maanantai 22. kesäkuuta 2015

Põhjala Virmalised IPA

Pöheikössä diilattua olutta lahden takaa...
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro

Tallinnalaisen Põhjalan revontuliaiheinen Virmalised IPA on jo pidemmän aikaa kuulunut mielenkiintoisimpien virolaisoluiden joukkoon. Sainkin viherkylkisen pullon käsiini mukavan sattuman kautta – kaverini oli hetkeä aiemmin heittänyt pienen valokuvausreissun lahden taakse ja oli noukkinut matkaan Viron pienpanimoiden antimia. Olinkin kaikessa rauhassa keräämässä talteen nokkosia kun puhelin pirahti soimaan. ”Kelpaisiko pari Viron tuliaista?” kuului tuttu ääni kysyvän. Seurasi hiljainen nyökkäys eikä aikaakaan kun puoliksi pusikoituneen niityn laitaan kurvasi auto. Virolaiset alkoholituotteet vaihtoivat omistajaa vihertävän kasvuston suomassa piilossa ja sen suuremmitta puheitta oluet löysivät paikkansa ruskean paperikassin sisältä. Tarkaksi on mennyt laatuoluen maahantuonti, nyt ei uskallettu ottaa riskejä...

Virmalised on varsin kehuttu Magnumilla, Amarillolla, Centennianilla ja Citralla terästetty IPA, joka kaatui lasiin vehreän biergartenin hämärtyvässä illassa. Hyttysiä riitti ympärillä pörräämässä, mutta kuten hyvä olutkin, kuuluvat ne kesään… Põhjala lienee myös yksi seuratuimpia virolaistoimijoita alalla ja sitä pidetäänkin eräänlaisena suunnannäyttäjänä suhteellisen nuoren pienpanimokulttuurin omaavassa Virossa. Mustalaispanimosta ponnistaneen, sittemmin jo omat toimitilat pystyttäneen panimon kehitys on ollut nopeaa ja hyvästä tekemisestä kertovat myös sen oluet. Ratebeerissa Viron kärkipaikalla keikkuu Põhjalan tummanpuhuva kaksikko: Pime Öö sekä Põhjala Öö eikä maan TOP15-listalle mahdu kuin viisi panimon ulkopuolista olutta. Panimomestarin virkaa toimittaa brewdogtaustainen Chris Pilkington ja laadusta vastaa jokin aika sitten Sorilta loikannut Samu Heino (Lab/Quality Manager).

Põhjala Virmalised IPA
Hieman utuinen, kellertävänoranssi olut runsaalla, todella kestävällä vaahdolla. Tuoksu on runsas, greippisen mäntyinen, trooppisen hedelmäinen sekä kohtalaisen jykevää, hieman karamellista mallasta nostava. Toimii!

Maultaan niinikään runsas, joskaan tuoksun syvyyteen ei ehkä ylletäkään. Ronskia, purevaa greippiä, mäntyistä takapotkua ja ehkä hienoisesti orastavaa pihkaisuutta. Aromaattista tropiikin hedelmää, tuoksua vienompaa, karamellista maltaisuutta. Katkeropuoli on mukavan ärhäkästi mukana.

Tuntumaltaan ryhdikäs, IPAksi sopivan runsas muttei tunkainen. Hiilihapot hyvällä tasolla.

Tuomio: Pureva, puhutteleva ja mukavasti potkiva virolais-IPA joka toimii varsin hyvin. Hyvää jälkeä, runsaita makuja.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti