perjantai 13. helmikuuta 2015

Malmgård Huvila E.S.B.


Malmgårdin Huvila-sarjan E.S.B. on tasaisen harvakseltaan matkaan lähtevä, laadukas brittioluiden edustaja ja mielestäni oikeinkin pätevä extra special bitter kaiken kaikkiaan. Huvilalainen britti kunnioittaa 1700-luvulla eläneen humalanviljelijä John Goldingin muistoa miehen nimeä kantavien lajikkeiden käytön muodossa. Goldingeja löytyykin keitosta kaksin kappalein – East Kent Golding ja Styrian Golding ovat nimittäin osuneet pernajalaisten valinnaksi tähän olueen. Brittihengestään huolimatta kyseinen eeäsbee omaa yleisesti pohjolaan sopivaa tunnelmaa, joka hieman erottaakin sen lajin klassikosta, Fuller’sin E.S.B.:stä… Tarkemmin en tuon mielikuvituksen taustoja osaa avata, mutta katsotaan onnistuisiko se välillisesti arvion muodossa. Jokin tässä vain koukuttaa mielen mökkimaisemaan – ja se jos mikä on aina positiivinen asia… Ehkä se on se orastava rouheus, ehkä se on se tunnelmallinen raakuuden kajastus, mene ja tiedä.

Malmgård Huvila E.S.B.
Kaunis, tasaisen punaruskea, samea ja kauniisti vaahtoava olut. Muistikuviani hieman vaaleampi, ”alkusyksyinen”… Tuoksu on tuoreen kukkainen, hieman sitruksinen ja muutoinkin sopuisaa hedelmää kantava. Puumaista kuivuutta, ohuelti pähkinää sekä kevyelti tummahkon leipäistä, karamellista mallasta – myös sammalpeitteistä turvetta löytyy, eli metsäinen, toimiva paketti sitä myöten. Yleisesti tuoksu on melko aromaattinen rungon jäädessä taustalle tukemaan. 

Maultaan mainio, varsin pureva ja ”tehokas”. Makumaailma tuo itselleni mieleen suomalaisen luonnon – ehkä sitruksen pirteyden ja kukkaisen tuoreen puristuksen dominanssia tahdittava, tuoksustakin tuttu sammalmättään ja syksyisen turvesuon puhtaus saavat mielikuvan aikaan. Hieman olen ruohoistakin tuntua purennasta poimivinani eli tuoreus sen kuin voimistuu. Nieluun jää miellyttävä ruohoisen kukkea, vihertävän tuore katkeron tunnelma. Taaempaa löytyy pähkinää, puumaista kuivuutta sekä keskitummaa, karamellisen makeaa maltaisuutta, jonka syvyys ei ole kovin moniulotteista. Tuntumaltaan keskirunsas, tasapainoinen ja sopivasti orastavan makeuden sekä runsaamman purevuuden kanssa leikittelevä. Hieman ehkä tuhdimpaa viskositeettiä jään kaipailemaan, mutta vain vähän, sillä liika varmasti tukahduttaisi hienon humaloinnin.

Tuomio: Pureva, aromaattinen ja oikein maistuva ESB-versionti Malmgårdilta. Tiettyä rouheutta, aitoa tuoreutta sekä maittavaa tunnelmaa. Minusta tässä maistuu Suomen luonto ja mökkimetsän kesä vaikka brittihengessä mennäänkin.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti