keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Alkon Jouluoluet 2013: Kulmbacher Eisbock


Eisbockia Saksanmaalta, no mikä jottei! Kulmbacherin panimolta saapui jouluvalikoimiimme siis tämä hieman erikoisemman käsittelyn valmistusvaiheessa saava bock-olut. Se nimittäin käy läpi jäädytysprosessin. Vesi jäätyy alkoholia paremmin, joten kun jäätynyt neste siivilöidään oluen seasta pois, jää jäljelle tiiviimpi, voimakkaampi ja maistuvampi, tiivistetty versio alkuperäisestä oluesta. Kulmbacherin esimerkki aikaansaa vahvuudeltaan vähän yli yhdeksän prosenttisen, tumman puhuvan ja toivon mukaan herkullisen jääbockin.

Panimon aikakirjoista löytyy tarina, joka kertoo kyseisen oluttyylin syntyneen onnekkaan sattumuksen kautta. Reilut sata vuotta sitten mestarin oppipoika unohti kantaa kaksi tynnyrillistä bockia suojaan panimon kellariin. Tynnyrit hautautuivat lumeen ja jäätyivät talven aikana – ne unohtuivat nietosten alle ja paljastuivat vasta keväällä lumen jo väistyessä. Tynnyrit olivat luonnollisesti jäätyneet ja haljenneet, oppipoika sai tietenkin kuulla kunniansa. Huolimattomuus kostautui kuitenkin onnenpotkuksi, kun lumipeitteen alla talvehtinut ja jäätynyt olut oli säilynyt yli kylmän talven – se oli itseasiassa saanut aivan uusia ulottuvuuksia makuunsa ja koostumukseensa, tiivistynyt ja väkevöitynyt talven ikeessä. Oluesta tuli pian jokavuotinen perinne, joskin valmistusmenetelmää on muokattu paremmin hallittavaksi ja nykyaikaisemmaksi. Eisbockit ovatkin suurta, joskin valitettavan harvinaista talviherkkua myös Olutkellarissa!

Kulmbacher Eisbock
Tummahko, punertavan ruskea ja valoa vasten kohtalaisen hyvin läpinäkyvä. Tuoksultaan makeahko, miellyttävästi limppuisen maltainen. Hedelmäistäkin makeutta löytyy tummassa, kuivatummassa muodossa, mutta myös rehtiä siirappista tahi fariinisokerista imelyyttäkin on ohuelti läsnä. Mausta löytyy niinikään mieluisaa, limppuista ja makeahkoa maltaisuutta, samoin kuivattua hedelmäisyyttä luumu ja rusina etunenässä - onpa joukossa kevyttä siirappista makeuttakin. Esiin on noussut myös ripaus mausteisuutta, yrttejä sekä loppumaussa tuntuvaa, kieltä kipristävää katkeroakin. Mielestäni maku ei yllä tuoksun tasolle, joka oli suhteellisen syvä ja pehmyt. Mausta paistaa hieman läpi alkoholi, eikä tuntumaltaan ohkaiseksi jäävä runko tilannetta paranna. Osaset olisivat kyllä kaikki kohdillaan, mutta syvyyden osittainen puute verottaa nautintoa. Todella hyvää jo tällaisenaan, muttei silti vie täysin maaliin saakka - valitettavasti jää hieman pettymykseksi. Ajoittaista piristymistä on aina välillä havaittavissa, mutta jostain syystä ei täysin siemauksin onnistu kolahtamaan. Uskoisin nauttivani tyytyväisenä mökillä takkatulen lämmössä pitkän talvipäivän päätteeksi - joskin tuohon tilanteeseen löytyy monta parempaakin vaihtoehtoa. Ihan hyvä, perusvarma eisbock, eipä sitten muuta.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti