Joulu oli taas ja sain
kuin sainkin sahtia juodakseni. Brewing Nordic –sivuston puikoissa mestaroiva
ja taalamaan markkinoille sahti-kirjaa kirjoittava Laitisen Mika kyseli joulun
alla josko parit Jyskän Panimon kotioluet kiinnostaisivat. Sahtiakin oli
luvassa ja olin juuri aikeissa laittaa saaristolaisleipä-erän tulille, joten
pitihän tuohon tarttua – vein toki leipää mennessäni.
Tämänvuotinen
joulusahti olikin sitten hieman erilainen kokemus. Perinteisellä
jyskäläisreseptillä se oli valmistettu, mutta hiiva oli korvattu norjalaisella
kveik-perinnehiivalla, jota käsittääkseni myydään ihan kaupallisestikin Sigmund'sVoss Kveik –hakusanan takaa. Mika hieman varoitteli, että hiivan myötä makuero
normisahtiin olisi ronski, mutta kyllä minä tuon jotenkin silti hyvin sahtiin
rinnastaisin. Eroja toki on, enkä niitä osaa järkevästi sanoiksi edes pukea,
mutta jotenkin kärkevämpi, voimaisampi ja intensiivisemmän tiivistunnelmaisempi makumaailma on.
Sahti oli valmistettu
joulukuun alussa parin muun kveik-oluen kanssa, jotka sain myös maistoon. Sen
verran varaslähtöä otin, että keräsin ajatukseni talteen jo aaton aattona…
Jyskän Joulusahti 2017 (Kveik-edition) |
Tummanruskea, kirsikkaista
punaa hehkuva ja hitaannäköinen sahti. Tuoksussa kypsää hedelmää, tummaa
toffeeta, paahtunutta siirappia ja mausteisuutta. Jälkipää painotettuna.
Maku on jännä. Alla
vaikuttaisi olevan mehiläissahdeistakin tuttua vatukkomaista vibaa, vaikka
tumman hedelmäinen, karamellisen maltainen ja lopussa potkivan mausteinen
yleistunnelma ehkä enemmän perinteisempää sahtia muistuttaakin. Erona on
kuitenkin kärkevä, korostunut rustiikkisen rukiinen, tiukasti imeltynyt, jopa
salmiakkista tuntua paahtuneen siirappisuuden myötä omaava leima. Ylikypsää
banaaniakin mielestäni löytyy, mutta enempi varjoissa se vilahtelee. Jälkimaku
on kuivanlainen, leivinhiivaisen ja jotenkin -jauheisenkin mausteinen ja muuta
maltaisuutta viljavampi, vaaleampi mutta silti hieman toffeinen. Onpas muuten
mukavaa lämpöä...
Kveiksahti ei ole niin
soljuva kuin perussahdilta tykkään odottaa. Makua sen sijaan riittää, samoin
vivahteikkuutta, mutta paketti on jokseenkin tiiviimpi, intensiivisempi. Tässä
kohtaavat yleinen hedelmäisyys ja rustiikkisen maalaismainen mallaskirjo. Se on
kaunista, mutta silti mieli tekisi rinnalle ihan sahtia vaan. Olisi nimittäin
kiva verrata ja jotenkin tämä juoma saa sahtihampaan kolottamaan.
Mehiläissahti? Voitko linkata? :)
VastaaPoistaMuuten hienoa että pääset huljuttelemaan tulevan (!?) kveik trendin ensivyöryssä!
Moi ja pahoitttelit viiveestä. Kveikkiä tosiaan aiotaan näemmä tuoda julkisuuteen vähän isomminkin ja Mika perinneolutguruna on toki aallon harjalla. Mieluustihan näistä siinä sivussa sitten nautiskeleekin.
PoistaMehiläissahdeista on juttua viimekesältä mun blogissa (http://olutkellari.blogspot.fi/2016/07/jyskan-panimon-mehilaissahdit.html?showComment=1514581902196#c3449264055617266060) ja tuurilla voinee löytää jonkin uutispätkänkin asiasta (YLE?).