sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Beer Hunter's Mufloni IPA 4,5%


Tuossa taannoin oli kotimaisen sessio-IPA-iltama, sillä maistelin peräjälkeen paikallisen Hiisi-panimon Lutakko IPAn sekä nyt arvioinnin kohteena olevan porilaisen Beer Hunter’sin niin ikään maitokauppavahvuisen Mufloni IPAn. Rinnakkain en näitä laittanut, vaan keskityin kumpaankin vuorollaan – näin lasiin jäi juomaa myös nautiskeltavaksi… Maistojen perusteella muodostin sitten mielipiteeseen perustuvan vertailun, joka löytyy arvion alapuolelta. Maitokauppa-Muflonia voitaneen pitää Alkosta kerta toisensa jälkeen nopeasti loppuun myytävän CCCCC IPAn pikkuveljenä… tai ainakin naapurin poikana – löytyyhän siitä nimittäin kolmea CCCCC:n viidestä humalalajikkeestakin. Harvinaisesti lajikkeet on lueteltuna myös oluen etiketissä perinteisen ja lattean ”humalan” lisäksi… Ne ovat siis Centennial, Cascade sekä Columbus. Hienoa, että myös Beer Hunter’sin tuotteita on entistä laajemmin saataville, vielä vuosi sitten Muflonit olivat Keski-Suomen maitokaupoissa melko harvaan nähtyjä otuksia!

Beer Hunter's Mufloni IPA 4,5%
Tummahkon oranssi, todella kuohkeasti vaahtoava olut, joka ei kerta kaadolla lasiin asetu. Tuoksultaan varsin suoraviivainen, runsaan greippinen ja kevyesti makean maltainen. Hienoista havua, todella niukkaa hedelmää. Maussa vallitsee katkera, tuoreen greippinen tunnelma joka jatkuu pitkään ja katkeraan loppuun saakka. Makeahko, melkolailla makupuolella paitsioon jäävä mallasrunko onnistuu kuitenkin yllättävän hyvin kantamaan runsaan katkeron, eikä kokonaisuudesta mitään laimeaa humalamehua muodostu. Tuntuma on yllättävän jämäkkä. Greipin kaverina hitunen sitrusta, ehkä myös jossain määrin hedelmäistä makeutta, mutta kyllä pelin henki on selvä – rapea, tuossa suhteessa runsas ja ihan toimivakin maitokauppa-IPA kokemus. IPA-nimitys ei mene metsään, makumaailma on todella IPAmainen, tuossa on selkeä ero pale aleen… Menee melko tasoihin saman panimon Pale Alen kanssa laatunsa suhteen.

Ihan pelittävä sessio-IPA tämäkin...
Peräjälkeen maistetuista Lutakosta ja Mufloni IPAsta täytyy tällä kertaa kallistua Hiisin tuotoksen puoleen. Tähän sain vahvistuksen myös perheen kauniimmalta osapuolelta. Mufloni on rapsakampi, suoraviivaisempi greippiunelma, jossa tasapaino on ihan kohtuu hyvin kunnossa. Lutakon hedelmäisyys ja asteen verran runsaampi makeus, ehkä myös suutuntumakin kääntävät pelin paikallisoluen suuntaan. Kummassakin tapauksessa kotimainen sessio-IPA-tekeminen ylitti omat odotukseni – erot esimerkiksi Beer Hunter’sin maitokauppa-Mufloni Pale Alen ja Hiisin Rakin kanssa olivat tyylien makukirjoa tarkastellen varsin selkeät. Hyvää työtä, kaikkeen sitä kotimainen pienpanimo joutuu taipumaan älyttömän lainsäädännön vuoksi – tällä kertaa tuo suoritettiin hyvinkin onnistuneella tavalla. 


Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti