Katajaisen kansan nektaria... |
- Tyyli: Sahti
- Alk.%: 9,5
- Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere, Suomi
- Muuta: From Tampere via Estonia with love
Syksyllä El Papa pakkasi oluet matkaansa ja suuntasi lahden
eteläpuolelle kotimaisen byrokratianrattaiden ulottumattomiin. Sieltä hän
palvelee kotimaisia oluenystäviä kuin mikä tahansa sivistyneen Euroopan olutalan jalo toimija
ikään - verkkokaupan turvin. Oluet toki valmistetaan edelleen Tampereella, jossa
Pyynikin Käsityöläispanimon väki tekee tauotonta työtä maltaisten makujen
saattamiseksi maailmalle. Tehtävä ei täällä syvässä pohjolassa ole tunnetustikaan
helppo, mutta järkevämpääkään konstia ei näköpiirissä ole – vaihtoehdoista puhumattakaan…
Jo jokin aika sitten saatuihin ”Tallinnan tuliaisiin” kuului
myös erikoisvalmisteinen sahti, joka on kuin suunniteltu kestämään byrokraattisten
pakotteiden aiheuttamat haasteet*. Kataja 1.086 Sahti on läheistä sukua vuoden
takaisessa Alkon pienpanimovalikoimassa piipahtaneelle Presidenttisahdille, joskin
katajassa ja humalassa on löyty hieman lisää pökköä pesään. Sahtikaksikko on
kehitetty yhteistyössä TAMKin biokemian opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena
oli valmistaa perinteistä sahtia pidempään säilyvää nektaria, jossa pitkäjänteisen työn tuloksena aikanaan onnistuttiinkin – helpolla tavoitteeseen ei päästy, sillä 1.086:nkin
kehittelyssä vierähti kuukausia. Kyseistä
numerosahtia on ollut saatavilla satunnaisesti aiemminkin, mutta itselleni
tämä on ensikosketus tähän versioon. Hyvästä säilyvyydestään huolimatta
suositellaan ihmesahteja kuitenkin säilytettävän
kylmässä….
Panimon kotisivut kertovat, että Kataja 1.086 on helposti lähestyttävä, virkistävä, täyteläinen kaupallinen sahti, jolla tähdätään laajempaan valtakunnalliseen ravintolajakeluun sekä Euroopan markkinoille. Sahti tulee nauttia ja säilyttää kylmänä. Tarjolla portti suomalaiseen perinneherkkumaailmaan. Vielä toistaiseksi Euroopan markkinat näkyvät tarkoittavan sitä, että sahti rahdataan Viroon, josta se sitten tuodaan takaisin Suomeen. Se ei toki ole panimon vika, syyt ovat jossain aivan muualla. Vientiähän se kai tämäkin on, mutta kylä mää sanon että jotai tarttis tehrä!
*Tokihan sahtia saisi luvanvaraisesti myydä valmistuspaikalta, mutta maybe you'll get the idea...
*Tokihan sahtia saisi luvanvaraisesti myydä valmistuspaikalta, mutta maybe you'll get the idea...
Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti |
Ruskea, hieman pahvisen keltainen sahti ilman sihahduksia tahi
vaahtopäitä. Samea, seesteinen ilmestys, joka toimii. Tuoksultaan sahti on
hyvin, noh, sahtimainen… Kypsää, ehkä jopa hieman ylikypsää makeaa banaania,
hienoisen leivontamausteista hiivaa sekä hedelmäisiä käymisaromeja – rusinaakin
löytyy. Toffeista makeutta, hiljalleen nousevaa katajaa. Alkuun hieman tiivis,
sitten taustoiltaan ontto, mutta hiljalleen mukavan syväksi ja kohtalaisen
voimakkaaksi nouseva kokonaisuus.
Mausta tuota katajaa löytyykin sitten ihan mukavasti, mutta
myös makeuden lähteet on hienosti huomioitu. Voimakas kataja lyöttäytyy yhteen
pullahiivaisen kuivuuden kanssa maun loppupuolella taittaen maun hienoisen
purevaksikin kohtalaisen voimakkaan jälkimaun porteilla. Ensiaskeleet kuitenkin
kuljetaan toffeen, ylikypsän banaanin sekä muutoinkin pehmeäksi kypsynyttä
hedelmää henkivän, pehmeän tunnelman tahdissa. Tuntumaltaan öljyinen, melko
hidas ja kevyesti tahmaavakin suht kuivasta loppuvaikutelmasta huolimatta –
alkoholi hieman ilmoittelee itsestään…
Tuomio: Monipuolinen, katajaisen katkeruuden suuhun jättävä
sahti on mainiota rauhaisan illan nautiskelujuomaa. Ei sahtien terävintä
kärkeä, mutta tutustumisen arvoinen painos ehdottomasti. Pehmeä
banaaninsävyisyys jatkuu kauniiseen katajaisuuteen – pidän tästä leikittelystä.
Pisteet: 38/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti