tiistai 20. tammikuuta 2015

Kotiolut: Jyskän Panimon Porter

Joulun alla sain lisää Jyskän Panimon herkkuja maistettavaksi ja näistä ensimmäisenä lasiini kaadoin tumman puhuvan portterin. ”Jouluportteriksi” valmistettu olut on saanut alkunsa marraskuun alussa ja hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että sen käymisastiana toimi vanha koiranruoka-astia… Portterit ovat yksi ensimmäisistä rakkauksista oluiden kirjossa ja tuo side on säilynyt vahvana myös tähän päivään saakka. Siksipä otin kyseisen oluen vastaan mielenkiinnolla ja aikomus oli säästellä se napakan pakkasen tahdittamaan illanviettoon... Olut kuitenkin kannatti kuuleman mukaan nauttia suht tuoreena, joten en jäänyt kelien satunnaista kiristymistä odottelemaan. Lunta toki löytyi pihalta kiitettävät kinokset, mutta ilmassa oli talven vaihtelevaan sääkuvaan sopivasti vettä... Ei se mitään, uloshan se piti tietty kuvaamaan ängetä ja kylmähän siellä tuli - vaikkei toivottua pakkasta ollutkaan.
Runsaan paahteinen katkeransuklainen porter. Paahtuneisuus tulee kolmen
tumman maltaan sekoituksesta. Pantu 8.11.2014, alkoholia 6,2 %.
Jyskän Panimon Porter
Vesisade kastelee lumista talvimaisemaa ja kynttilävalaistus taistelee vihmovaa tuulta vastaan. Olut sen sijaan henkii vastapainoista rauhallisuutta läpitunkemattomalla tummuudellaan. Tuoksu on runsaan paahteinen, mokkaisen suklainen ja hieman nokinen.

Mausta löytyy runsasta syvyyttä ja paaheisen maltaan johdolla mennään melko vahvasti. Tummaa, kuivanlaista suklaata on niinikään mukavasti, taustalta nousee hiven palaneen puun nokisuutta. Yleisilmeestä löytyy ajoittaista pehmeyttä, mutta pääsääntöisesti mennään paahteisen nahkeuden tahdissa. Lopusta löytyy tiivis salmiakin puristus sekä melko maltillinen katkeron puraisu. Ymmärrän myös luonnehdinnan ”katkeransuklainen”… Varsin maistuva portteri, jossa makujen syvyys, runsaus ja tasapainoisuus ovat hyvällä tasolla. Omaan makuun hieman pehmeämpi tunnelma toimisi paremmin, mutta nautittavuus on silti kohdillaan. Hieno olut talvi-illan viettoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti