Hymyilevä munkkismies... |
- Tyyli: Abbey Dubbel
- Alk.%: 8,0
- Panimo St. Bernardus Brouwerij, Watou, Belgia
St. Bernardus on panimo, jonka oluet saavat poikkeuksetta
hymyn huulilleni – sen verran hilpeästi jaksaa pullon kyljessä maljaa kohottava
munkkismies minulle aina hymyillä. Oluet itsessään eivät samalla
intensiteetillä kuitenkaan ole kolahtaneet, joskin perusvarmoina, sinällään
maistuvina belgeinä olen niitä usein suosinutkin – jokin kuitenkin on aina
jäänyt vähän kalvamaan… Noh, ehkä panimon quadrupel nousee oman lajinsa
kärkikastiin, mutta tuonkin nauttimisesta alkaa olla kovin pitkä aika. Kaivelinkin
jokin aika sitten kaapeistani vahvahkon abbey dubbelin, Prior-kasin, joka omaa
kirjoissani edellä kerrotusti ihan kivan
ja maistuvan belgioluen leiman. Silti se on eittämättä esittelynsä
ansainnut!
Panimon ja sitä edeltäneiden toimien historiahan on
mielenkiintoinen. Sen sijainti Belgian läntisellä äärilaidalla, kilometrin
päässä Ranskan rajasta on tuonut matkaan olennaisena osana sinivalkopunaista
historiaa. Ranskassa ryhdyttiin 1900-luvun alussa erkaannuttamaan kirkkoa ja
valtiota, jolloin Abbaye Mont des Catsin väki päätti vaihtaa maisemaa.
Pakopaikaksi valikoitui kymmenen kilometrin päässä pohjoisessa sijainnut,
Belgian puolelle jäävä Watoun pikkukylä, jonne luostarin ”pakolaisleiri”
lopulta pystytettiinkin. Refuge
Notre-Dame-de-Saint-Bernard sai nimensä Mont des Catsin kirkkorakennuksen,
St. Bernarduksen mukaan ja näin palapelin ensimmäiset osat olivat löytäneet
paikkansa… Belgiaan asetuttuaan veljeskunta aloitti juuston valmistuksen, jolla
rahoitettiin hengellisen ryhmän toimintaa evakossa. Juustojen kanssa yhtämatkaa
kypsyi myös ajatus takaisinpaluusta ja kolmenkymmenen vuoden odottelun jälkeen
aika osoittautui kypsäksi. Vanha luostari päätettiin uudelleenrakentaa
ensimmäisen maailmansodan jäljiltä ja näin hengenmiehet palasivat takaisin
sinne mistä olivat tulleetkin. Belgiaan jääneen juustolatoiminnan otti
haltuunsa Evarist Deconinck-niminen mies, joka säilytti juustolan juuret
myymällä tuotteita St.Bernard Watou-nimen alla…
Panimo talviasussaan (kuva: www.sintbernardus.be) |
Olut tuli mukaan kuvioihin toisen maailmansodan jälkeen kun
westvletereniläinen St. Sixtuksen luostari halusi luopua omasta, kaupallisesta
oluen valmistuksestaan. Suomalaisittain hullunkurisesti oikeudet ja reseptit
annettiin juustolan haltuun, joka siten aloitti oluen valmistuksen –
tiettävästi Deconinck omasi lämpimät välit trappistiluostarin piispaan eli
perinteistä selänpesukulttuuriahan tämä vain henki. Näin St. Bernardus
Brouwerij kuitenkin oli saanut alkunsa. Siinä missä St. Sixtuksen luostari
vast’edes keskittyi oman ja lähialueen tarpeiden tyydyttämiseen, valmisti St.
Bernardus kaupallisempia eriä Trappist Westvleteren-, Sint Sixtus- ja myöhemmin
myös Sint-Sixtus & St. Bernardus -brändien alla. Luostari toki sai
osuutensa kaupallisemmastakin myynnistä, mutta ulkoistaminen mahdollisti
paremman keskittymisen hengellisen elämän ylläpitämiseen.
St. Bernardus jatkoi edelleen myös juuston tehtailua ja
aamupäivät rehkittiinkin panimon puolella iltapäivän ollessa pyhitettynä
juuston ääressä puuhasteluun. Juustolan toiminta kuitenkin myytiin vuonna 1959
Belgomilkille ja tyhjilleen jäänyt juustola toimiikin nykyisen
B&B-palveluita tarjoavana matkustajan keitaana. Oluen lisenssivalmistus taasen
jatkui aina vuoteen 1992, jolloin lisenssi umpeutui ja Westvleterenin oikeudet
palautuivat St. Sixtuksen haltuun… Seitsemän vuotta aiemminhan St. Sixtus oli
laajentanut omaa panimotoimintaansa ja näin olutta valmistettiin yhtä aikaa
kahdella taholla. St. Bernarduksella varauduttiin lisenssin loppumiseen hyvissä
ajoin ja näin toimintaa päätettiin jatkaa oman nimen alaisuudessa. St.
Bernardukset pannaan edelleen St. Sixtuksen hiivakannoilla luostarin itsensä
käyttäessä Westmallen hiivaa – nurinkurista, mutta kiehtovaa.
Nykyisin panimon omistaa Hans Depypere, entinen
turvallisuusalan asiantuntija joka on luonut suuren osan uraansa Atlantin
takana. Panimoa tai oluita ei suuremmin mainosteta missään, vaan laadun
uskotaan levittävän sanaa itsestään… Tokihan vuosikymmenten mittaisella
historialla sekä trappistiluostariin tiiviisti liittyvällä menneisyydelläkin on
osansa brändin tunnetuksi tulemisessa.
St. Bernardus Prior 8 |
Mahonkinen, syvän ruskea olut kuohkealla ja kestävällä
vaahdolla varustettuna. Tuoksu on kaunis sekoitus kypsää sekä kuivattua
hedelmäisyyttä, joka viittaa lähinnä tummempiin sävyihin mutta myös toffeista
pehmeyttä. Hieman ehkä banaanista, mutta myös kuivuuttu tuovaa, kevyttä
mausteisuutta. Kovin makea tämä ei ole, kuivuutta löytyy kohtalaisen runsaasti.
Hyvä tasapaino.
Maussa tapahtuu hieman enemmän, mutta aika hyvin tuoksu
antoi osviittaa tulevasta. Rusehtava hedelmäisyys on ehkä hieman kuivattuun
suuntaan painottuvaa, joskin kypsän aprikoosista pehmeyttä sen joukosta
löytyykin – myös rusinaa ja luumua kuitenkin kaivellaan kuivapusseista esiin.
Tunnelmaa leimaavat varsin voimaisastikin purevat, pähkinäisen puumaiset
katkerot, jotka nostavat pippurisyrttisen mausteisuuden hyvin esiin – näin
yleiskuva rapsahtaakin aavistuksen kuivan puolelle. Hienoisesti belgihiivaa,
samoin alkoholin lämpöä… Toffeisen makea mallaspuoli jää hieman tukevaan
rooliin vaikka pehmeyttä mukaan mukavasti tuokin.
Tuomio: Hieman kuiva, kuivattua hedelmää, toffeista
mallasta, purevaa katkeroa ja mausteista tuulahdusta tarjoileva, hyväksi
”perusbelgiksi” paljastuva kokemus. Ei varsinaista hekuman lähdettä, mutta
perusvarmaa ja maistuvaa toimintaa alusta loppuun. Itseäni ei ehkä täysin
odotetulla tavalla puhuttele, kuivuus ja hienoinen pehmeyden puute kun ei omaan
makuun ne mieluisimmat tuntumanlajit ole. Hieno olut tästä huolimatta ja
kyllähän pisteetkin henkivät laadusta.
Pisteet: 37/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti