sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Sokkarin uudistunut Alko


Sokkarin Alkon beer corner on enempikin bulevardinmainen, joskin vain toista puolta koristava.

Jyväskylän keskustan uudistunut Alko avasi ovensa noin viikko sitten. Sokkarin alakerrassa sijaitseva myymälä koki melko ronskin kasvojen kohotuksen pariviikkoisen myyntiseisokin aikana ja jälki on kieltämättä varsin vakuuttaa. Remontin myötä kaupungin ”pää-Alko” uudistui Alkon konseptin mukaiseksi huippumyymäläksi, jossa on tarjolla myymäläketjun laajin valikoima – Keskisuomalaisen jutun mukaan valikoiman nimikemäärä kasvaa jopa viidenneksellä kattaen kaikkiaan 2300 tuotetta. Päivitys on mieluisa myös oluen ystäville, sillä muutos tuo hyllyihin entistä enemmän erikoiseriä, joiden saatavuus on aiemmin painottunut enemmän Alkon verkkopalvelun puolelle.

Tämän kyltin tarina piti käydä tarkistamassa heti...
Kävin kurkistamassa uuden konseptin mukaisen liiketilan aiemmin tällä viikolla ja kyllähän tuo komealta näyttää. Läpi myymälän kulkeva olutbulevardi on mukavaa kehitystä muutaman vuoden takaiseen takanurkkapaikkaan ja korkeat, selkeälinjaiset hyllyrakennelmat luovat hyvin epämonopolimaisen tunnelman. Tämänhetkinen olutvalikoima lienee hieman remonttia edeltävää suurempi (263 tuotetta) ja tarjoaa useitakin ”korkeamman hintaluokan” erikoisuuksia, joita yleensä näkee hyllyssä maksimissaan parin-kolmen tuotteen kerta-annoksina.

Yksi uuden myymälän hienouksista on viileä ”arvojuomanurkka”, josta löytyy useampi kylmäkaapillinen mielekästä maisteltavaa. Kaapeista kaksi on nimetty ”kypsyteltävien oluiden kaapeiksi” (+17°C) ja niiden vierestä löytyy se jo aiemmin vastaan tullut ”viilennettyjen juomien kaappi”, eli bulkimmalle oluelle, lonkerolle ja sen sellaisille varattu, oikeasti kylmä kaappi. Selän takaa löytyy sitten vastaava rivi kuplivampaa viinitarjontaa, mutta tuota puolta ei tätä huomiota tarkemmin tullut tarkasteltua. Oluttahan minä sinne hakemaan menin, nimittäin.

"Kypsytyskaapit" ovat aika vakuuttavia sisällöltään.
Mallaspuolen kypsytyskaappeihin on ladattu hyvä kattaus vahvemman ja arvokkaamman sortimentin tuotteita, kuten Rodenbachia, Tuataran juhla IS:ää, Stonen kolmevarttisia, trappisteja ja Fuller’sin ihanaista Imperial Stoutia. Mukaan on mahdutettu muutama IPAkin ja tuo sopukka kannattaa käydä kyllä tarkistamassa. Myös HIISIn Ikiiurson BA-versiota näkyi olevan vielä ihan kivasti jemmassa.

Konsepti vaikuttaa toimivalta ja on hyvä näyteikkuna Alkon hyville puolille. Peruskliseet, kuten korkea hintataso, edelleen keskusjohtoisen, rajatun valikoiman varassa operointi sekä sen aiheuttama yllätyksettömyys ovat jo vähän jo kuluneita nurinan aiheita, mutta edelleen valitettavan relevantteja kuitenkin.

Olutbulevardi
Näin hienojen puitteiden ja esillenostojen keskellä harmittaakin se, ettei kauppias (tässä kai sitten myymäläpäällikkö tms.) pysty ottamaan valikoimiinsa lähipanimon pientä, hyvin rajallisen saatavuuden erikoiserää tahi laatikollista maahantuojan käsiinsä saamaa, eklusiivista ja himoittua italo-olutta, jonka saatavuus normaalisti on hyvin olematon. Ei, vaikka Keskisuomalaisen jutussa tarinaa erikoistuotteista ja harvinaisuuksista isketäänkin.
”Joo hei moi. Jäi ravintolajakelusta pieni loota tuota meidän vintage Tokaji-tynnyreissä muhinutta brettakriekiä sivuun. Otatko hyllyyn?”
Ja näinhän ei koskaan (toistaiseksi) pääse tapahtumaan… Tuo mitättömältä tuntuva, silti uskomattoman syvä kuilu kalvaa harrastajan mieltä ja erottaa muutoin hienon myymälän eurooppalaisista, hyvin vaihtelevan ja tiheään vaihtuvan valikoiman kollegoista.

Huippumyymälöitä tulee Suomeen kaikkiaan 15 kappaletta, jotka kaikki ”sijoittuvat isojen kaupunkien keskustoihin hyville liikepaikoille”. Eli sinne, missä suurimmat asiakasvirrat oletettavasti ovat. Koska vastuullisuus, hinta ja saatavuus.

Uudistunut, Keski-Suomen oma lippulaiva otetaan kuitenkin ilolla vastaan. Vaikka verkkopalvelua tuleekin aika ajoin käytettyä, on se ihan mukavaa että näitä yleensä tilaustavaraksi otettavia tuotteita saa suoraan hyllystäkin. Sieltä myymälästä sen tilauspaketin joutuu kuitenkin noutamaan ja itse tykkään tehdä ostoksia pulloja hypistellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti