perjantai 26. huhtikuuta 2019

Shepherd Neame 1698 Kentish Strong Ale

Shepherd Neame 1698 Kentish Strong Ale
  • Tyyli: English Strong Ale (Kentish Strong Ale)
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Shepherd Neame, Faversham, Englanti
Sepi Niemen juhlava Kentish Strong Ale tuli kevään myötä Alkon valikoimiin, eikä brittitunnelmointiin vihkiytyneen, perinteikkään panimon lämminhenkistä olutta sopinut kokematta jättää. Olutta valmistettiin ensikerran vuonna 1998, jolloin panimo täytti pyöreät 300 vuotta. Juhlaoluen nimi tulee siis toiminnan alkamisvuodesta ja sen tyylikin pohjaa visusti panimon juuriin.

6,5-prosenttinen Kentish Strong Ale ja sitä miedompi (3,5-6,0%) Kentish Ale ovat kumpikin EU-alueella maantieteellistä nimisuojaa nauttivia tuotteita. Protection of geographical indication (PGI) –tunnus tarkoittaa, että vain Kentin kreivikunnassa valmistettua, tietyt kriteerit täyttävää olutta voi näillä nimillä kutsua. Nimisuojan on komissiolta hakenut Shepherd Neamen panimo itse ja suojan määritelmästä löytyykin tuttuja elementtejä, kuten arteesisesta kaivosta nouseva vesi ja Kentin seudun humalat.

Kentish Alea kuvataan kullitetun ruskeaksi, humalaprofiililtaan voimakkaaksi, tunnistettavaksi ja katkeraksi. Kohtalaisen maltaisen maun omaavien oluiden määräävä väri löytyykin paikallisista humalista ja niiden viljelyyn liittyvistä pitkistä perinteistä, joiden ansiosta Kentin alueen oluetkin ovat tulleet jo kauan sitten tunnetuiksi. Maantieteelliselle nimisuojalle on siis ihan historialliset perusteensa.

Ennen teollistumista panimoiden vaikutusalueet kattoivat yleensä matkan, jonka oluita myyntiin toimittaneet panimoitsijat saattoivat kulkea edestakaisin ennen hämärän tuloa. Panimot perustettiin sopivan vesilähteen läheisyyteen ja muut raaka-aineet pyrittiin kasvattamaan paikallisesti. Ohran kanssa tämä usein onnistuikin, mutta saaripahasen humalanviljely keskittyi lähinnä Worcesterin, Sussexin ja Kentin alueille. Pitkiä matkoja, ilman nykyajan säilömistekniikoita kuljetetut humalat tuppasivat eltaantumaan etäämmälle toimitettuina, mikä vaikutti myös itse lopputuotteen makuun.

Kaakkois-Englannissa sen sijaan saatiin nauttia tuoreemmista makukokonaisuuksista omavaraisen humalankasvatuksen ansiosta ja näin myös Kentin alueen aleista löytyy tuo tuoreena soiva brittiläisen humalkäpysen suloinen sivallus. Oman lisänsä Kentish Aleille antaa alueen maaperän pohjaveteen tuova korkeahko kalsiumpitoisuus. Kentish Alejen historia lasketaan alkaneen jo 1100-luvulla ja nykyisin se yhdistetään vahvasti tähän nimenomaiseen favershamilaispanimoon, joka nimisuojankin vuonna 1994 (saatu 1996) sille haki.

Mikäli EU:n nimisuojaamat tuotteet kiinnostavat enemmänkin, voi niihin ja erilaisiin hakemuksiin tutustua komission nettisivuilla. Huomaathan, että Euroopassa olut luokitellaan ryhmään food and agricultural products, joten viinatuotteiden joukosta niitä on turha lähteä hakemaan.

Shepherd Neame 1698 Kentish Strong Ale
Punakanruskea, hyvin brittiläisen näköinen olut. Vaahtoakin nousee ihan kohtalaisesti. Tuoksu on taattua laatua. Kypsän kuivahedelmäinen, luumuinen ja kuivakakkuinen. Mukana on kevyttä mandariinimaista sitrushedelmää, yrttiä ja pähkinää. On hieno.

Maku henkii Sepi Niemen tuttua ja toimivaa brititunnelmaa hienoimmillaan. Kypsää, tummaa kuivahedelmää, paahtuneen karamellista, kuivakakkuista mallasta ja keksiä. Loppuun saadaan mukavaa, sitrushedelmän ja yrtin puristusta, joka jatkuu pitkälle jälkimakuun, ollen lopulta makua varsin pitkälle määrittävä tekijä. Joukossa on myös pähkinää ja mausteisuutta. Suutuntuma on vain keskirunsas, mutta makumaailma toimii oivasti myös tätä taustaa vasten. Herkullinen brittiveto.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti