tiistai 30. huhtikuuta 2019

The Flying Dutchman Diamonds Are Forever Beer Is Whenever Belgium White

The Flying Dutchman Diamonds Are Forever Beer Is Whenever Belgium White
Diamonds Are Forever Beer Is Whenever, kuten Bondinkin tunnarissa aikanaan laulettiin. Tämä olut lähti testiin pääosin pelkän nimensä vuoksi. Ovathan lentävän hollantilaisemme pitkänimiset tuotteet yleensä toimineet hienosti muutoinkin, mutta paperilla vähän ronskimmin humaloitu witti ei ehkä se eniten uskoa ostopäätökseen valava vaihtoehto ole. Usein toki toimii, mutta aika sekalaisella skaalalla näitä on vastaan tullut.

DAFBIW Belgian White oli kuitenkin toista maata. Centennialilla, Cascadella, Citralla ja Simcoella humaloitu olut on maustettu appelsiininkuorella, korianterilla ja katajanmarjoilla. Sen pohjalta löytyy belgialaisten kesäinen witbier, joka muotoutuu runsaamman humaloinnilla alla IPA-maisemmaksi elämykseksi. Hemmetin raikas, kesäinen ja eritoten aromaattinen kokonaisuus kaikessa vaaleudessaan. Osui ja upposi.

Olutta valmistettiin ensikerran jo viime keväänä Diamond Beverages Oy:n 20-vuotisjuhlien kunniaksi. Tuolloin viisiprosenttisena esiintyneen oluen reseptiikka tosin poikkesi vahvuuden ohella nykyisestä. Nyt sen voimakkuus on säädetty nippasen yli kaupparajan, mikä sekä ihmetyttää että harmittaa, koska mieluustihan tätä olisi lähikaupastakin hakenut eikä 0,1-prosentin pudotus olisi varmastikaan makuun vaikuttanut. Noh, näillä mennään ja hyvin mennäänkin.

The Flying Dutchman Diamonds Are Forever Beer Is Whenever Belgium White
Vaaleankeltainen, valkoisen vaahdon korostama ja samea olut on kieltämättä kaunis näky. Sävy taittaa tosissaan sinne Wit-maailmaan eli on aika raikas ilmestys. Tuoksu todistaa näköhavainnon oikeaksi. Kepeä, aromaattinen tuoksu tursuaa sitrushedelmän kirpeitä sävyjä, korianterin tuoretta läsnäoloa ja katajanmarjan, no mitä se nyt on, metsäistä tuoreutta. Kärkäs ja raikas, kepeä mutta riittoisa. Vaikuttavaa.

Eikä maku jää jälkeen, tässä taitaa olla kesän suosikkijuoma. Napakka makumaailma tarjoaa tuoksun repertuaaria sopivan happamassa, hieman kirpeässä ja pirskahtelevassa muodossa. Sitrusta kuorineen päivineen, katajanmarjan metsäsuomalaista puhtautta ja korianterin johtamaa, tuoretta yrttisyyttä.

Lopussa mukaan tulee myös kevyttä kukkaisuutta ja runsaampaa hiivan mausteisuutta sekä kohtuu  nasevaa, sitrushedelmäistä katkeruuttakin. Napakka, voimakasmakuinen, aromaattinen ja kepeän kesäinen. Aika aurinkoinen juoma. Todella vakuuttava ja suositeltava kokonaisuus.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti