maanantai 29. kesäkuuta 2015

Omnipollo / Siren / Mike Bates Gracchus Saison

Gin-spired saison...
"A gently spiced deconstructed gin Saison."
Ruotsalaisen Omnipollon nimi on mieluisaa luettavaa olutpullon kyljessä, mutta tällä kertaa se ei jää oluensa kanssa yksin. Gracchus-saison nimittäin jatkaa Omnipollon ja brittiläisen Sirenin yhteistyökuviota kotiolutkilpailuiden saralla, tällä kertaa käänteisessä muodossa tosin. Edellisen kerranhan kisa pidettiin ruotsalaisten kotiolutharrastajien kesken ja tiukan kilvan voittajaksi valikoitui Rick Gordon Lindqvist, joka pääsi valmistamaan oluensa Englannissa, Sirenin kotiluolassa.

Gracchus sen sijaan on viime vuonna brittililäiset kotioluttaiturit aktivoituneen kisan voittaja-olut, Micheal Batesin tasapainoinen ja laadukas saison. Michaelin tie veikin voiton myötä Ruotsiin, jossa olut käytiin valmistamassa Göteborgin lentokentän tuntumassa Dugges Ale & Porterbryggerin laitteistolla – Omnipollolla kun ei mustalaispanimona omia vehkeitä ole. 

Olut julkistettiin jo viime elokuussa Lontoon The Craft Beer Co.:ssa muikean kolmekymmentä hanaa käsittävän tap takeoverin muodossa, joten jonkin verran sille on ehtinyt ikää jo kertymään. Kyseinen saison on maustettu katajanmarjoilla, sitruunankuorella, mustapippurilla sekä kardemummalla ja sen mallaspuolelta löytyy myös ruista ja kauraa… Nimi viitannee pullon kyljessäkin komeilevaan, ilmeisesti kurjenmiekkoihin kuuluvaan kukkaan.

Omnipollo / Siren / Mike Bates Gracchus Saison
Tasaisen samea, haalea, vaaleankeltainen olut valkealla, nopeasti nousevalla vaahdolla. Tuoksu on melko tuhti, vehnäisen maltainen ja kuivahedelmäistä makeutta henkivä. Odotettua miedompaa sitrusmaista happamuutta, muutoinkin melko pyöreä, hivenen pippurinen…

Mausta löytyykin sitten tutumpaa menoa. Sitruksista happamuutta, hienoisesti katajaista tuntua sekä mustapippurista potkua. Vehnäinen maltaisuus on kohtalaisen syvää, hennon hapanta ja oluen alkupuolisko onkin kohtalaisen soljuvissa ja pehmeissä vesissä seilailua. Hiilihappojen terävyys, sitruksinen pirteys ja happamuus sekä katajanmarjojen, mustapippurin ja mausteisen hiivaisuuden yhteenliittymä tekee jälkipuoliskosta suuta kuivattavan, katkeran happaman pelikentän. Matkassa on myös omenaista hedelmäisyyttä, kevyttä yrttisyyttä.

Tuomio: Varsin hyvä, joskaan ei täysin iskevä saison pienimuotoisella maustekirjolla varustettuna. Rehdimpää kitkeryyttä ja raa’empaa potkua olisin tähän kaipaillut, nyt mukana on hieman liian pehmyttä pensseliä, joskin kokonaiskuva mukavan pyöreäksi näin saadaankin…

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti