Alkukesän vakiohankinta... |
- Tyyli: Aromatisoitu olut
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki, Suomi
Koivulla maustettu Prykmestar Suvi on vakiinnuttanut
paikkansa eräänlaisena juhannuksen enteilijänä. Se on kuulunut Vakka-Suomen
Panimon kausituoterepertuaariin vuodesta 2010 lähtien ja on edelleen yksi markkinoiden harvoista ”koivuoluista". Se on varsin suositeltava kumppani viileämmän
alkukesän rentoutumiseen ja tapana on ollutkin ottaa Suvi matkaan maaseudun
rauhaan, mökkirannan hiljaisuuteen.
Sen salaisuus piilee valmistuksessa
käytetyissä koivunlehdissä, jotka antavat oluelle oman, aistikkaan ja miellyttävän
tuoreen vivahteensa. Luonnonläheinen rentous ja koivusävyisen makumaailman
suoraviivaisuus ovatkin Suvin suurimpia valtteja – sen mukanaan tuoma tunnelma korostaa
kokonaisuuden toimivuutta ja siksipä Suvista onkin tullut luotettava toveri alkukesäisille mökkiterassituokioille.
Alkujaan Prykmestar Suvi syntyi haasteesta tehdä
20-vuotisjuhlaolut Suomen Olutseuralle. Kriteereiksi reseptin hiomiseen
annettiin perinteisten, suomalaisten olueen maustamiseen soveltuvien
raaka-aineiden käyttö. Idea koivunlehtien käyttöön syntyi puolivahingossa
panimomestari Jani Vilppaan ajellessa töihin pitkin rauhaisaa, koivujen
reunustamaa maalaistietä.
Panimolla keitettiin koivunlehtiteetä, jonka pohjalta
valmistettiin koe-erä. Loppu onkin historiaa ja Suvi tuli tänä keväänä tarjolle jo
viidettä kertaa. Koivunlehdet saavat liota yön yli oluen
valmistukseen käytettävässä mäskäysvedessä ja niiden tunnistettava aromikkuus
pääsee esiin oluen maun jälkipuoliskolla. Pari vuotta sitten piipahdin
työmatkan yhteydessä Uudessa-Kaupungissa ja tuolloin panimopuodissa kerrottiin
muun väen olevan ”koivumetsällä” Suvi oluen keittelyä varten… Ihte siis kerätään, käsityönä ja porukalla!
Vakka-Suomen Prykmestar Suvi |
Maussa tapahtuu hieman enemmän ja varsin mukava mökkioluthan
tämä kieltämättä on. Maanläheinen, märän koivikkoinen ja muutoinkin hyvän
tunnelman omaava kokonaisuus. Vaaleaa, hieman makeaa, viljaisaa maltaisuutta,
vihertävän ruohikkoista, osin villiyrttistä katkeruutta sekä etäistä
pähkinäisyyttä ja puumaisuutta. Koivuista aromia löytyy lopun kitkerän vihreänä
soljuvasta tuoreudesta, joka nostaa katkeruuden tuntuman varsin mukavalle tasolla.
Keskirunsas, sopivan aukoton mutta samalla kevyt kokonaisuus.
Tuomio: Mukava, maltainen, vihreästi pureva kesäolut
koivuisella sivalluksella. Tunnelmaltaan makua kutsuvampi, hyvä mökkiolut ja jo
melko perinteinen juhannusjuoma.
Pisteet: 29/50
Nykyään "koivuoluita" löytyy muitakin, kuten koivunmahlaa sisältävä Stadin Birch Sap Lager ja koivunlehdillä voimakkaasti maustettu virolainen Tanker Sauna Session. VASPin Suvi oluessa ainakin männä vuosilla koivunlehteä oli vain aavistus ja muuten vähän tylsäksi jäävä oli tunnelma. Jos koivunlehtivitsat pälähtäisivät päin näköä kuin Sauna Sessionissa, olisi Suvi kyllä vakio-ostos.
VastaaPoistahttp://www.ratebeer.com/Ratings/Beer/Beer-Ratings.asp?BeerID=318971
http://www.ratebeer.com/Ratings/Beer/Beer-Ratings.asp?BeerID=323245
Ah, niinpäs olikin, pitää muokata tarinaa, kiitoksia huomiosta! :)
PoistaKoivu saisi omastakin mielestä enemmän esillä kyllä olla, mutta jotenkin tuo tunnelma vetoaa jo tällaisenaankin. Nokkospils on omaan makuun hyvä esimerkki vihreiden mausteiden käytöstä - siinä nokkonen pääsee hyvin esiin ja vastaavaa runsautta olisi kiva koivunkin kohdalla kokea. Pitää yrittää tuo tankerilainen saalistaa jostain!
Itse maistelin eilen kyseisen oluen ja se kyllä yllätti positiivisesti. Sopii saunaan ja kesäiltaan kuin nyrkki silmään. Hienoa, että uskalletaan tehdä erilaisia oluita.
VastaaPoistaJoo kiva kesäolut kyllä. Kannattaa testata myös Stadin Panimon Koivunmahla Lager. Siinä on hitusen runsaampi koivikon tunnelma. :)
Poista