Geuzematkassa olisi loppukirin vuoro ja kahdessa viimeisessä
osassa keskitytään lambicsekoittajien tuotteisiin. En malttanut jättää kahta Cantillonia
täydentävää suosikkigeuzeani viimeiseksi kruunuksi, vaan esittelen ne tämän
sekoituskvartetin ensimmäisessä puolikkaassa. Kyseessä on tietty 3 Fonteinen ja
Oud Beersel, jotka sopivat tähän väliin hyvin senkin vuoksi, etteivät ne aivan
puhtaita sekoittajia edes ole.
Kaksikolla on hyvän lambicin ohella muutakin yhteistä:
kumpikin näet toimii Brysselin eteläpuolella sijaitsevasta Beerselin kylässä ja
ne on perustettu perättäisinä vuosina. Pääosa 3 Fonteinenin toiminnasta on toki
jo siirretty naapuritaajamaan eli Lotiin, mutta Beerselistä koko tarina on
kuitenkin lähtöisin – samoin kuin itse olut vielä ainakin toistaiseksi.
2000-luvulla järkytyksen kautta kasvuun lähtenyt 3 Fonteinen
ei toki puhdas sekoittaja enää ole, mutta valtaosa sen historiasta kytkeytyy
siihen todella vahvasti. Tätä nykyä panimo käyttää sekä itse valmistamaansa,
että vielä jonkin verran muilta hankkimiaan lambiceriä omien tuotteiden
sekoitteluun. 2000-luvun muutokset ovat kuitenkin tuoneet sen aika pitkälle
nykyaikaan ja nähtävän kestävälle uralle.
Oud Beersel taas on jossain historian vaiheessa valmistanut
vierteensäkin itse, mutta hankkii sen nykyään Boonilta. Monista sekoittajista
poiketen, panimo ei suoraan ”tyydy” Boonin perustuotannon antimiin, vaan
teettää käyttämänsä lambicin omalla, vanhalla reseptillään. Tarinoiden taustoja
käydään läpi hieman tuossa alemapana.
Geuze #12:
3 Fonteinen Oude Geuze
Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel5,5%Panimo perustettu: 1883 |
Panimon tarina alkaa vuodesta 1883, jolloin Jacobus
Vanderlinden vaimoineen aloitti lambicien sekoitustoiminnan perustamansa
majatalon yhteydessä. Majatalo kahviloineen päätyi ajan myötä perheen pojan,
Jean-Baptiste Denaever Vanderlindenin hallintaan. Hänestä tuli monien muiden
lambicelinkeinon harjoittajien tavoin kylän pormestarikin ja hän nautti myös
kenties korkeinta arvostusta alueen valmistajien keskuudessa. 50-luvun alussa
Jean-Baptiste kuitenkin päätti lopettaa toiminnan, mutta apuun riensi
paikkakunnalle vastikään muuttanut pariskunta.
Gaston ja Raymonde Debelder ostivat alasajouhan alaisen yrityksen
puitteineen vuonna 1953 ja antoivat sille nykyisen nimenkin. 3 Fonteinen on
hollantia (suom. kolme lähdettä) ja viittaa lambicin, faron ja kriekin laskemiseen tarkoitettuun käsipumppuun. 1961 Debelderit siirsivät toiminnan
lyhyen matkan päähän, aivan Beerselin kirkkoaukion reunalle. Paikalla ollut
rakennus ilmeisesti uudelleenrakennettiin kellaria lukuunottamatta ja osa 3
Fonteinenin toiminnoista sijoittuu sen tiloihin edelleen.
Panimon baarille 60- ja 70-luvut olivat menestyksekkäitä,
joskin sinällään nousujohteista lambicbisnestä varjostivatkin kaikkien kokemat
1900-luvun loppupuolen ylä- ja alamäet, joiden myötä perinteisen lambicin
valmistajat joutuivat paikoin ahtaalle ja toiminnan lopetuksiin. 3 Font
kuitenkin piti pintansa ja vuonna 1982 Gatson jätti toiminnan poikiensa
haltuun. Armand, joka edelleen vastaa panimotoiminnasta, otti vastuulleen
sekoittamisen, kun taas veli Guido jatkoi ravintolan ja kahvilan pyörittämistä.
1990-luvusta lähtien markkinoilla oli käytännössä vain kolme
toimijaa, joilta sekoittajat saivat jalostamansa lambicit: Girardin, Boon ja
Lindemans. Näistä Girardinia ei 3 Fonteinenilla enää juurikaan käytetty ja
viime vuosikymmenten yksittäinen maininta löytyy vuodelta 2010. Omaakin tukea
oli kuitenkin luvassa ennen vuosituhannen loppua, kun panimolle asennettiin sen
historian ensimmäiset oluenvalmistuslaitteet jäähdytysaltaineen kaikkineen.
Ensimmäinen oluterä keitettiin ennen joulua 1999, minkä myötä 3 Fonteinenista
tuli ensimmäinen ”uusi” lambicpanimo lähes kahdeksaan vuosikymmeneen.
Lukumääräisesti rajusti harventunut lambictoimijoiden joukko
aiheutti rahoituslaitoksissa ikävää skeptisyyttä, eikä lainarahaa oman
laitteiston hankintaan herunut. Niinpä asennetut laitteet vuokrattiin kymmenen
vuoden määräajaksi, samalla kun Armand aloitti omakätisen säästökuurin
laiteinvestointien mahdollistamiseksi tulevaisuudessa. Samalla yritys jaettiin
kahteen itsenäisen osaan Guidon ravitsemusliikkeen ja panimotoiminnan kesken,
mikä antoi Armandille enemmän tilaa kehittää tuotteitaan itsenäisesti.
2000-luvun alkuun osui sopivasti myös lambicsuosion
hartaasti toivottu nousukausi, jonka yhtenä päätähtenä 3 Fonteinenkin vaikutti.
Toukokuussa 2009 kuitenkin räjähti, osittain jopa kirjaimellisesti.
Essenbeckissä sijainneen pullovaraston lämmityslaitteen säätöjärjestelmä oli
sanonut sopimuksensa irti ja nostanut rakennuksen lämpötilan 60°C:een.
Kaikkiaan 80 000 pulloa kärvisteli luonnottoman korkeiden lämpötilojen
armoilla ja ymmärrettävästi osa myös poksahti hajalle. Lähinnä vain muutama Oude Kriek pullo
pelastui, saaden lisänimen Hot Cherry.
Olutta tuhoutui vuoden tienestien verran ja samaan aikaan
myös panimolaitteiston vuokra-aika oli tulossa päätökseen. Taloudelliset
tappiot piti kattaa omaan laitteistoon korvamerkityin varoin. Toiminta saatiin
kuitenkin turvattua tragedialta säästynein materiaalein. Täydelliseltä
turmelukselta säästyneet, vähäisesti vioittuneet Oude Geuzet tislattiin Armand’Spirit
–brandyksi ja turman välttäneistä eristä sekoiteltiin ymmärrettävän kysyttäjä
ja arvonsa löytäneitä erikoiseriä.
Panimolle saatiinkin asennettua oma 4000-litran
keittolaitteisto ja kaksikerroksinen, neljästä tuhannen litran altaasta
koostuva jäähdytysjärjestelmä vuonna 2012. Vuosi 2015 toi mukanaan suuria
muutoksia. Armand hajautti osan yrityksen vetovastuusta Werner van Obberghenin
ja nuoren Michael Blanquaertin käsiin. Van Obberghenistä tuli toinen
pääomistaja ja tuotannon vetäminen päätyi Michaelin käsiin, tukea antavan
Armandin valvovan silmän alle.
Samalla toimintaa laajennettiin entisestään naapurikylästä
vapautuneen meijerirakennuksen tultua myyntiin. Neljän kilometrin päähän Lotiin
vuonna 2016 avattu Lambic-o-Droom vastaanottaa vieraita ja toimii myös
tastingroomina ja pullokauppana. Itse oluenvalmistus pysyy ainakin toistaiseksi
Beerselin vanhassa rakennuksessa, mutta kaikki muu – kypsytys, pullotus ja
varastointi – tapahtuu nykyisin Lambic-o-Droomin katon alla. Tämä tietenkin
tarkoittaa sitä, että Beerselissä keitetty, yön yli koelschipeissä levännyt
vierre rahdataan kypsymään Lotiin. Beerselissä ei vieraita oteta vastaan, mutta
panimon vieressä toimiva Guido-veljen kahvila tarjoilee myös panimon tuotteita.
3 Fonteinen Oude Geuze |
Droomin uumenista löytyy monipuolinen puisten
käymisastioiden arsenaali, johon kuuluu kivana yksityiskohtana mm. toimintansa
lopettaneen italialaisviinitilan jäämistöä. Astiakoot alkavat parista sadasta
litrasta jatkuen viisinumeroisiin lukemiin. Panimon tämänhetkinen vuosituotanto
liikkuu 300 000 – 400 000 litran välillä, minkä arvioidaan kattavan
vain seitsemäsosa todellisesta kysynnästä.
Omasta tuotannosta huolimatta Lindemansin ja Boonin
lambiceja saatetaan vieläkin käyttää, mutta myös 100% omaakin tuotantoa
esitteleviä sekoituksia löytyy. Pienen koelschipin asennus myös Lotiin on ollut
harkinnassa, sillä panimoväkeä askarruttaisi testata Senne-joen välittömän
läheisyyden vaikutusta Beerselissä keitetyn vierteen kehittymiseen. Hallimainen
Lambic-o-Droom ei ehkä hengi sitä ikiaikaisen lambicpanimon tunnelmaa, mutta
lienee silti houkutteleva vierailukohde ihan jo Brysselissäkin kävijälle.
Junamatka Lotin asemalle ei kovin kauaa kestä ja paikanpäällä on suora
näköyhteys tynnyrivarastoon sekä muihin toimintoihin.
Oude Geuzen valmistuksessa käytetään jopa 10-20 vuotta
vanhoja Challenger- ja Hallertauer Mittelfruh –humalia. Se on yksi panimon
vanhimmista, edelleen valmistettavista tuotteista ja jopa vuodelta 1959
periytyvien erien äärellä kerrotaan lähimenneisyydessäkin istutun.
Valmistuksessa käytettävä vierre koostetaan sekä panimon
omista että Boonilla ja Lindemansilla tehdyistä lambiceristä sekoittaen.
Jokainen erä saattaa olla hieman erilainen ja kustakin pääsee jollain muotoa
perille mm. linkin takaa löytyvän listan avulla. Oma pulloni on tuota 04/18/2017 –erää, josta taulukko kertoo
seuraavaa:
30th blend of the 2016-2017 season. This particular geuze is blended from lambic aged and matured in 6 different barrels origination from 8 different brews.
---
Samea, kauniin keltainen, hieman oranssisävyinenkin olut
erittäin kestävällä vaahdolla kruunattuna. Tuoksu on herkullinen, elegantti ja
tyylikäs. Viljavassa, kuivan vehnävässä tuoksussa on hyvä lataus
viheromanaista, viinietikkaista ja jopa sitrussävyistä happamuutta. Sopuisa
tallimaisuus tukee kokonaisuutta ja tässä jos missä tasapaino ja tyylikkyys on
saatu samaan pakettiin.
Ja maku hyväilee tuoksusta käyttämiäni sanapareja.
Viheromainen kirpeys on varsin pontevasti esillä. Se kätkee alleen syvempää,
tammistakin viinietikkaisuutta, selvempää brettaloimea ja kevyttä
mausteisuutta. Vaalea, keskirunsas mallaspuoli on osin raa’an tuntuista, kuivaa
ja viljavaa, mutta samalla hieman pehmeää. Pitkä jälkimaku kipristää suuta, kuin
autiotalon pihapuun syömäkelvottoman happamat omenat. Valkoviini ja kirpakka
siideri ovatkin läheisiä mielikuvia makustelun edetessä.
Yksi suosikeistani...
Pisteet:
41/50
---
Geuze #13:
Oud Beersel Oude Geuze Vieille
Brouwerij Oud Beersel, BeerselPanimo perustettu: 1882 |
Vuoden verran naapuripanimo 3 Fonteinenia varttuneempi Oud
Beersel on yksi niistä lambicvalmistajista, joiden tuotteita on Alkossakin
viime aikoina nähty. Esittelyyn päätynyt perusvarma Oude Geuze Vieillekin on
tuttu jo useamman kohtaamisen voimin ja aika helposti yhytettävissä myös
verkkopuotien listoilta.
Oud Beerselin tarina alkaa vuodesta 1882, jolloin talvet
naapurikylän Brouwerij De Kroonilla työskennellyt Henri Vandervelden päätti
rakentaa oman panimon. De Kroonilta saatu arvokas oppi lambicin valmistuksesta
ohjasi myös oman panimon toimintaa ja kulki suvun mukana aina 2000-luvun alkuun
saakka.
Henrin poika Egidius meni naimisiin paikallisen kyläkauppaa
ja omaa lambicsekoitettaan myyvää kahvilaa pitävän Jeromius Hofmansin tyttären,
Catharinan kanssa. Avioliiton myötä tapahtuneet muutokset jäävät
ristiriitaisten lähteiden vuoksi itseltäni hieman hämärän peittoon, mutta
ilmeisesti Egidius perusti Hofmansien sukutilalle oman panimon, hänen veljensä
Pierren jatkaessa isän panimotoimintaa alkuperäisillä sijoillaan. Egidius on
kuitenkin se tarinan juonne, mistä Oud Beersel on meidän päiviin saakka
kehittynyt.
Egidiuksen panimo ei ollut varsinainen lambicin valmistaja, vaan
sen oluet olivat pitkälti lambicinkaltaisia tuotoksia. Tietoa ei avata sen
seikkaperäisemmin, mutta lähivuosina suosiota suuresti kasvattaneiden,
makeutettujen lambicien rintaman kärkijoukoissa seisominen antanee vinkkiä
Egidiuksen toimista. Häntä pidetään yhtenä ”limulambicien” pioneereista ja panimo olikin ensimmäinen, joka julkaisi kruunukorkitetun, pastoröidyn ja makeutetun
kriekin vuonna 1930.
Perinteistä lambicia Egidius valmisti vasta hieman ennen
toista maailman sotaa, joka aiheutti kuitenkin seisokin tuotantoon. Vehnää kun ei
miehittäjien toimesta sallittu oluen valmistukseen käytettävän. Koko toimintaa
ei kuitenkaan tarvinnut ajaa alas, vaan tuotantoa painotettiin miedompiin
oluisiin, joiden raaka-aineena käytettiin mm. jauhettua ja kuivattua
sokerijuurikasta.
Egidus menehtyi melko nuorena ja hänen poikansa Henri II
jatkoi panimon toimintaa vuodesta 1953 lähtien. Hän oli valmistunut Institut
National des Industries de Fermentationista viisi vuotta aikaisemmin ja hallitsi
jo jonkinasteiset panimotoiminnan perusteet isänsä saappaisiin astuessaan.
Henri II:n johdolla tuotantoa lähdettiinkin välittömästi kasvattamaan ja varsin
pian tehokkuus oli nostettu tasolle, jollaisena se säilyi aina vuoteen 2002
saakka eli 50 000 litraan/vuosi.
Henri II antoi panimolle myös sen nykyisen nimen, Oud
Beerselin. Myös lambicin valmistus palautui Henri II:n myötä ohjelmistoon ja
vuonna 1973 koko panimosta tehtiin ensimmäinen elävä lambicmuseo. Vaikka panimo
oli aikanaan ensimmäinen limulambic-tuotannon aloittunut toimija, oli se
80-luvulle tultaessa myös yksi ensimmäisistä sakariinin käytöstä luopuneista
panimoista.
Tuotanto painottuikin Oude Geuzen ja Oude Kriekin valmistukseen,
mutta vanhalla (1938) kalustolla tapahtunut pullotus nousi ajan mittaan
kynnyskysymykseksi. Koska uuteen pullotuslinjaan ei ollut taloudellisesti
kannatavaa sijoittaa, siirrettiin pullotusvastuu – kenenkäs muunkaan kontolle,
kuin – Boonille vuodesta 1988 lähtien*. Boon oli Henri II:lle tuttu jo
aikaisemman yhteistyön pohjalta, sillä panimot olivat tehneet yhteistyötä mm.
raaka-ainehankintojen muodossa.
Vuonna 1991 vetovastuun panimosta otti veljenpoika Danny
Draps. Aika ennen uusimman nousukauden laaja-alaisemapaa alkuvaihetta oli lambictaloudellisesti haastava, eikä uusi, nuori isäntä saanut
tuotantoa haluttuun nousuun. Pullotuksen ohella myös itse oluen valmistus
siirrettiin Boonille, Oud Beersellin keskittyessä kypsytys- ja
sekoitustoimintaan.
Henri II:n levolliset eläkepäivät keskeytyivät
vuonna 2002, kun Danny päätti vaihtaa alaa ja sulki Oud Beerselin
kokonaisuudessaan. Boon astui tässäkin kohtaa kuvioihin ja hankki Oud Beerselin
lambicvarastot itselleen, myyden ne eteenpäin Oud Beerselin merkin alla. Samaan
aikaan Henri II aloitti mahdollisten toiminnan jatkajien kartoituksen ja yritys
kantoikin hedelmää. Kaverukset Gert Christiaens ja Roland De Bus avasivat
panimon ovet vuonna 2005, joskin De Bus jättäytyi sivuun jo kahden vuoden
kuluttua.
Toiminta kuitekin jatkui Christiaensin vetämänä ja
menetelmät noudattavat jo Dannyn ylläpitämää kaavaa: lambic valmistetaan
Boonilla Oud Beerselin vanhojen reseptien pohjalta, kuljetaan omalle panimolle
kypsytettäväksi ja sekoitettavaksi ennen palauttamista Boonin
pullotuslinjastolle. Oud Beersel käyttää vain omiin resepteihinsä perustuvia
lambiceriä, eikä lisää joukkoon muiden valmistajien, kuten Girardinin tai
Lindemansin tuotoksia**.
*= tosin Boonin tarinoissa pullotuksen siirtymävuodeksi
annetaan vasta 1996. Käyttämäni määre on kuitenkin poimittu Oud Beerselin
omasta historiikistä.
**= Boonin tietojen yhteydestä löytyy mainintoja, joiden
mukaan Oud Beersel käyttäisi ainakin Boonin lambiceja, ehkä joidenkin
muidenkinkin, mutten osaa satavarmaksi kuinka tämä nykyisin todellisuudessa
menee.
Oud Beersel Oude Geuze Vieille |
Oude Geuzen ja Oude Kriekin ohella panimolta löytyy myös
muutamia muita lambiceja ja oluita sekä niiden sekoituksia. Kokonaisuudessaan
sen vuosituotanto on noin 105 000 litraa, josta puolet tulee mm. kahden ”tavallisen”
oluen sekä lambicpohjaisen sour alen valmistuttamisesta. Bersalis-oluet
valmistetaan Brouwerij Huyghellä ja Bersalis Sourblendissä käytetty lambic on
luonnollisesti oman panimon kypsyttämää. Bzart-lambicsarja taasen yhdistelee
kuohujuomista tuttua Méthode Traditionnelle -menetelmää sekä spontaanikäymistä.
Tämän olutsarjan täydentämiseen ei tietty muuta vaihtoehtoa
ole kuin kaunis ja miellyttävä Oude Geuze Vieille. Eri-ikäisistä eristä
sekoitettu geuze sisältää nuorta, alle vuoden ikäistä sekä kaksi ja kolme
vuotta kypsyneitä lambiceriä. Ja on tosiaan yksi omista suosikeistani, vaikkei
ehkä se kaikkein tyylikkäin ja runsain aina olekaan. Lukaisin läpi kolme ja puoli vuotta vanhan arvioni oluesta todeten, että mitäpä tähän enää lisäämään:
---
Oranssinen, hieman
samea ja valkeavaahtoinen nautintojuoma. Tuoksultaan reilun hapan vihreän
omenaisella ja sitrusmaisen raa’alla tavalla. Muutoinkin varsin hedelmäisen
hapan, osin valkoviinimäinenkin. Hiven tallia, rehdimpää maanläheisyyttä sekä
vaaleaa nahkaa. Pirteä, vaalea ja toimiva.
Maultaan tuoksun
kopio, ehkä hieman enemmän fruktoosista kaikua henkivä. Reilusti hapanta menoa
ronskin sitrusmaisella, varsin tuoreen omenaisella rutistuksella. Nahkaa,
häipyvää tallia sekä muutoin happaman kuivaan kirjoon makeutta tuovaa, vienon
kajastuksen tasolle jäävää hedelmäisyyttä. Kirpeä, alkeellisen vehnäinen,
virkistävä ja arvokas. Lopetukseltaan kuivan valkoviinimäinen,
sitrusvivahteisen kirpakka…
Suoraviivainen,
kirpakan hapan ja varsin maistuva gueuze. Ehkei se laajuudellaan iskevin mutta
varsin hyväntasoinen kuitenkin.
Pisteet: 38/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti