- Tyyli: Belgian Ale
- Alk.%: 7,0
- Panimo: Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei, Engelhartszell an der Donau, Itävalta
Maailman trappistipanimoiden määrä on lähtenyt kasvuun
2010-luvulla ja hiljalleen seitsemästä on kasvanut yksitoista. Itävaltalaisesta
Stift Engelszellistä tuli vuonna 2012 järjestyksessään maailman kahdeksas,
mutta myös ensimmäinen Hollannin ja Belgian ulkopuolinen trappistipanimo.
Sittemmin tunnuksen ovat saaneet kantaakseen ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen,
Massachusettsissa sijaitseva St.
Joseph’s Abbey (2013), hollantilainen Brouwerij Abdij Maria Toevlucht (2014) sekä
italiailainen Tre Fontane Abbey (2014).
Ylä-Itävallan osavaltiossa lähellä Saksan rajaa sijaitseva Stift
Engelszellin luostari on perustettu jo vuonna 1293. Oluttakin on sen historian
saatossa hieman valmistunut, mutta lyhyt neljän vuoden rupeama (1925-1929) ei ehkä
oikeuta puheisiin varsinaisesta perinteestä… Muutamia vuosia sitten
rauhallisessa ylänköympäristössä kuitenkin havahduttiin siihen tosiasiaan, että
rahat olivat vähissä ja oikeastaan koko luostarialue rakennuksineen kaipasi
kunnostusta.
Tulonlähteitä kartoitettaessa esiin astui läheisen Brauerei
Hofstetten -pienpanimon Peter Krammer, joka ehdotti ratkaisuksi oluen
valmistusta. Ehdotus hyväksyttiin ja idean isä pistettiin töihin. Krammer
auttoi luostarin väkeä panimon perustamisessa ja laitteiden asennuksessa, mutta
tarjosi osaamistaan myös oluiden reseptiikan kehittämiseen. Hän ja Hofstettenin
panimomestari Max Thaller tekivät useita koekeittoja, joista vihdoin löytyi
osapuolia miellyttävät vaihtoehdot.
Matkaan lähdettiin alkujaan kahden oluen voimin, mutta tätä
nykyä tarjolle on saatu vielä kolmaskin tuote. Tuotantomääriltään Stift
Engelszell on kuitenkin trappistipanimoista pienin, vuosituotannon ollessa
vain 200.000 litraa. Nyt maistelussa oleva Benno on vajaa 7-prosenttinen ”farmhouse ale”, ilmeisesti jossain
määrin saisonin kaltainen, vaalea belgiolut. Se on nimetty luostarin abotin,
Benno Stumpfin mukaan. Resepti rakentuu saisonhiivan ja Pilsner-maltaiden
varaan luostarin mailta saadun hunajan sekä eurooppalaisten humalien
täydentäessä kokonaisuutta.
Engelszell Benno |
Punertavanoranssi, samea ja kohtalaisen muhkeasti vaahtoava
trappisti. Tuoksu on veikeä. Yrttistä, oudosti mehiläisvahamaista
hunajaisuutta, vaaleaa belgihedelmää sekä kuivahkoa pippurisuutta sekä mausteista
hiivaisuutta. Hieman jännää, kukkaista aromaattisuutta. Miellyttävä.
Maultaan mainio, edelleen omintakeinen. Vaaleahko yleisilme
sisältää kukkaisyrtein maustettua hunajaisuutta, vaaleaa, kuivattua
hedelmäisyyttä sekä hieman makeaa, vaaleaa maltaisuutta. Yrttistä
mausteisuutta, kohtalaista katkeruutta sekä kevyempää, kukkeaa aromaattisuutta.
Mielenkiintoinen, erittäin toimiva. Hunaja tekee pelistä mukavan ”erilaisen”,
melko ronski mausteisuus antaa sille hyvän vastapainon...
Tuntumaltaan kohtalaisen runsas, makumaailman vaaleuden
pitäessä kokonaisuuden kesäisenä. Hienoisesti soljuva, makeutta, kuivuutta ja
sopivaa katkeruutta esittelevä olut.
Tuomio: Hunajalla kauniisti terästetty, vaaleahkoa tunnelmaa
tarjoileva belgiolut monipuolisella, vivahteikkaalla makupaletilla.
Pisteet: 39/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti