tiistai 2. kesäkuuta 2015

Hiisi Juhlava: Osuuskauppa Keskimaan 100-vuotisolut

Juhlavaa olutta...
  • Tyyli: Erikoisvilja
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: Osuuskauppa Keskimaan 100-vuotisjuhlaolut 
Tämä on on JUHLAVA ja onhan sen oltavakin. Juhlava on näet pantu Jyväskylässä Panimo Hiisillä 100-vuotiaan Osuuskauppa Keskimaan kunniaksi.
JUHLAVA juhlistaa myös suomalaista viljelijää, sillä olut on valmistettu kotimaisesta viljasta: ohrasta, vehnästä, rukiista ja kaurasta – siis parhaista mahdollisista raaka-aineista.
Vaalea, maltaisen luonteikas olut ruokapöytään, saunan lauteille ja janonsammuttajaksi kesän rientoihin.
Osuuskauppa Keskimaa eli S-ryhmän Keski-Suomen aluejaosto on ehtinyt jo kunnioitettavaan sadan vuoden ikään. Juhlavuoteen kuuluu jos jonkinmoista sirkushuvia, mutta sen sananmukaisesti maittavinta antia lienevät paikallispanimo Hiisillä valmistetut juhlaoluet – nyt tarkastelussa oleva kauppavahvuinen Juhlava sekä sen samanniminen ravintolaversio (5,3%).

Kuten oluen kuvauksessakin mainitaan, on kyseessä neljänviljan mallasjuoma. Se kunnioittaa keskisuomalaista maanviljelyperinnettä hyödyntämällä monipuolisesti maan antimia – sinällään hauskaa symboliikkaa porvareiden perustaman osuuskaupan kohdalla. Oluen omintakeinen makumaailma aiheutti Olutkellarin yksihenkisessä raadissa päänraaviskelua, sillä sen tyylilaji saati perimmäinen olemus eivät tuntuneet aukenevan sitten millään. Panimon olutvelho Tatu sittemmin paljastikin, ettei tyylinmääritykseen tällä kertaa kannata voimavaroja käyttää:
Juhlava on tosiaan taas vaihteeksi tyypittelyjä uhmaava olut, eikä sen suunnittelussa ole oikeastaan otettukaan lähtökohdaksi mitään tiettyä oluttyyliä. Enemmänkin olutta suunnitellessa on lähdetty liikkelle siitä, minkälaista makumaailmaa siihen halutaan ja minkälaista, konseptitasolla, reseptiikasta halutaan.
Päätettiin, että ei lähdetä keittämään mitään humalasoppaa, vaan nostetaan kotimaiset viljat avainasemaan - neljän viljan olut, jossa kaikki viljaraaka-aineet ovat kotimaista: mallastettua ohraa, vehnää ja ruista sekä hiutalekauraa. Annetaan niiden ja siten kotimaisuuden ja suomalaisen maanviljelysperinteen puhua.
Oluet (4,5% ja 5,3%) noudattelevat molemmat samaa perusideaa, eli tavoitteena oli näillä raaka-aineilla valmistaa raikas, maukas vaalea olut kevättä ja kesää varten. Humalointi on molemmissa sivuosassa, mutta vähän prominentimmin esillä ravintolaversiossa.
Siinä hieman selvennystä oluen taustoihin. Vaalea kesäolut on humaloitu Magnumilla (katkero), Hallertauer Mittelfruhilla sekä Mt. Hoodilla, mutta matkaan on päässyt myös ripaus Cascadea. Lähin lajimääritys lieneekin tätä myöten sitten ärsyttävän ympäripyöreä erikoisvilja – myös suomalainen ale voisi kuulemma tähän hyvin sopia. Miksipäs ei…

Hiisi Juhlava
Olkisenkeltainen, sameahko olut kohtalaisella vaahtokerroksella. Vaaleassa tuoksussa on melko runsasta, kukkaisen tuoretta otetta sekä hienoisesti sitruksisempaa happamuutta. Mallaspohja on kohtalaisen kuiva, tasaisen pyöreä pohjamatto, joka tukee kokonaisuutta melko voimakkaasti. Hennon hedelmäinen. ”Vaalea”.

Maultaan tuoksua mukaileva, vaalea, kuivahko ja kevyelti sitrusmaisen hapan. Lopusta löytyy tuota happamuutta täydentävää, edelleen sitrusvivahteista purentaa ja ehkä hienoisen pippurista mausteisuutta. Jälkituntu onkin mukavan katkera, joskaan ei suunnattoman tarraava olekaan. Mielenkiintoinen olut: toisaalta se tarjoilee tuhdinlaista, pyöreää ja sinällään syvää tunnelmaa, mutta toisaalta jättää makupuolella parhaat aseensa näyttämättä.

Tuomio: Kesäisen vaalea, tuntumaltaan jämäkkä ja lopetukseltaan sopivan katkera. Monipuolinen käyttöolut seurusteluun ja kesän viettoon, makuhifistelijän tosin on hieman vaikea saada juonen päästä kiinni. Hain toki lisää mökille…

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti