perjantai 16. tammikuuta 2015

Fuller’s Vintage Ale 2014

Juhlavaa vuosikertaa...
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk%: 8,5
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Tänä vuonna 170-vuotta täyttävä lontoolaispanimo Fuller’s on tuttu toimija Alkon valikoimista, jossa se pitää lippuaan salossa useammankin oluen voimin. Monesti näiden monopoliliikkeen ”kestosuosikkien” kohdalla tulee pyöriteltyä päätään ihmeissään, mutta Fuller’sin läsnäolosta olen poikkeuksellisen iloinen. Panimon jälki on vakuuttavan tasalaatuista ja maistuvaa, löytyypä listoilta jokunen lajikirjonsa klassikkokin – perinteiset brittimaut aateloituvat Thamesin rannalla kauniisti. Pääsääntöisesti tarjonta uppoaakin allekirjoittaneelle hyvillä mielin ja tutusta logosta onkin muodostunut eräänlainen laadun tae.

Joulun alle valikoimiin saapui tuttuun tapaan panimon vuosikertaolut, Golden Pride-strong alen jalanjälkiä seuraileva Fuller’s Vintage Ale. Vuosittain Golden Priden reseptiikkaa sorkitaan hieman uuden vuosikertapainoksen aikaansaamiseksi ja tänä vuonna twistiä on haettu kuivahumaloimalla olut Liberty- ja Cascade-jenkkilajikkeilla. Keittohumalana on perinteisempi brittilajike Goldings. Jenkkiparin vaikutus aiemmin pehmeämmän maltaisen arvojuoman makuun kutkuttelee ja tarjolla lieneekin hieman totuttua humalapainotteisempaa menoa… Se kuinka peliliike olutsarjan henkeen sopii jää kuitenkin nähtäväksi.

Olut on pullokäyvä ja kylki kertoo sen kestävän säilytystä kymmenisen vuotta, joskin panimo itsessään mainostaa BBE-päiväyksen olevan pikemminkin best after-päivämäärä. Luotto oman tuotteen kypsymispotentiaaliin on suuri, mutta ainakin tämänvuotisen (tai nyt jo viimevuotisen) oluen voisi kuvitella antavan enemmän tuoreempana. Totuttuun tapaan oluet on taas kerran numeroitu ja omassani lukema kohoaa pitkälti yli viidenkymmenentuhannen. Aivan pienestä erästä ei siis ole kyse…

Sivuhuomiona lisättäköön, että kuten muutaman muunkin fullersiläisen kohdalla Alkon sivuilla, myös Vintage Alen yhteydessä muistetaan mainita, että Fuller's on Lontoon ainoa jäljellä oleva itsenäinen panimo. Tämähän ei varmastikaan pidä tätä nykyä paikkaansa..?

Fuller’s Vintage Ale 2014
Kuparinen, kirkas olut on todella kaunis, hiljenevän talviyön taikaan hienosti istuva. Vaahtoa muodostuu runsaasti, se on luonnonvalkoista, kumpuilevaa ja kestävää… Tuoksultaan taattua laatua. Melko vaaleaa, karamellista mallasta, hieman rusinaa sekä muuta kuivattua hedelmäisyyttä – puumaista kuivuutta, suklaakonvehdin appelsiinimarmeladia sekä väijyvää sitruksen kuorta. Kohtalaisen makea, kuivattu mutta myös yrttistä sivallusta henkivä, hieman kukkainen tunnelma. 

Maultaan hieman ronskimmin pureva… Greippistä tuntua onkin kohtalaisen mukavasti tarjolla läpi maun ja etenkin loppupuoliskolta löytyy puoliraa’ankin oloista purevuutta melko napakasti. Brittimäisen hillitty, syvä ja viettelevä pohja kantaa kokonaisuuden kauniisti loppuun saakka ja voitaneen puhua oikein maistuvasta painoksesta – ehkä hieman vieroksun humalavalintaa, joka syö tehokkaasti pehmeää arvokkuutta, mutta eipä sen suuntaan valituksenkaan aihetta oikein voi heittää. Toki voisi kysyä, onko se Vintage Alen-henkisyyttä kuitenkaan, mutta oluena tämä kuitenkin toimii. Humalointi tosiaan on isossa roolissa, mutta hyvää jalansijaa saa myös keskitumma, karamellinen maltaisuus sekä kuivahedelmäinen pehmeys. Ripaus appelsiinin kuorta, hentoa mausteisuutta sekä yrttejä – ehkä myös kevyt vivahdus pähkinäistä kuivuutta. Rapeaa meno loppuviimein kuitenkin on…

Tuntumaltaan olut on kohtalaisen runsas, kevyen öljyinen ja vahvuutensa kauniisti tunnelmaansa peittelevä. Ehkä hienoisen tahmaava…

Tuomio: Pureva, greippistä ”tehokkuutta” matkaansa ottanut vuosikerta. Perusvarmat brittiteesit taustalla ja paketti onkin kauniisti kasassa. Ei ehkä sarjanmukainen humalavalinta, mutta silti erittäin maistuva olut. Tällä kertaa kypsytys lienee ajanhukkaa, tuoreena ainakin iskee hyvin!

Pisteet: 39/50

Taattua vintage-laatua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti