuinen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on raikas ja kevyen savuinen. Ei niinkään ipamainen, mutta ehkä parempi niin.

Maku on veikeä. Ei tätä varmastikaan paremmin voisi saada toimimaan. Vaaleasävyisen kokonaisuuden yllä leijailee Bambergin tunnussävyinen savuisuus, joka on piirteiltään voimakasta, silti tilaa muille mauille jättävää. Humalointi puree mukavasti ja antaa itsestään sitruksinen, hieman yrttisenkin vaikutelman. Tasapaino on hallussa ja makukirjo sopii yksiin yllättävän hyvin. Tämähän toimii.

Mutta. Kyllähän savuoluelta hakee jotain vähän muuta, kun sitä lasiinsa kaataa. IPAsta nyt puhumattakaan. Ehkä jokin selkeämmän yrtti- tai ruohosuuntainen napakka humalointi vaaleassa savuoluessa vielä menisi, mutta ainakin itselleni humalan keskeinen esiintulo savun seasta on yleisestikin tavoittelematon tilanne. Makuasioitahan nämä ja tämäkin olut on saatu kyllä hienosti tasapainoon haastaviin lähtökohtiinsa nähden.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti