perjantai 15. joulukuuta 2017

Alkoholilaki: He pyörsivät lupauksensa

Kauppavalikoimat laajenevat ensi vuonna jonkin verran.

Vääntö alkoholilain miedoista mullistuksista huipentui tänään eduskunnan äänestyksiin. Suurimmaksi kiistakapulaksi noussut vähittäismyynnin alkoholipitoisuuden nostaminen oli erotettu muusta paketista omaksi äänestyksekseen, vaikka kuusivuotisen lain valmistelun aikana sen suuruus oli laimennut lähes minimiin, vain 0,8-prosentin lisäykseen.

Äänestys uudesta kauppavahvuudesta meni yllättävän täpärälle, ottaen huomioon parin vuoden takaiset vaalikonevastaukset, joissa valtaosa valituista kansanedustajista puolsi jopa viinien tuomista kauppojen ja erikoisliikkeiden hyllyille. Nyt 5,5-prosenttiin jämähtänyttä vahvuuden nostoa puoltanut niukka äänienemmistö (98-94) kertoo karua kieltä siitä, kuinka takkeja on eduskunnan naulakossa kääntynyt kokonaisen vaaterekin verran. Tämä on asia, jonka ei luonnollisesti pidä jäädä huomiotta.

Alta löytyy lista kansanedustajista, jotka vaalikoneessa puolisivat viinien tuloa kauppoihin, mutta nyt yllättäen äänestivät mietoa vähittäismyyntivahvuuden nostoa vastaan. Etenkin oppositiopuolueiden takinkääntöviikot ovat merkille pantavan arvoisia asioita, sillä lähes jokainen SDP:n (kaikki), Vihreiden ja Vasemmiston viinejä intoillut edustaja käänsi kelkkansa äänestyksessä. Kokoomuksen rivit sen sijaan pysyivät sataprosenttisesti sanojensa takana, eikä puolueen sisäiset hurupuheet käännyttäneet Keskustankaan väestä kuin kolme viinejä kauppoihin haikaillutta edustajaa. Lisäsin loppuun myös listan toiseen suuntaan mielipidettään muuttaneista.

Listalla on myös kaksi Tolkun-teesitkin (ks. linkki) allekirjoittanutta sanansapyörtäjää: Vihreiden Touko Aalto ja Perussuomalaisista SDP:n riveihin hypännyt Maria Tolppanen. Listan ulkopuolelta mainittakoon Toimi Kankaanniemi (PS), joka vaalikoneessa ilmoitti kannattavansa viinejä maitokauppoihin, mutta pitävänsä vahvat oluet silti Alkoissa: linja piti myös äänestyksessä, eikä puoltavaa nappia näin ollen painettu.

Kaikkien kansanedustajien äänestyskäyttäytymisen voi tarkistaa vaikka Savon Sanomien sivuilta. Tässä kuitenkin sanansa syöneiden lista:


KESKUSTA

Hanna Kosonen, Kaakkois-Suomi
Ari Torniainen, Kaakkois-Suomi
Petri Honkonen, Keski-Suomi

SININEN TULEVAISUUS
Anna Louhelainen, Häme poissa
Pentti Oinonen, Savo-Karjala poissa
Kari Kulmala, Savo-Karjala
Pirkko Mattila, Oulu

Lisäksi vaalikoneessa viinejä kauppoihin kannattaneet Anna Louhelainen (Häme) ja Pentti Oinonen (Savo-Karjala) olivat äänestyksestä poissa.

KOKOOMUS
-

SDP
Maarit Feldt-Ranta, Uusimaa
Eeva-Johanna Eloranta, Varsinais-Suomi
Katja Taimela, Varsinais-Suomi
Ilkka Kantola, Varsinais-Suomi
Sanna Marin, Pirkanmaa
Jukka Gustafsson, Pirkanmaa
Suna Kymäläinen, Kaakkois-Suomi
Tarja Filatov, Häme*
! Maria Tolppanen, Vaasa !

VIHREÄT
Outi Alanko-Kahiluoto, Helsinki
Emma Kari, Helsinki
Ozan Yanar, Helsinki
Johanna Karimäki, Uusimaa
Krista Mikkonen, Savo-Karjala
! Touko Juhani Aalto, Keski-Suomi !

PERUSSUOMALAISET
Ville Vähämäki, Oulu

VASEMMISTOLIITTO
Silvia Modig, Helsinki
Aino-Kaisa Pekonen, Häme
Anna Kontula, Pirkanmaa
Matti Semi, Savo-Karjala
Li Andersson, Varsinais-Suomi**

RKP
Thomas Blomqvist, Uusimaa
Mikaela Nylander, Uusimaa

MUUT
Mats Löfström, Ahvenanmaa

*Viinejä ei vapauttaisi, oluet kyllä.

**Vastusti vaalikoneessa viinien tuomista kauppoihin, mutta ilmoitti kommentissa olevansa mahdollisesti valmis muutoksiin vahvojen oluiden kohdalla. Puolueen kanta vaalikoneessa oli viinienkin suhteen myötämielinen.Vaalikoneessa vastaan, äänestyksessä puolestaAjattelin, että myös toisin päin vaalikoneen sanaa vastaan äänestäneet on hyvä koota esille. Vaalikoneessa esitetty kysymyshän oli seuraava:

Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan
(kyllä / ei / tyhjä).

Kysymyksenasettelu antaa melko paljon pelivaraa spekulaatioihin ja vastauksia myös avattiin perusteluissa jonkin verran. Osa nyt korottamisen puolesta äänestäneistä puolsi jo vaalikoneessa laajempaa olutvalikoimaa, mutta empi vielä viinien levikin kasvattamista. Varsinaisesta takinkäännöstä ei tähän suuntaan voidakaan niin vahvasti puhua, mutta jonkinlaisen listan näkemyksensä positiivisesti muuttaneista kuitenkin saa. Tässä muutamia poimintoja vaalikoneen kielteisten kantojen takaa. Vuosi oli siis 2015:

"Alkoholikulttuurimme ei ole vielä niin kehittynyttä, että hyödyt olisivat suuremmat kuin haitat." –Jokinen Kalle (kok.)
"Jos miedot viinit ja vahvat oluet siirtyisivät ruokakauppoihin, Alkoon jäisi vahvat viinit ja viinat. Tällöin Alkon toiminta ei liene kannattavaa. Lopputilanne voisi olla, että vahvat viinit ja viinatkin pitäisi vapauttaa vapaasti myytäväksi ruokakaupoissa." –Kaj Turunen (sin.)

"Se mikä toimii Euroopassa ei aina toimi Suomessa.” –Ville Skinnari (sd.)

Nyt nämä kolme esimerkkiä olivat osa alla esiteltävää listaa valituista kansanedustajista, jotka vastasivat vaalikoneessa esitettyyn kysymykseen ”Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan” kieltävästi, mutta äänestivät perjantaina kauppavahvuuden miedon korotuksen puolesta.

KESKUSTA
Ala-Nissilä Olavi
Alatalo Mikko
Hautala Lasse
Kiviranta Esko
Korhonen Timo
Leppä Jari
Lintilä Mika
Rantakangas Antti
Rehula Juha
Rossi Markku
Saarikko Annika
Tiilikainen Kimmo
Vanhanen Matti
Vehviläinen Anu
Viljanen Eerikki
Lisäksi Elsi Katainen vastasi vaalikoneessa kieltävästi, mutta tarkensi, ettei haluaisi viinejä kauppavalikoimiin. Linja piti myös äänestyksessä eli hän kannatti kaupparajan nostoa. 
Myös Timo Kalli puolsi nostoa äänestyksessä. Hän ei vastannut Ylen vaalikoneeseen eli alkuperäinen kanta ei ole tiedossa.

KOKOOMUS
Jokinen Kalle
Kauma Pia
Lehti Eero
Raassina Sari
Risikko Paula
Sarkomaa Sari
Suutari Eero

Toivakka Lenita
Vartiainen Juhana
Zyskowicz Ben
Ilkka Kanerva antoi vaalikoneessa tyhjän äänen, mutta puolsi korotusta äänestyksessä.

SININEN TULEVAISUUS
Hongisto Reijo
Torvinen Matti
Turunen Kaj
Kimmo Kivelä ja Timo Soini antoivat vaalikoneessa tyhjän vastauksen, mutta puolsivat korotusta äänestyksessä.

VIHREÄT
Kasvi Jyrki
Ville Niinistö antoi vaalikoneessa tyhjän äänen, mutta puolsi korotusta äänestyksessä.

PERUSSUOMALAISET
Savio Sami

SDP
Skinnari Ville

RKP
Wallin Stefan

2 kommenttia:

  1. Voi kauhia. Kyllä nyt pitää olla äänestämättä kun niin tärkeä asia kuin alkoholi on saanut eriävän näkemyksen vaalikauden aikana. Vain ja ainoastaan Suomessa viina tuottaa näin paljon tunteita ihmisissä, että pitää ruveta nettiin avautumaan jostain kansantalouden ja käytännössä kaiken osalta täysin marginaalisesta päätöksestä näin pahasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havaintosi aihepiirin saamasta huomion suhteellisesta määrästä on oikea ja olisikin ihan aiheellista tutkia miksi juuri kieltolaki/monopoli-Suomessa siihen liittyy niin paljon tunteita. Viinastahan tässä tosin ei ollut kysymys, vaan lähinnä miedoista (alle 5,5%) oluista, mikä tietenkin lisää kummastuksen aihetta vastarinnan suhteen. Itse jatkan äänestämistä entiseen tapaan. Kiitos kommentistasi ja leppoisaa joulun odotusta! :)

      Poista