keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Alkon pienpanimo-oluet 2015: Vakka-Suomen Prykmestar SavuVehnä

Vakuuttava pelinavaus!

Alkon pienpanimokattauksen anti lähti purkautumaan mukavasti omalta mukavuusalueeltani eli savuisista tunnelmista. Vakka-Suomen Panimon tummahko, savuinen vehnäolut saikin kunnian olla tämänvuotisen tarjonnan ensimmäinen maistiainen ja varsin kimuranttiin saumaanhan se heti joutuikin – edellisestä pienpanimoerästähän on kulunut aikaa taas vuoden verran ja janokin on sen mukainen. Jo perinteeksi muodostunut, jokakeväinen kädenojennus pienpanimoiden suuntaan onkin niitä harvoja valopilkkuja alkoholimonopolimme toiminnassa ja suuret odotukset yleensä tuppaavat kasvamaan entisestään, kun ilon aiheet muutoin ovat varsin vähissä. Ensimmäinen olut yleensä määrittää suunnan ja siihen kohdistuu myös muita suuremmat paineet.

Prykmestar SavuVehnän (miksei muuten ole Wehnäbockin tapaan tyylikkäästi tuplaveellä?) taakkaa lisää myös se tosiasia, että pullon kyljessä kerrotaan savumaltaiden olevan kotoisin maan mainion Urbockin kotikaupungista, Saksan Bambergista. Hekumallisen savuolutpanimo-Heller Trumin maineikas Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock määrittää savuoluiden vakuuttavuusasteikon varsin vaativaksi eikä panimon loistava vehnäolut Rauchbier Weizenkaan varsinaisesti VASPin työtä tämän suhteen helpota. Samoista rakennuspalikoista uusikaupunkilaista savuvehnää tuskin on kuitenkaan rakennettu, sillä Heller Trum luottaa visusti oman mallastamonsa raaka-aineisiin useimpien savuolutvalmistajien suunnatessa katseensa jompaankumpaan kaupungin kaupallisista mallastamoista. Alueen historia ja perinteet kuitenkin tuovat kovan vaatimustasonsa mukaan Weyermanninkin maltaiden matkassa.

Kovat odotukset eivät Vakka-Suomen väkeä kuitenkaan lannistaneet ja erittäin pätevää jälkeä on silläkin suunnalla savuisten makujen eteen tehty. Suoranaista palvikinkkua ei kuitenkaan ollut tarjolla, joskin savun maanläheisempi aromi ja syvyys vakuuttivatkin hyvällä otteellaan. Hieno olut, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu siis tältä:

Vakka-Suomen Prykmestar SavuVehnä
Samea, vanhan puusaunan ruskea, ensisilmäyksellä ei kovinkaan imarteleva, mutta toisaalta epäpuhdas ulkoväritys henkii maanläheistä savuisuutta onnistuneesti – siksi ehkä tästä pidänkin. Vaahto on kuohkea, kestävä ja kaunis. Tuoksu on todella hyvä, joskin savua olisi voinut olla runsaamminkin – savuolutkynnys kuitenkin ylitetään helposti. Bamberg-maininnan myötä aina kuitenkin odottaisi mielikuvissaan tuhdimpaa otetta. Maanläheisen, palvisaunaisen savuisuuden lisäksi tuoksusta löytyy kypsän banaanista, melko makeaa vehnärunkoa kohtalaisen runsaan, mausteisen hiivaisuuden siivittämänä. Mukavaa leipäisyyttäkin esiintyy ja mukavan kitkerää maustyrttiä on joukossa myös. Hyvältä vaikuttaa!

Maultaan hieman tuoksuaan enemmän antava, savuisen tunnelmansa puolesta oikein hyvin pelittävä, joskaan ei aivan niin syvä kuin olisi alkujaan toivonut –  savusaunan, pehmeän pyökin ja kypsyneen palvin savuisuutta on kuitenkin varsin hyvin läsnä ja syvyyskin on sitä myöten ihan riittävällä tasolla. Mainio suoritus tiukkaan paikkaan! Rungon banaaninen makeus ei ole enää tuoksun voimasuhteissa, joskin orastavaa viitettä siitä onkin havaittavissa. Melko hyvin on tarjolla tuota mausteista, pippurin kaikuista hiivaisuutta sekä yrttisempää tuntua, mutta kieltämättä pientä leipäisyyttäkin löytyy – hauskaa tervaisuuttakin tuntuu mukana olevan. Lopun katkerot ovat kohtalaisella tasolla ja antavat hyvän loppusilauksen kokonaisuudelle. Tuntumaltaan keskirunsas, tasapainoinen ja mauiltaan runsas.

Tuomio: Erittäin onnistunut savuolut, joka kestää Bamberg-leiman tuoman taakan varsin mallikkaasti. Takuuosuma mökkisaunan terassilla tai metsänuotion äärellä, mutta luo kyllä tunnelmaa ihan kotisohvallekin.  Savun ystäville…laadun metsästäjille!

Hieno, savuinen ja mauiltaan runsas vehnäolut.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti