perjantai 1. marraskuuta 2013

BrewDog Anarchist / Alchemist

  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 14,0
  • Panimo: BrewDog, Fraserburgh, Aberdeenshire, Skotlanti

"A BrewDog...?"
”Vintage tripla-IPAa” lasissa tällä kertaa! Monestihan sanotaan, ettei vahvasti humaloitujen oluiden kypsyttämisessä (tässä tapauksessa pihtailussa) ole mitään järkeä… Ketkä näin sanovat, ovat mielestäni täysin oikeassa. BrewDogin anarkistin ja alkemistin sekoitus maistui allekirjoittaneella tuoreenakin ihan mukavasti (39/50), vaikka melko pervo kokemus tuo kieltämättä olikin. Suun käytännössä kuivaksi imaissut katkerointi sekä siirappisen imelä etelänhedelmien sekamelska jollain tapaa koukuttivat puhtaalla ylilyömäisyydellään, muttei tuota annosta enempää huvittanut nautiskella… Käsiini kuitenkin ajautui jo toista vuotta sitten yksittäispullo, joka oikeastaan pääsi hieman unohtumaankin. Nyt vihdoin kaivelin tuon esiin kellarin kätköistä ja rehellisesti toivoisin tropiikin makeuden olevan taittunut kypsempään, ehkä kuivatunkin ylikypsyyden suuntaan. Myös mallaspuolelle toivon hieman lisää roolia kokonaisuuden tasapainottamiseksi. Varmaksihan sitä ei voi sanoa, mutta vahvana (14,0%) oluena uskoisin ainakin osan muutoksista olleen positiivisia.

Kyseisen pullon BBE on päivätty 05/06/2017 ja se on erää numero 185. Se on vielä vanhan, nykyisen BrewDogin koekeittiönä toimivan, Fraserburghin panimon tankeista peräisin… Oluen kapinallinen, anarkiaa uhkuva puoli ilmentää kapinallista asennetta, taistelua systeemiä vastaan. On aika laittaa nykyisenä tuntemamme maailma ja järjestelmä uusiksi, hajoittaa kaavat, ravistella, haastaa uuden aallon kynnyksellä! Tutkiva, eräällä tapaa seikkalunhaluinenkin alkemistin identiteetti kehottaa tutustumaan uuteen, hakemaan kokemuksia jatkuvasti ja aina vain laajemmalta –löydä uutta, etsi seuraavaa, kokeile jotain ennen kokematonta, toista prosessi, jatka seikkailua!

"Anarchist/Alchemist: Fuck the system. Forget what you know. What has been. Bow to no one. History is bereft. Reorder. Disorder. Embrace the unknown. The groundbreaking. The challenging. The ichorous revolution is upon us."

"Anarchist/Alchemist: Try until your fingers bleed and your mind is numb. Try harder. Try this. Try what hasn't been tried. Then try again. Keep trying. Forge the new. The molten elixir awakens."

BrewDog Anarchist / Alchemist
Emalinen, melko kevyesti vaahtoava, ”kypsytelty” TIPA. Tuoksu on varsin tuhti, syvä, suht makea ja värikäs. Runsaanlaista keksimäistä ja hunajaisen makeaa maltaisuutta löytyy mukavasti, samoin tummia, kevyesti kuivattuja ja hieman ylikypsiä hedelmiä. Lisätään vielä loraus reunoilta paahtunutta siirappia, hippunen alkoholin lämpöä… Ilmassa on tietyllä tapaa jotain olutta tuhdimman, rusehtavan hedelmäisen taikajuoman tuntua… Maussa alkoholi on melko vahvana läsnä, mutta tyytyy lähinnä lämmittämään kielen kärkeä – melko runsaasti tosin. Mallaspuoli menee tuoksun kaavalla: keksiä ja hunajaista makeutta, eikä kovin pahasti edes jalkoihin jää. Hedelmäpuoli on melko vahvana esillä ja kätkee sisälleen niin ylikypsää kuin myös kevyesti kuivattuakin makeutta – myös rusina ja kuivattu luumu tulevat jostain syystä mieleen. Katkeropuoli esittäytyy alkuun piilevänä, mutta loppuunsa melko tujakkanakin iskevänä, greippisen raakana terävyytenä, joka ammentaa voimaa myös alkoholin nosteesta. Suutuntuma on suhteellisen hidasliikkeinen, ei silti järin paksu – ennemminkin tahmaava. Kuten tuoksussa jo mainitsin, muistuttaa tämä nykyisellään hyvin paljon olutta vahvempaa nautintoainetta, mutta myös miellyttävällä tapaa vahvaa barley winea. Ei niin pervo kokemus kuin tuoreeltaan, ei ollenkaan hassumpi – varmasti mielipiteitä jakava suoritus tämä ”kypsytys” on…

Pisteet: 39/50

Pisteet siis pitivät kutinsa vielä reilu vuosi takaperinkin, vaikka makuprofiilin muutokset olivat (muistikuviin ja kirjanpitoon verraten) suhteellisen selkeitä. Harvoinpa näitä tulee unohdeltua varaston perälle, enkä kyllä noin yleisesti sitä kenellekään suosittelekaan. Tällä kertaa aika kuitenkin oli tehnyt maulle miellyttäviä juttuja, vaikken suoralta kädeltä osaakaan sanoa, kumpi oli kokonaisuutena parempaa – kypsyteltyä voisi kuvailla näin ensituntumalta tasapainoisemmaksi…

Kapinahenkeä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti