perjantai 1. joulukuuta 2017

Emelisse / Bad Hair White Label Barley Wine (Yura / Old Pulteney)

Emelisse / Bad Hair White Label Barley Wine (Yura / Old Pulteney)

Kahden hollantilaispanimon kaunis kohtaaminen Emelissen kunnioitetun White Label –olutsarjan alla. Ölmönger huomautteli, että kyseessä lienee tuota "vanhan kunnon Emelissen" tavaraa eli olutta ajalta, jolloin John de Vrie oli vielä mukana kuvioissa. Tämä pitää paikkansa ja itseltäni tuo muutos onkin mennyt kokonaan ohitse. Lisätietoa voi alkuun hakea tämän jutun kommenteista.

Emelissen John kaivoi kaapista Old Pulteney –tynnyrin ja Bad Hair Brewingin Jens toi mukanaan Juran katkuisen tammiluomuksen. Tynnyreissä kypsytettiin yhteistuumin keiteltyä Barley Wineä, joka nousee tyylikkään olutsarjan korkeisiin ulottuvuuksiin täydellisyyttä hipoen.

Emelissen tynnyrintäyteistä White Label –sarjaa on tullut vastaan jokunen pullo ja näistä eritoten bowmoorattu Russian Imperial Stout sulatti sydämen. Erikoissarjassa on myös sellainen hieno piirre, että verkkokauppojen hintataso on pääsääntöisesti hyvin edullinen, joskin jokunen arvokkaampikin yksilö sarjaan mahtuu. Omat kokemukset ovatkin suuntautuneet neljän ja viiden euron hujakoille arvotettuihin pulloihin, joista voisi helpostikin maksaa tuplahinnan… Nykymenosta minulla ei tosiaan ole tietoa saati maistokuvia.

Emelisse / Bad Hair White Label Barley Wine (Yura / Old Pulteney)
Samea, likaisen ruskea, hieman punertava ja vähän valjunkin värinen olut. Pullon suu oli melko tahmea ja korkin alta löytyi kunnollista siirappia pinttyneenä. Se ei menoa kuitenkaan haittaa. Tuoksu on priimaa... Rusinaa, kypsää, kuivattua hedelmäisyyttä sekä samaa ylikypsää, vielä puussa roikkuvaa, hitaasti makeutunutta satoa. Vaniljainen tynnyrin kaiku leijailee nenään viettelevästi ja aika soljuvan pehmeää, syväluonteista ja lämmittävää menoa tuntuu olevan tarjolla muutenkin. Taustalla siirappisiveltyä limppua, luumua ja hauskasti viikunaakin - semmoista liköörimäistä kaikua sillä saralla. Muhevaa menoa, ei voi kuin nauttia...

Ja maku kohtaa tuoksun esiintuomat ennakko-odotukset kauniisti. Kuivatun luumun, viikunan ja rusinan tahdittama, muutoinkin kypsän, kuivatun hedelmän sekä ylikypsän vastaavan täyttämä maku puhuttelee alusta loppuun. Taustalla on paahtunutta siirappia, limppua ja leivosmaistakin maltaisuutta jälkimaun suklaista kosketusta unohtamatta. Lopussa mukavaa katkeroa ja koko makua leimaa vaniljainen, tamminen ja viskin lämpöä hohtava harso. Ai että kun on hieno harmonia. Tasapaino, syvyys, monipuolisuus. Tässä on sitä kaikkea...

Tuomio: Ensiluokkainen barley wine joka saa lisäpontta tynnyreiden suloisesta vaikutuksesta.

Pisteet: 42/50

2 kommenttia:

  1. Tämähän on vielä sitä vanhaa hyvää Emelisseä, jonka pani John de Vries ennen lähtöään De Molenille 2016 jälkipuoliskolla. Nykyään Emelisset pannaan Slot Oostende -panimolla, ja Ratebeerin hollannikkaiden mukaan uuden isännän niin tavalliset kuin tynnyröidytkin ovat kuraosastoa. Itsellä on kokemuksia vain Kees Bubbermanin ja Johnin keitoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aa, okke. Kiitos tiedosta. Vuosikertaolutta tämä tosiaan on ja ilmeisesti siten siis tuota "vanhaa kunnon Emelisseä". Kiitos kommentista, korjasin tekstiä tämän perusteella hieman :) Nämä Johnin teokset ainakin ovat olleet herkkuva.

      Poista