maanantai 18. joulukuuta 2017

Alkon Jouluoluet 2017: Stone (Berlin) Xocoveza

Stone (Berlin) Xocoveza
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 8,1
  • Panimo: Stone Berlin, Berliini, Saksa

Stonen sokovesa on forumeilta tuttu ja sinällään jo jonkin aikaa kutkuttanut olut. Alkoon sitä saatiin Berliinin nyrkkipajan tuottamana ja vaikkeivat Euro-Stonet niin kovasti ole iskeneetkään, nousivat odotukset siitä huolimatta melko korkealle.

Oluthan on alkujaan jonkinlaisen kotiolutkoitoksen voittaneen Chris Bankerin käsialaa ja se on kuulunut jenkki-Stonen joulukavalkaadiin vuodesta 2014 lähtien. Imperial Stoutiksi naamioutu, 8,1-prosenttinen olut on tykitetty täyteen jouluisia ja ehkä vähän vähemmän jouluisia mausteita, jotka tapojensa vastaisesti kuitenkin toimivat keitoksessa hyvin. Seasta löytyy kaakaota, kahvia, miedosti polttelevaa pasillachiliä, vaniljaa, kanelia, muskottipähkinää ja laktoosia. Humalointi on hoidettu englantilaisten Challengerilla ja East Kent Goldingilla…

Ei nyt maailman järisyttävin tuotos, mutta kaikessa mausteisuudessaan toimiva. Ostin toisenkin tölkin, koska tykkäsin.
There’s nothing like making a beer so beloved that people feel compelled to campaign for its return. So, in the spirit of the holiday season, we are very pleased to give our fans the number one item on their wish lists. As illustrated by the avalanche of social media requests, that is Stone Xocoveza, an insanely delicious take on Mexican hot chocolate brewed with cocoa, coffee, pasilla peppers, vanilla, cinnamon and nutmeg.
Stone (Berlin) Xocoveza
Tummanpuhuva, rusehtavan vaahdon nostava olut. Tuoksu on vahvan mausteinen – kaneli, muskotti ja vaniljainen joulumausteisuus tahdittavat tarjontaa tummaa ja paahtuneen tuntuista taustaa vasten. Paahtunut maltaisuus on terästetty rehdin kahvisella otteella, minkä myös huomaa ja kokonaisuus toimii voimakkaasta maustekirjosta huolimatta hämmentävän hyvin.

Makuakin kehtaa kehua. Mausteisuus ei ole niin päällekäyvää kuin tuoksussa, mutta toki silläkin vahva roolinsa lopulta on. Maku kuitenkin alkaa hyvin paahteisissa tunnelmissa. Kahvinen annostelu vaikuttaa olevan paahtomaltaisuutta vahvemmalla tuulella ja mukana kulkee hyvin iskevää pippurisuutta. Mausteisuus voimistuu ajan mittaan ja tuoksusta tutut kaneli, muskotti ja muutoinkin vaniljan täydentämä piparkakkuisuus valtaavat nopeasti alaa. Puolivälin jälkeen alle muodostuu myös melko vahva, suklainen alusta, joka ammentaa lisäsyvyyttään myös joulumausteisen jälkimaun puolelle. Paahteisuus katoaa välillä lähes kokonaan, mutta palaa tukemaan pitkän jälkimaun tunnelmia.

Xocoveza on hyvin mausteinen, suklainen ja paahteinen kokonaisuus, joka myös lämmittää kohtalaisen hyvin. Loppujen lopuksi tässä ollaan vähän kiikun kaakun sen suhteen, että onko mausteisuuden hallitsema makumaailma enää tasapainon hyppysissä. Ryhtiä kuitenkin löytyy ja rajoilla eläminen antaa mahdollisuuksia. Yllättävän hyvin toimii, pidän tästä, mutta kohtuudella kuitenkin.

Tuomio: Joulumausteinen paahde- ja suklaanautinto.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti