Laatikoittain iloa... |
- Tyyli: Belgian Ale
- Alk.%: 6,2
- Panimo: Brasserie d'Orval, Florenville, Belgia
Orval on olut, jonka kuvailuun käytetään muita herkemmin
ylimaallisia superlatiiveja sekä erinäisiä suitsutustermejä. Klassikko, taikuus, kympin suoritus…
Siinä sanavarastoa tarjonnan tylsimmästä päästä. Trappistien suurjumala ja munkkien
märkä päiväuni lienevät sieltä toiselta, innovatiivisemmalta laidalta
sitten.
Tutustuin Orvaliin jo ennen varsinaisen olutharrastuksen alkamista. Sitä kehuttiin monissa eri lähteissä ja sen ympärille piirrettiin eräänlainen pyhä kehä. Pakkohan sitä oli sitten päästä maistamaan. Ja näin kävikin...
Ensikosketus lajiin oli kuitenkin rujo. Varsin tuore Orval otti keltanokalta luulot pois heti kättelyssä – runsaita makuja, terävyyttä ja ronskia aromaattisuutta. Huh… Sittemmin kyseisen nektarin salat ovat auenneet allekirjoittaneellekin ja myös edellä mainitun termistön tarkoitusperät tuntuvat hyvinkin omilta.
Tutustuin Orvaliin jo ennen varsinaisen olutharrastuksen alkamista. Sitä kehuttiin monissa eri lähteissä ja sen ympärille piirrettiin eräänlainen pyhä kehä. Pakkohan sitä oli sitten päästä maistamaan. Ja näin kävikin...
Ensikosketus lajiin oli kuitenkin rujo. Varsin tuore Orval otti keltanokalta luulot pois heti kättelyssä – runsaita makuja, terävyyttä ja ronskia aromaattisuutta. Huh… Sittemmin kyseisen nektarin salat ovat auenneet allekirjoittaneellekin ja myös edellä mainitun termistön tarkoitusperät tuntuvat hyvinkin omilta.
Orval vakiintui nopeasti hyväksi nautintojuomaksi, jota on
löytynyt kellarista läpi harrastusuran. Laatikoilla on kuitenkin käyty
maltilla, sillä mielestäni kyseinen juoma vaatii erityisen hetken, mielellään
rauhallisen sopen ja häiriöttömän tilan – niin fyysisessä kuin henkisessäkin
mielessä. Orvalliin kätkeytyy tietynlaista taikaa ja sen seurassa on kuuta
tullut tuijoteltua kerta jos toinenkin.
Yksinkertainen etiketti on tunnusomainen, mutta myös kaunis... |
Orval on
kotoisin eteläisestä Belgiasta, läheltä Ranskan rajaa. Trappistipanimo Brasserie d'Orval toimii Abbaye Notre-Dame d'Orvalin luostarissa,
jossa kerrotaan harjoitettaneen vaihtelevaa oluen valmistusta aina perustamisen
alkuajoista lähtien – vuodesta 1132 siis... 1700-luvun lopulla vallankumouskiihkoiset ranskalaiset polttivat luostarin maantasalle eikä raunioille palattu kuin vasta vajaan sadan vuoden kuluttua vuonna 1887. Hengellistä toimintaa tontilla ei kuitenkaan ollut ennen vuotta 1926, jolloin luostarin jälleenrakennus alkoi. Rakennuskustannuksia peittämään perustettiin myös panimo (1931) ja näin oluen ystävien ylistämä juoma, Orval, sai alkunsa. (Orval-lasi on muuten luostarinkin suunnitelleen Henry Vaesin käsialaa).
Työväki panimoon haalittiin luostarin ulkopuolelta munkkien keskittyessä
hengenravinnon ja hengellisen yhteisön rakentamisen lisäksi leivän ja juuston tehtailuun. Panimo uudistui
2000-luvulle tultaessa kun moderni Orval vihittiin käyttöön vuonna 2007. Brasserie
d'Orval oli tiettävästi ensimmäisiä mm. kuivahumalointia ja
infuusiomäskäystä käyttäneitä belgialaispanimoita… Vuosituotanto oli vuonna 2014 7.100.000 litraa, mikä lienee aivan kapasiteetin ylärajoilla.
Orvalia kehutaan muihin trappistioluisiin verrattessa
poikkeukselliseksi. Se on runsaasti humaloitu, vaalea belgiale, joka luottaa vahvaan
kuivahumalointiin. Sen vaaleaa runkoa täydentää pieni määrä karamellimallasta
ja humalointi hoidetaan Hallertau-, Styrian Goldings- ja Strisselspalt-lajikkein.
Viimeisen silauksen sille antaa pulloihin lisättävä Brettanymoces-hiiva,
jonka panoksen ansioista Orvalin makuprofiili elää vahvasti läpi elinkaaren. Sanotaankin,
että Orval on parhaimmillaan joko täysin tuoreena jolloin aromihumalointi on
kukkeimmillaan tai sitten olut kannattaa säilöä kellariin usean vuoden ajaksi
odottelemaan.
Hätävara Orvallin janoon... |
Arvion julkaisu kuitenkin jäi, sillä päätin hieman myöhemmin hankkia lisää Orvallia kellarin täytteeksi. Laatikollinen tätä pyhyyden nektaria saapuikin reilussa viikossa kotiovelleni ja näin käsissäni oli kenties tuoreinta Orvallia, mitä olin nähnyt: pullotettu 3/3/2015 eli tuolla hetkellä kahden kuukauden ikäistä... Laadunvarmistuksellisista syistä kumosin yhden saapuneista oluista lasiini ja raapustin tästä operaatiosta virallisen muistion. Sekä mökillä tarinoitu, kypsempää Orvallia käsittelevä arvio, että Tullin virkaa hoitanut, tuoreen Orval-erän pöytäkirja löytyvät alta...
Orval (3v 8kk) |
- Pullotettu: 7/7/2011
- Nautittu: 21/3/2015
- Ikä: n. 3v 8kk
Maistamaan päästään vartin odottelun jälkeen – vaahtokerros
on vihdoin laantunut sentin paksuiseksi, kestoisaksi vaipaksi. Makukokemus on
pysähdyttävä. Aromaattinen, kuivattua appelsiinin ja tuoreena raastetun
curacaon kuorta yhdistelevä, kuivakukkasekoituksella viimeistelty parfyyminen
tunnusväri kantaa pitkälle. Makeutta löytyy rusinan termein, hedelmäisyyttä
kuivan valkoviinin muodossa mutta myös valkopippurinen mausteisuus viitoittaa
kuivahkon arvokkuuden suuntaan. Luonnollisesti hieman hiivaa, lopussa kevyen
etikkaista, lambicin sävyisiä happamuuden tuntoja, kohtalaista katkeroakin.
Myös omenaista vihreyttä löytyy…
Vaaleansävyinen, yleisesti hieman kuiva kokonaisuus
pehmeällä sydämellä varustettuna. Runsaan aromaattinen, lopussa sopivan
katkeran hapan ja mauiltaan syvä. Tuntumaltaan soljuva ja kepeä.
Kerrassaan kaunis olut, joka vakuuttaa joka osa-alueella.
Kypsynyt klassikko, arvostettu ja tunnustettu – ihan syystäkin!
Pisteet: 43/50
Orval (2kk) |
- Pullotettu: 3/3/2015
- Nautittu:16/5/2015
- Ikä: n. 2,5kk
Tuoksu ei ole niin silmille hyppivä
kuin mitä tällaisesta tuoreemmasta tapauksesta mielikuvat olivat. Aromaattisuus
jää kypsyneestä kumppanistaan kovasti jälkeen vaikkei runsaudesta sinällään
pulaa olekaan… Valkoviinimäistä, kuivaa hedelmäisyyttä, sitruksista happamuutta
sekä valkopippurista potkua. Hyvin hienoista tallimaisuutta, kuivakukkaista
aromaattisuutta sen sijaan on kohtalaisesti esillä. Vihreää omenaisuutta, myös
”perusbelgihiivaisuutta”. Raikas, hedelmäinen ja sopivasti hapan.
Maultaan pirteä, silti tasapainoinen mutta myös sopivan
”pisteliäs”. Valkoviinimäistä, vaaleaa ja kuivaa hedelmäisyyttä, sitrusmaista
happamuutta sekä valkopippurista mausteisuutta. Omenaista, vaaleaa ja hennosti
kuivattua hedelmää, lopussa melko runsasta katkeruutta joka tehostuu terävien
hiilihappojen ansiosta. Belgihiivaa, vienoa lääkemäisyyttä henkivää
yrttisyyttä. Terävä, kukkaisen katkera, tuore ja vaalea. Tuntumasta löytyy
kuitenkin hyvää pyöreyttä ja ehkä jonkin verran karamellistä makeuttakin
muutoin kuivaan taittuvan makupaletin taustalta löytyy…
Hemmetin hyvää ja kesään kutsuvaa, mutta kyllä kypsyttely
tälle terää tekee. Mainio olut…
Pisteet: 39/50
---
Eli minulle toimii paremmin kypsynyt ja hioitunut Orval, mutta kyllä tuorekin ansaitsee täyden tunnustuksen. Maku asioita hienon juoman äärellä...
Juuri aukaisin belgiasta tulleen laatikon josta löytyi samaista juomaa. Edellinen maisto oli uutenavuotena, josko nyt juhannuksena maistaisi uudestaan. Kerrassaan hieno olut!
VastaaPoistaKyllä vain! Pitänee itsekin kaivaa juhannukseksi matkaan, sillä nyt on laatikollinen mistä ammentaa :) hieno olut!
Poista