sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Tornion Original Lapland Dark Lager

Tornion Original Lapland Dark Lager
Tornion Panimo on herätellyt henkiin "maantieteellisen edeltäjänsä” vanhoja reseptejä. Apuna urakassa on toiminut itseoikeutetusti Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin. Ensin toistettiin torniolaispanimon kultaoluen, vaalean lagerin uusi esiinmarssi Original Lapland Lagerin muodossa, mutta sittemmin vuoronsa sai myös sen tummempi serkku, punertavanruskea Tornion Bayern Bier, joka nyt tottelee nimeä Original Lapland Dark Lager.

Nostalgiset oluet toistetaan panimolla tarkoin menneitä vaalien ja lopputulemasta haetaan tarkoituksella mahdollisimman autenttista. Ajatus on minusta hieno ja löytää kuluttajakuntansa varmasti, vaikka nykyajan oluttrendeilijät eivät näistä aivan mahdottomasti ehkä innostukaan. En kamalasti minäkään, vaikka kyllähän tällainen aikamatka aina mielenkiintoinen on kokea. Viisi tai kuusikin vuosikymmentä on olutaikajanalla pitkä matka ja aika maltilliset, sinällään toimivia makuja tarjoavat lageroluet jäävät aika harmittomiksi nosteluiksi – minun makumieltymyksiini peilaten siis. En silti kannusta toiminnan lopettamista, näillekin on varmasti paikkansa ja sivistävä tarpeensakin.

Tornion Bayern Bier oli aikoinaan varsin suosittu tuote, mutta joutui väistymään sitäkin suurempaan suosioon nousseen kultamitalilagerin vaatiessa koko tehtaan kapasiteetin itselleen. Ironista kyllä, Tornion Panimon uudelleen lanseeraaman Tornion Original 1964 Lagerin suosio innnoitti Andelinia tonkimaan lisää reseptiarkistonsa salaisuuksia. Tumma lager teki siis paluun saman oluen ansiosta, joka sen hiilloksen aikoinaan sammuttikin.

Tummahko lager on mauiltaan mieto ja aika raikaskin, minkä vuoksi sitä povataan myös Suomen kesään hyvin sopivaksi. Itse suosin maltaisempia ja runsaampia tummia lagereita, joten nyt ei olla omalla mukavuusalueella sen suhteen. Oman tölkkini sain panimolta näytteeksi.

Original Lapland Dark Lager:

5,2% / 18 EBU / 30 EBC
Maltaat: Pale ale, Vienna, Cara pale, Munich light, Caramel 150.
Humalat: Mittelfrüh

Tornion Original Lapland Dark Lager
Ruskeanlainen, valkeavaahtoinen lager. Tuoksu on keskirunsas, pääosin keskitumman maltainen, kuivahko sekä hivenen yrttinen. Aika vaatimaton.

Maku on harmiton. Kuivahko luonteinen maku tarjoaa sellaista ”tummaa olutta”, mitä peruslagerista nauttiva voisi hullutellakseen tilata. Ei se huono asia ole, mutta melko vaatimattomaksi oluen anti kuitenkin jää. Harmiton, kuten sanoin. Tummahkoa mallasta, korkeintaan keskirunsasta syvyyttä, vaatimatonta runsautta. Yrttiä, pähkinää... En oikein keksi omakohtaista käyttöä tälle.

Pisteet: 23/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti