tiistai 23. kesäkuuta 2015

Lyme Bay Traditional Mead

 • Tyyli: Mead
 • Alk.%: 14,5
 • Panimo: Lyme Bay Winery, Axminster, Englanti
Viime keväänä Alkon valikoimissa käväisi herkullinen, puolalaisen hunajajätti Spółdzielnia Pszczelarska Apiksen Dwójniak Kurpiowski –meadin. Vastaavaa herkkua odoteltiin täksikin kevääksi saapuvaksi ja vapun alla hyllyyn ilmestyi brittiläisen Lyme Bay Wineryn Traditional Mead. Ratebeerin tyylipersentiili 47/100 ei suuria lupaillut, mutta mielenkiinto ylitti ennakkoluulot ja pullo lähti mukaan. Jokunen tovi siinä kuitenkin vierähti, ennen kuin tämän lounaisenglantilaisen hunajaviinin äärelle päästiin. Järin ruusuinen esitys se ei suoraan sanottuna ollut eikä loppupullolle tullut keksittyä järkevää käyttöä. ”Olisi vain otettu sitä hyvää puolalaista tarjolle…”.

Lyme Bay Traditional Mead
Meripihkainen, hunajaisen oranssi, kirkas ja vaahdoton. Tuoksu hunajavahaisen makea, hieman esanssinen ja ehkä haalean rusinainenkin. Ronskimpi nuuhkaisu tuo nenään raa’empaa alkoholin katkua. Jotenkin tuo hunajaisuus tuntuu hieman ”seisseeltä” ja elähtäneen kukkaiselta…

Maultaan hitusen parempi, joskaan ei järin mairitteleva. Kukkainen, edelleen kenkävahamaisen hunajainen makeus on pääosissa, mutta imeltynyt rusinaisuus on myös nostanut osakkeitaan. Vienoa, pähkinäistä mausteisuutta, ehkä kevyen sitrusmaista katkeruuttakin. Jotenkin häiritsevää tuo hunajan tunnelma kuitenkin edelleen on… Lopussa se vielä tiivistyy pöytään pinttyneeksi siirapiksi.

Tuntumaltaan melko tuhti, soljuva ja tahmaava. Alkoholi pääsee turhaksi lävitse eikä syvyyttäkään löydy tarpeeksi.

Tuomio: Oudon esanssinen, häiritsevän vahamainen kokonaisuus. Vaikka kyseinen mead ihan juotavaa onkin, ei sitä kovin mieluusti tee. Vaatisi vähintään jonkin ruokaisan kumppanin… Ei jatkoon…

Pisteet: 20/50

2 kommenttia:

 1. Lyme Bay on niitä meadeja joita ei selvästikään ole tarkoitettu puolalaisten jälkiruokameadien tapaan huoneenlämpöisenä nautittavaksi, vrt. valkoviini ja portviini. Suosittelen kokeilemaan jääkaappikylmänä - ei ole suuri synti vaan palvelee juoman optimaalista avautumista ja juotavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Jääkaapista omani otin ja siinä ajan mittaan havaintoja tein. Ei vain iskenyt - kaappikylmänä eikä huoneen lämpöisenä :)

   Poista