torstai 7. marraskuuta 2013

Klassikko: Fuller's ESB

  • Tyyli: Premium Bitter / ESB
  • Alk.%: 5,9
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Näin syksyn harmaudessa ostoskoriin sattuu perinteisesti osumaan tämä lontoolaispanimon taidonnäyte – kuten etikettikin sanoo, champion ale! Fuller’s on omaan makuun laadukas ja perusvarma panimo, jonka tuotteet ovat kautta linjan maistuvia. ESB on varmasti yksi eniten ostamistani ko. panimon oluista, eikä syyttä… Olut on ollut Alkon valikoimissa jo pidemmän aikaa ja suurin osa tämänkin tekstin lukijoista lienee sen jo maistanutkin. Ajattelin, että kyseinen olut kuitenkin ansaitsee vielä yhden läpikäynnin. ESB – eli Extra Special Bitter – on Fuller’sille rekisteröity nimitys, vaikka näkeehän tuota muidenkin panimoiden tuotteissa käytettävän. Monille Fuller’s panimona ”henkilöityy” London Priden ympärille, mutta myös nyt lasissa oleva ESB on kerännyt suuren kannatuspohjan. Itse kuulun ESBin suosijoihin, se onkin varmasti panimon eniten nautittu olut Olutkellarissa, yhdessä herkullisen London Porterin kanssa.

Champion ale
Länsi-Lontoon Chiswickissä on pantu olutta jo reilun 350-vuoden ajan, mutta Fuller’s-nimeä kantavan panimon tarina alkaa vuodesta 1845. Nykyisin panimolla on vahva edustus pubimaailmassa, sillä sen organisaatioon kuuluu yli 360-pubia ympäri saarivaltiota. Itse ESB tuli markkinoille vuonna 1971 korvaamaan aiemmin valmistetun Old Burton Extra-talvioluen. Talviolueksi ESBikin oli tarkoitettu, mutta suosion johdosta tätä uudenlaista olutta alettiin valmistamaan ympärivuotisesti. Nyt kun talvi tekee tuloaan, on ESB mielestäni parhaimmillaan… joko sellaisenaan tai sitten vaikka sienipiiraan kaverina.


Panimohan uudisti taannoin pullojensa ilmeen, mikä ei omaan silmään tarjoa samankaltaista arvokkuutta kuin tässäkin arviossa näkyvillä oleva ”vanha malli”. Inspiraatiota uusien pullojen muodolle on haettu viinien maailmasta, mutta mielestäni samalla menetettiin vanhan pakkauksen mukanaan tuoma tunnelma – nykyinen linja on varsin modernin koruton, kuin hipstereiden ajatukset vedettynä massaa suoltavan insinöörilaitteiston lävitse… Tokihan uudet pullot ratkaisevat tilaongelmia kompaktimman pohjamuodon sekä keveytensä avulla ja onhan pullon alareunassa kiemurteleva, Thames-joen silhuetti ideana mukava. Ilmeisesti uudistuminen kuitenkin on nykymaailmassa lähes välttämätöntä, mutta tällä kertaa tuota ei suoritettu kovinkaan onnistuneesti…minun mielestäni ainakaan. Mutta onneksi se tärkein, pullon sisältö pysyy jatkossakin samana kuin aiemminkin, tästä voimme olla iloisia! Nautitaan nyt siis tämä viimeinen, ”vanhaa hyvää” Fuller’sin tunnelmaa mukanaan kantava olut ja syvennytään sen maun saloihin… (Uusi ESB-pullo löytyy täältä).

Fuller's ESB
Kirkas, kauniin pihkainen ja viettelevän tyyni olut kauniilla vaahtokukalla. Tuoksu vie nautintojen äärelle mallasleipäisenä, keskitumman karamellisella ehkä hieman hunajaisella makeudella varustettuna. Kuivattujen hedelmien aromia, yrttistä purevuutta – brittityylille ominainen kuivahkon puinen tunnelma, myös hienoista kukkaisuutta. 

Makumaailma sopii suuhun britiksi harvinaisen hyvin. Keskitumman, kevyelti siirappisen makea mallasleipäisyys luo hyvän pohjan suht rapeankin yrttiselle humaloinnille, joka on voimissaan varsin pitkässä jälkimaussa – kevyttä sitruksista happamuutta tuosta on myös puristettavissa kitalaella. Kuivattua hedelmäisyyttä on tuoksua hennommin, kukkaista tunkkaisuutta löytyy sivuilta täydentävänä palasena.

Pätevä, tasapainoinen niin tuntumaltaan kuin maultaankin. Pehmeä, silti tarvittavan ärhäkkä, perusvarmaa laatutyötä…klassikko!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti