maanantai 26. tammikuuta 2015

Vuoden alun olutuutisia!

Virkeässä Mathildedalissa on nykyisin myös toiminnassa oleva panimo! (kuva: Mathildedalin Kyläpanimo)
Näin vuoden alkajaisiksi on turuilla kaikunut jo useampia miellyttäviä olutuutisia. Pari uutta pienpanimoa on ilmoittautunut mukaan kasvavaan joukkioon, mutta myös valtiovalta alkaa heräilemään horroksestaan. Viime vuonna jo parikin panimoa investoi tulevaisuuteensa ja samaa ilosanomaa jatketaan myös tänä vuonna. Tässä lyhyt katsaus alkuvuoden positiiviseen tarjontaan:

Pienpanimoiden verohuojennukset ja Alkon lähivalikoima

Kepin sijasta näyttäisi vihdoin olevan tarjolla myös hieman porkkanaa, sillä hallituksen tuore esitys pienpanimoiden verohelpotuksiin oikeuttavien rajojen venyttämisestä tulee eduskunnan käsiteltäväksi kevään aikana. Hyväksyttäessään uudistus astuisi voimaan samantien. Tuotantomääriin perustuvat veronalennukset ulottuisivat päätöksen myötä entistä suurempiin tuotantomääriin, mikä kannustaisi panimoita investoimaan toimintaansa. Esimerkiksi suurimpaan verohelpotukseen (50%) oikeuttava vuosituotannon yläraja nousisi 200.000-litrasta 500.000-litraan, mikä parantaisi etenkin pienimpien toimijoiden kehittymishaluja ja -asemaa... Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Pienpanimoliiton lausunnosta: Pienpanimoliitto tyytyväinen verouudistukseen.

Valtiollista monopolia ei kuitenkaan monien toiveista huolimatta olla horjuttamassa, mutta pienpanimoille avautui vuoden vaihteessa mahdollisuus tarjota tuotteitaan valikoimaan aiempaa rajoitetummin eli kymmeneen lähi-Alkoonsa. Nähtäväksi jää, kuinka kädenojennus todellisuudessa tulee toimimaan, mutta ainakin muutama panimo on ilmoittanut kokeilevansa Ruotsista lainattua mallia. Ruosniemen, Rekolan Panimon, Hiisin ja Mathildedalin Kyläpanimon vaikutusalueiden asukkien kannattaa ainakin tarkkailla monopolimyymälöiden hyllyjä...

Mathildedal todistaa, että yhteisössä on voimaa
vaikka kyläpanimo perustamiseen!

Kyläpanimon makuja

Jo mainittu, kahta yhteistyöolutta aiemmin valmistanut Mathildedalin Kyläpanimo saikin joulun alla oman laitteistonsa toimintakuntoon ja oluttakin kypsymään, joten näin vuoden alkajaisiksi eletään jännittäviä aikoja. Aivan näillä näppäimillä panimon ensimmäinen olut, Mathilda hefeweizen näkee päivänvalon markkinoilla eikä seuraajiakaan tarvitse järin pitkään vartoa: La Mer APA sekä Teijo IPA odottavat jo kuumeisesti pullotusvuoroaan ja näistä ainakin jälkimmäinen tulee löytymään myös panimon lähialueen Alkoista... Mathildan löytänee alkuviikosta varmiten Kyläravintola Terhon hanasta, mutta viikolle kuusi lupaillaan toimituksia ainakin alueen lähikauppoihin sekä Ruoholahden Citymarkettiin. Onnittelut Mathildedaliin - kylä lähtee maailmalle!

Lisää uusia pienpanimoita

Tälläkin hetkellä maassamme on vireillä toistakymmentä panimohanketta, mutta joukkoon näyttää tulevan lisää alan osaajia jatkuvalla syötöllä. Pohjois-Karjala saa lisäedustusta panimokartalle aiemmin mainetta paikallisomenoista valmistettujen siidereiden myötä niittäneen Paksuniemen Juomatehtaan olutprojektin tiimoilta. Sadan litran keittolaitteistolla on tarkoitus syventyä lagereiden saloihin ja kaupallisen valmistuksen arvioidaan Ylen haastattelussa alkavan kevään aikana. Niemishovin mailla vuoden alkajaisiksi tuhojaan tehneen tulipalon ei uumoilla vaikuttavan viinitila-statuksella toimivan juomatehtaan toimintaan...

Myös Etelä-Suomeen on tunkua ja etenkin Helsinki-Turku-valtatien reuna-alueilta näyttäisi löytyvän potentiaalista panimomatkailun siementä, sillä matkalta pääkaupungista etappien puoliväliin löytyy tällä hetkellä kaikkiaan viisi panimoprojektia... Uusimpana on viime vuoden puolella rekisteröity, vasta nyt poimittu Salo Brewing Group, joka sijoittaa toimintansa tämän hetkisen tiedon mukaan Suomusjärvelle. Muita viisikon toimijoita ovat jo aiemmin vastaan tulleet Paloaseman Panimo Nummilla, Top Fuel Beer Company Oy Lohjalla sekä espoolaiset Nuuksion Panimo ja ilmeisen valmiina oleva Fat Lizard Brewing Co., joka Facebookissa ilmoittikin aloittavansa pääkaupunkiseudun hanojen valloitukset parin viikon kuluttua!

Mitä olisi uutinen ilman Pyynikkiä?
Pyynikki tähtää korkealle

Uudet jutut kiinnostavat kansaa aina eniten, mutta myös jo olemassa olevien toimijoiden suunnalla sattuu ja tapahtuu... Pyynikin Käsityöläispanimo nimittäin ilmoitti investoineensa täydentävään panimolaitteistoon, jonka myötä tavoitellaan ajan mittaan jopa tuotannon kymmenkertaistamista! Tahti on tamperelaisilla ollut varsin nopealiikkeistä ottaen huomioon, että vielä viime kesänä yritys kärvisteli tulipalon jälkiä siivoten. Sittemmin on perustettu jo uraauurtava oluen verkkokauppa Viroon ja nyt tehty kuvatun mukaiset suurinvestoinnit. Ei hassummin panimolta, jonka historia ulottuu vain puolentoista vuoden taakse. Uuden kapasiteetin myötä panimo nousisi verohelpotusten jouston kannustamana noin 500.000-litran panimoksi vuosituotannoltaan, minkä myötä oluiden levikki alkaisi kattamaan laajemmalla säteellä koko maan - ja ehkä vähän ylikin...

Pyynikin tilanteesta on lisäjuttua tuloillaan lähiaikoina! Stay tuned...

Mitä muuta?

Pienpanimoilla tuntuu siis menevän kovaa ja reilun viikon päästä niiden edustusta nähdään myös Alkon pienpanimo-oluterän muodossa. Monopolin lisäksi uutta tarjontaa löytyy myös ravintolapuolelta ja etenkin pääkaupunkiseudulla näyttää varsin mukavalta. HOKin tsekkiläiset Pivnice-olutravintolat muuntautuivat craft-henkisemmiksi Ølhuseiksi jo viime vuonna ja myös BrewDog sai Helsingin putiikkinsa auki joulun alla.

Perjantaina aukeni myös uusi Bier-Bier Erottajalle, jonka ennakkokatsauksen itse juoduin sivuuttamaan. Raporttien mukaan tarjonta on kuitenkin hyvällä tasolla, mutta niin on syytä ollakin, sillä seuraava tulija on jo niin sanotusti nurkan takana. Delifox nimittäin avaa jo ensi kuussa  uuden American Craft Beer Barin, joka täydentää osuvasti alueen oluttarjontaa. Tunnelmallinen Kaunis Humala sekä Arde vierailivat Bier-Bierin media-avajaisissa, BrewDogin tarinaa taasen valottavat pre-openingiin ehtineet kollegat Maistuva Mallas, Tuopillinen, Tyttö ja tuoppi sekä alkuhurmoksen jälkimainikeja tutkinut Kaunis Humala. Punavuori Gourmet sen sijaan yhdisti molemmat tulokkaat näppärästi saman otsikon alle.

Paljon varmasti tapahtuu muutakin ja ajan hermolla pyritään Olutkellarissakin olemaan. Tällaisilla aiheilla kuitenkin edettiin tällä kertaa, toivon mukaan lisää on tulossa!

J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti