sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Alkon pienpanimo-oluet 2015: Maku Savu Porter

Lumisilta hangilta suoraan lasiin...
  • Tyyli: Savuolut (Porter)
  • Alk.%: 5,9
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi 
Tumma suodattamaton porter, jossa korostuu nimensämukaisesti savuinen paahdettu mallas. Savuisuus on kuitenkin pidetty kurissa, jotta se ei hallitse liiaksi.  Nautiskeluolut, joka sopii seurusteluhetkiin ja jälkiruokien kanssa.
Tuusulalaisen Maku Brewingin Savu Porter on pienpanimokattauksen toinen savuisia elämyksiä tarjoileva olut ja portterin kanssa paritettuna kyseinen elementti kuulostaa oikeinkin mainiolta. Hieman ehkä harmittelen ilmoitusta savuisuuden suitsimisesta, sillä vastaan tulleet ”vähäsavuiset savuoluet” ovat useimmiten jättäneet yleisesti vaisun kuvan.

Maku on kuitenkin kunnostautunut maistuvien oluiden saralla mallikkaasti ja näin etukäteen ajateltuna vajaa kuusiprosenttinen portteri tarjonnee hyvää nautittavuutta hieman ohuemmallakin savuisuuden verholla varustettuna. Reseptiin on uponnutkin muun muassa suklaamaltaita eikä humaliksi valikoituneet Chinook ja Willamette hassummilta kuulosta. Makulaisten etiketit ovat kuvitukseltaan omaan silmään toimivia, hieman plagioinnin sarallakin kunnostautuneen Marimekon tai Vallilan printteihin sulautuvia, tyylikkäitä kaupunkikuvia. Tällä kertaa aiheeksi on valikoitunut nautintoportterille sopiva, talvinen kaupunkimaisema saunan, hiihtoladun ja avannon voimin eli varsin talvisissa merkeissä edetään… Tämä sopinee oluen luonteelle hyvin.

Maku Savu Porter
Todella tumma, ei kuitenkaan sysimusta – ruskeutta löytyy valoa vasten, punaa ei niinkään. Vaahto on väriltään vaalean ruskeaa, runsaudeltaan kohtalainen ja kestoltaan maltillisen viipyilevä. Tuoksultaan runsaan kahvinen, kuivan suklainen ja nahkea. Savuakin löytyy hyvin, mutta silti melko kesysti siihen nähden, että kyseinen elementti on nostettu oluen nimessä erikseen esiin. Hieman turvetta, sopivaa pehmeyttä, hienoisesti leipäistä makeutta sekä ripaus salmiakkia. Yleisesti ottaen oikein toimiva tuoksu!

Maultaan niin ikään miellyttävä, syvä ja runsas. Runsaasti paahteisuutta, kahvia, tummaa suklaata ja nahkeaa savuisuutta – edelleen hieman odotettua kevyemmällä otteella. Turvetta, hieman mökkisaunan nokea ja mausteoksaista kuivuuttakin – mukavan maanläheinen tunnelma… Humalointikin on hyvin esillä sitrushedelmäisin sävyin ja pureekin lopussa aika mukavasti. Monipuolinen, paahteinen ja tummuuden verhoa sopivasti raottavan pureva – jälkimaultaan katkera kahvinen.

Tuomio: Tasapainoinen, runsasmakuinen ja monipuolinen portteri, jossa savu on yksi tekijä muiden joukossa. Kahvi, suklaa, noki ja hyvä purevuus – mainion oluen perusteesit hyvässä paketissa. Savun osuus tosiaan jätettiin melko kevyeksi, mutta hyviä makuja riittää onneksi muutoinkin.

Pisteet: 39/50

Hyviä makuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti