torstai 5. helmikuuta 2015

Little Valley Python IPA

Yleisön pyynnöstä... Ja hyvä niin!
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: Little Valley, Hebden Bridge, Englanti

West Yorkshiren Cragg Valesta, Leedsin ja Prestonin välimaastosta löytyvän Little Valley Breweryn Python IPA oli alun perin aikomus jättää mielenkiinnon puutteen vuoksi Alkon hyllyyn pölyttymään. Tämä vaikuttikin kovin todennäköiseltä skenaariolta siitäkin syystä, ettei sen suorastaan luotaantyöntävän ruma etiketöintikään varsinaista heräteostospotentiaalia uhku. Yleisön pyynnöstä pyörsin kuitenkin päätökseni ja hyvä niin, sillä kitkerän katkera britti-IPA yllätti varsin positiivisesti – terveisiä vain Mikolle, joka tuotetta suositteli testaamaan!

Kymmenisen vuotta sitten perustetun panimon tuotteita näkyy aina silloin tällöin maitokauppojenkin valikoimissa ja paria näistä olen maistellutkin – Hebden's Wheat ja Withens Pale Ale ovat kumpainenkin aika keskinkertaisia tuotoksia… Little Valley vannoo luomun ja lähiraaka-aineiden nimeen ja sen oluilla on sekä Soil Association että Vegan Societyn leima taskussaan – esimerkiksi isinglassit ja karmiinit onkin jätetty reseptiikasta kokonaan pois, joten vegaanistakin ruokavaliota noudattavat olutnautiskelijat voivat tarttua panimon pulloihin hyvällä omalla tunnolla. Panimo työllistää perustajapariskunnan (Wim van der Spek ja Sue Cooper) lisäksi neljä työntekijää.

Mielestäni panimon perustajien yhteisen tarinan alku on vähintäänkin kertomisen arvoinen – aivan perinteisimmästä puusta tarinan alkua ei nimittäin ole veistetty. Wim ja Sue törmäsivät toisiinsa vuonna 1999 Kathmandussa, Nepalissa. Perinteisestä pakettimatkailusta ei suinkaan ollut kyse, vaan Wim oli tuota ennen taittanut fillarillaan kilometrin jos toisenkin aina Hollannista saakka. Siinä missä Wim oli jo urakkansa suorittanut, oli Suella edessään vielä pitkä kotimatka. Hän oli työskennellyt Nepalissa parin vuoden ajan ja loppuhuipentumana oli aikomus polkea takaisin kotoisaan Englantiin. Tarina ei kerro, kuinka tiet yhdistyivät uudelleen, mutta ensikohtaaminen kaukomailla poiki yhteisen panimon perustamisen saarivaltakuntaan…

Panimo tiedottaa Pythonin olevan pullokäyväolut, jota tulisi pitää viileässä vähintään vuorokauden ajan ennen nauttimista. Hiivoja ei suositella kaadettavaksi lasiin – itse hieman tässä hutiloin, mutta vain niukasti… Rungosta löytyy ohran lisäksi vehnää sekä ”ylimääräisenä” raaka-aineena ruokosokeria.

Little Valley Python IPA
Kaunis, kellertävän oranssinen, hieman tummaankin taittuva olut tyylilajilleen ominaisella vaahdolla. Tuoksu on kohtalaisen voimakas, raikas ja kesäinen – runsaan ruohoisuutensa puolesta menisi ensinuuhkaisulla varsin rapeasti pilssistäkin… Yrttisyyttä, kevyttä maanläheisyyttä sekä pähkinäistä kuivuutta nousee hiljalleen esiin ja kevyt hedelmäisyys on melko kapeassa roolissa. Tuoretta sitrusta kuitenkin löytyy ja se antaakin tuoreen ruohikkoiseen tunnelmaan kitkerää potkua, mutta myös epämukavaa happamuuttakin. Mallaspuoli on vaalea, viljainen ja melko kuiva. 

Maultaan tuoksun kaltainen, kukkaista raakuutta tosin on noussut matkaan tuomaan kitkerän katkeraa ilosanomaa. Sitruksen sekaista ruohikkoa, tuoretta yrttisyyttä sekä sekalaista heinikkoa.  Hitunen pähkinää, kevyen viljaisaa, vaaleaa maltaisuutta. Tuntumaltaan mukavan ryhdikäs, ei silti liian voimakas. Makua tosiaan riittää ja puristustakin on kunnolla. 

Tuomio: Rehdin pureva, tuore ja rapean raikaskin britti-IPA, joka istuu Suomen kesään varmasti todella hyvin. Kitkerän katkera, Amerikan serkkujaan paremmin maaseudun peltoaukealle sulautuva olut, joka on mielestäni varsin napakka vanhan mantereen edustaja muotioluttyylissä. Kuin todella rapea pils, mutta hieman leveämmällä makukirjolla ja syvemmällä, alemaisella olemuksella.

Kitkerän katkera britti-IPA.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti