perjantai 2. tammikuuta 2015

Papabeersin valikoimaa: Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

Katajaisen kansan nektaria...

Syksyllä El Papa pakkasi oluet matkaansa ja suuntasi lahden eteläpuolelle kotimaisen byrokratianrattaiden ulottumattomiin. Sieltä hän palvelee kotimaisia oluenystäviä kuin mikä tahansa sivistyneen Euroopan olutalan jalo toimija ikään - verkkokaupan turvin. Oluet toki valmistetaan edelleen Tampereella, jossa Pyynikin Käsityöläispanimon väki tekee tauotonta työtä maltaisten makujen saattamiseksi maailmalle. Tehtävä ei täällä syvässä pohjolassa ole tunnetustikaan helppo, mutta järkevämpääkään konstia ei näköpiirissä ole – vaihtoehdoista puhumattakaan… 

Jo jokin aika sitten saatuihin ”Tallinnan tuliaisiin” kuului myös erikoisvalmisteinen sahti, joka on kuin suunniteltu kestämään byrokraattisten pakotteiden aiheuttamat haasteet*. Kataja 1.086 Sahti on läheistä sukua vuoden takaisessa Alkon pienpanimovalikoimassa piipahtaneelle Presidenttisahdille, joskin katajassa ja humalassa on löyty hieman lisää pökköä pesään. Sahtikaksikko on kehitetty yhteistyössä TAMKin biokemian opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena oli valmistaa perinteistä sahtia pidempään säilyvää nektaria, jossa pitkäjänteisen työn tuloksena aikanaan onnistuttiinkin – helpolla tavoitteeseen ei päästy, sillä 1.086:nkin kehittelyssä vierähti kuukausia. Kyseistä numerosahtia on ollut saatavilla satunnaisesti aiemminkin, mutta itselleni tämä on ensikosketus tähän versioon. Hyvästä säilyvyydestään huolimatta suositellaan ihmesahteja kuitenkin säilytettävän kylmässä….

Panimon kotisivut kertovat, että Kataja 1.086 on helposti lähestyttävä, virkistävä, täyteläinen kaupallinen sahti, jolla tähdätään laajempaan valtakunnalliseen ravintolajakeluun sekä Euroopan markkinoille. Sahti tulee nauttia ja säilyttää kylmänä. Tarjolla portti suomalaiseen perinneherkkumaailmaan. Vielä toistaiseksi Euroopan markkinat näkyvät tarkoittavan sitä, että sahti rahdataan Viroon, josta se sitten tuodaan takaisin Suomeen. Se ei toki ole panimon vika, syyt ovat jossain aivan muualla. Vientiähän se kai tämäkin on, mutta kylä mää sanon että jotai tarttis tehrä!

*Tokihan sahtia saisi luvanvaraisesti myydä valmistuspaikalta, mutta maybe you'll get the idea...

Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti
Ruskea, hieman pahvisen keltainen sahti ilman sihahduksia tahi vaahtopäitä. Samea, seesteinen ilmestys, joka toimii. Tuoksultaan sahti on hyvin, noh, sahtimainen… Kypsää, ehkä jopa hieman ylikypsää makeaa banaania, hienoisen leivontamausteista hiivaa sekä hedelmäisiä käymisaromeja – rusinaakin löytyy. Toffeista makeutta, hiljalleen nousevaa katajaa. Alkuun hieman tiivis, sitten taustoiltaan ontto, mutta hiljalleen mukavan syväksi ja kohtalaisen voimakkaaksi nouseva kokonaisuus.

Mausta tuota katajaa löytyykin sitten ihan mukavasti, mutta myös makeuden lähteet on hienosti huomioitu. Voimakas kataja lyöttäytyy yhteen pullahiivaisen kuivuuden kanssa maun loppupuolella taittaen maun hienoisen purevaksikin kohtalaisen voimakkaan jälkimaun porteilla. Ensiaskeleet kuitenkin kuljetaan toffeen, ylikypsän banaanin sekä muutoinkin pehmeäksi kypsynyttä hedelmää henkivän, pehmeän tunnelman tahdissa. Tuntumaltaan öljyinen, melko hidas ja kevyesti tahmaavakin suht kuivasta loppuvaikutelmasta huolimatta – alkoholi hieman ilmoittelee itsestään…

Tuomio: Monipuolinen, katajaisen katkeruuden suuhun jättävä sahti on mainiota rauhaisan illan nautiskelujuomaa. Ei sahtien terävintä kärkeä, mutta tutustumisen arvoinen painos ehdottomasti. Pehmeä banaaninsävyisyys jatkuu kauniiseen katajaisuuteen – pidän tästä leikittelystä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti